Reasoning Quiz on Input – Output for Bank PO/Clerk Exams

Mentor for Bank Exams
Input-Output
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am posting Reasoning Quiz on Input – Output for Bank PO/Clerk Exams. The aspirants who are preparing for IBPS Clerk, IBPS PO, IBPS RRB and other bank exams can make use of this quiz.
Directions (1 – 5): Study the given information carefully and answer the given questions:
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and its rearrangement (All the numbers are two-digit numbers):
Input:         32 expert care 27 38 rain none 43 24 goal
Step I:        care expert 27 38 rain none 43 24 goal 32
Step II:       expert care 27 38 rain none 43 goal 32 24
Step III:     goal expert care 27 38 rain none 32 24 43
Step IV:     none goal expert care 38 rain 32 24 43 27
Step V:      rain none goal expert care 32 24 43 27 38
And Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input:    rules find 42 52 east 19 there main 21 35 dear 63
1. In step III, which element appears between ‘rules’ and ‘35’?
a) Both ‘19’ and ‘there’
b) Only ‘there’
c) ‘19’, ‘there’ and ‘main’
d) Both ‘19’ and ‘main’
e) None of these
2. What is the position of ‘dear’ to the left of ‘35’ in Step IV?
a) Sixth
b) Fifth
c) Seventh
d) Eighth
e) None of these
3. How many elements are there between ‘main’ and ‘42’ in the last step?
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six
e) None of these
4. Which is the fourth element to the left of the seventh element from the left end in the second-last step?
a) main
b) rules
c) 19
d) 52
e) None of these
5. How many steps will be required to complete the arrangement?
a) Six
b) Seven
c) Five
d) Eight
e) None of these
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement:
Input: either on 2 6 floor 5 some 3 hen 4
Step I: some 4 either on 2 6 floor 5 3 hen
Step II: on 2 some 4 either 6 floor 5 3 hen
Step III: hen 3 on 2 some 4 either 6 floor 5
Step IV: floor 5 hen 3 on 2 some 4 either 6
Step V: either 6 floor 5 hen 3 on 2 some 4
And Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input: 5 position height 9 extreme following 4 rule 7 8 short 6
6. Which of the following is sixth from the right end in Step IV?
a) short
b) 5
c) following
d) 7
e) none of these
7. How many steps will be required to complete the arrangement?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
e) None of these
8. What is the position of ‘9’ in the second last step?
a) Third from the right
b) Fourth from the right
c) Fifth from the left
d) Second from the left end
e) None of these
9. Which of the following is fifth to the right of ‘position’ in Step III?
a) height
b) 4
c) rule
d) 5
e) None of these
10. What is the position of ‘height’ in the last step?
a) Fifth from the right end
b) Fifth from the left end
c) Eighth from the left end
d) Ninth from the right end
e) None of these
Directions (11 – 15): When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement:
Input: Ice 705 890 Panther Understand 77 15 Rain 145 Break 672
Step – 1: 15 Ice 705 890 Panther Understand 77 Rain 145 Break 672
Step – 2: 15 Ice 77 705 890 Panther Understand Rain 145 Break 672
Step – 3: 15 Ice 77 Rain 705 890 Panther Understand 145 Break 672
Step – 4: 15 Ice 77 Rain 145 705 890 Panther Understand Break 672
Step – 5: 15 Ice 77 Rain 145 Break 705 890 Panther Understand 672
Step – 6: 15 Ice 77 Rain 145 Break 672 705 890 Panther Understand
Step – 7: 15 Ice 77 Rain 145 Break 672 Panther 705 890 Understand
Step – 8: 15 Ice 77 Rain 145 Break 672 Panther 705 Understand 890
Step – 8 is the last step of the given Input
Answer the question for the below input:
Input – Current 56 846 145 Direction Invest 485 Rope 81 Magic 289
11. How many steps are needed to arrange the given input?
a) Eight
b) Six
c) Seven
d) Nine
e) None of these
12. Which of the following is the last step of the given input?
a) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Direction 485 Current 846
b) 56 Rope 81 Magic 145 Current 289 Invest 485 Direction 846
c) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 485 Direction 846
d) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 485 846 Direction
e) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 846 Direction 485
13. Which of the following Is the last but one step?
a) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 485 Current 289 Direction 846
b) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 485 846 Direction
c) 56 Rope 81 Invest 145 Magic 289 Current 485 Direction 846
d) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 846 Direction 485
e) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 485 Direction 846
14. How many steps are there between the given steps?
“56 Rope 81 Current 846 145 Direction Invest 485 Magic 289”
“56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 846 Direction 485”
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these
15. Which of the following represents the sixth step of the given Input?
a) 56 Rope 81 Magic 145 Invest Current 846 Direction 289 498
b) 56 Rope 81 Magic 145 Invest Current 812 Direction 485 289
c) 56 Rope 81 Magic 127 Invest Current 846 Direction 485 289
d) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 846 Direction 485
e) 56 Rope 81 Magic 145 Invest Current 846 Direction 485 289
Answers:
1)c   2)d   3)b   4)e   5)a   6)a   7)b   8)d   9)d   10)b   11)d   12)c   13)b   14)c   15)e
Solutions:
(1 – 5):
Input: rules find 42 52 east 19 there main 21 35 dear 63
Step I: dear rules find 42 52 east 19 there main 35 63 21
Step II: east dear rules find 52 19 there main 35 63 21 42
Step III: find east dear rules 19 there main 35 63 21 42 52
Step IV: main find east dear rules 19 there 63 21 42 52 35
Step V: rules main find east dear 19 there 21 42 52 35 63
Step VI: there rules main find east dear 21 42 52 35 63 19
1. C)
2. D)
3. B)
4. E)
5. A)
(6 – 10):
Input: 5 position height 9 extreme following 4 rule 7 8 short 6
Step I. short 5 position height 9 extreme following 4 rule 7 8 6
Step II. rule 4 short 5 position height 9 extreme following 7 8 6
Step III. position 8 rule 4 short 5 height 9 extreme following 7 6
Step IV. height 6 position 8 rule 4 short 5 9 extreme following 7
Step V. following 9 height 6 position 8 rule 4 short 5 extreme 7
Step VI. extreme 7 following 9 height 6 position 8 rule 4 short 5
6. A)
7. B)
8. D)
9. D)
10. B)
(11 – 15):
11. D)
12. C)
13. B)
14. C)
15. E)



General Awareness Quiz for IBPS PO Mains


Mentor for Bank Exams
General Awareness Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting the General Awareness questions which are helpful for the upcoming IBPS Exams.
1. Which of the following banks has announced the deployment of ‘Software Robotics’ in over 200 business processes across various functions of the bank?
a) SBI
b) HDFC Bank
c) Axis Bank
d) ICICI Bank
e) Federal Bank
2. Jayant Purushottam Gokhale has been appointed as director of which of the following banks?
a) Punjab National Bank
b) Syndicate Bank
c) Bank of Baroda
d) Bank of India
e) None of these
3. Who among the following is the present Union Minister for Drinking Water and Sanitation, Rural Development and Panchayati Raj?
a) Ananth Kumar
b) J P Nadda
c) Prakash Javadekar
d) Radha Mohan Singh
e) Narendra Singh Tomar
4. Which of the following has become the first state in the country to roll out the “Twitter Seva” project with the launch of 122 Twitter handles in one go in the state capital?
a) Uttar Pradesh
b) Rajasthan
c) Punjab
d) Andhra Pradesh
e) Kerala
5. YES Bank recently deferred its $1-billion equity raising plan. The bank was trying to raise money through QIP which means _______
a) Quantitative Institutional Placement
b) Qualitative Institutional Placement
c) Quintessential Institutional Placement
d) Qualified Institutional Placement
e) None of these
6. Who among the following has been appointed part-time Chairman of the Unique Identification Authority of India (UIDAI)?
a) Anand Deshpande
b) Rajesh Jain
c) J Satyanarayana
d) Kris Gopalakrishna
e) Sam Pitroda
7. Subroto Cup is associated with which of the following games?
a) Hockey
b) Football
c) Cricket
d) Badminton
e) Tennis
8. The Union Govt has approved Rs 450 cr for five states under the Swadesh Darshan scheme. Which of the following states in NOT among these five states?
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Sikkim
d) Tamil Nadu
e) None of these
9. The International Literacy Day is observed every year on ________
a) 02 Sep
b) 04 Sep
c) 06 Sep
d) 08 Sep
e) 10 Sep
10. Author Stuart Blackburn’s book titled “Into the Hidden Valley” has won the MM Bennetts Award for Historical Fiction 2016 in the UK. The book is based on Apatani tribe which is found in the state of ____
a) Arunachal Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh
e) Andhra Pradesh
11. Now the minors of which age above can open Savings bank accounts ?
a) 8 years
b) 10 years
c) 12 years
d) 14 years
e) 9 years
12. The budget for 2016-17 proposes 1 per cent service charge on purchase of luxury cars over Rs 10 lakh and in-cash purchase of goods and services over _______
a) Rs.50000
b) Rs.75000
c) Rs.1 Lakh
d) Rs.1.5 Lakh
e) Rs.2 Lakh
13. An additional exemption of Rs 50,000 has been proposed in the Union Budget for 2016-17 for housing loans up to Rs 35 lakh, provided cost of house is not above--
a) Rs.40 lakhs
b) Rs.45 Lakhs
c) Rs.50 Lakhs
d) Rs.60 Lakhs
e) Rs.75 Lakhs
14. The currency of Italy is
a) Peso
b) Yen
c) Dollar
d) Euro
e) Lira
15. Kampala is the Capital city of
a) Uganda
b) Kenya
c) Egypt
d) Libya
e) Greece
16. Whose prior written permission is necessary for any takeover or acquisition or control of an NBFC (Non-Banking Finance Company) ?
a) SEBI
b) Ministry of Finance
c) NABARD
d) SBI
e) RBI
17. SWIFT allows member financial organization / banks worldwide to exchange information amongst each other in which form ?
a) Physically
b) Electronically
c) Via Telephones
d) All of these
e) ATM
18. ECS Stands for ?
a) Electrical Clearing System
b) Electronic Core System
c) Electronic Clearing Signal
d) End Clearing System
e) Electronic Clearing System
19. Which of the following certainly is an effort in the direction of Financial Inclusion ?
a) Internet banking
b) Anywhere Banking
c) No – frills Accounts
d) Foreign Currency Accounts
e) All the above
20. "India's International Bank" is the tagline of which of the following banks ?
a) Syndicate Bank
b) State Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Bank of Baroda
e) None of these
Answers:
1)d   2)b   3)e   4)a   5)d   6)c   7)b   8)e   9)d   10)a   11)b   12)e   13)c   14)d   15)a   16)e   17)b   18)e   19)c   20)d  


200 Questions PDF on Quantitative Aptitude Mix Quiz

Mentor for Bank Exams
Quantitative Aptitude Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting the 200 Quantitative Aptitude Mixed Quiz in PDF. This will be helpful in the preparation of upcoming bank exams like IBPS PO, Clerk and RRB. Kindly Make use of these!!!
The PDF consists of all the miscellaneous topics which are asked in almost all the competitive exams. The PDF is completely error free you can quickly revise all the topics with much ease.
The 200 Quantitative Aptitude Mix Quiz questions provided in the PDF are taken from various previous IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB exams, SBI PO, SBI Clerk, and Insurance exams.  For the quick revision in the last minute before the exam this PDF will help you in the best way. Revise all the topics like Profit and Loss, Simple and Compound Interest, Time and Work, Pipes and Cisterns, Probability,  Permutations and Combinations, Time and Distance, Boats and Streams etc., 

Download the PDF of 200 Quantitative Aptitude Mix Quiz Here
Download the Data Interpretation PDF Here

Thanks for visiting.
Keep visiting daily!!!
To encourage my work kindly do like my Facebook Page


Static GK - National Parks and Wildlife Sanctuaries in India

Mentor for Bank Exams
National Parks and Wildlife Sanctuaries
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting the complete list of National Parks and Wildlife Sanctuaries in India.
List of State and Wildlife Sanctuary:-
Andaman and Nicobar Islands
Spike Island Wildlife Sanctuary
Lohabarrack Salt Water Crocodile Sanctuary
Defence Island Wildlife Sanctuary
Cinque Island Wildlife Sanctuary
Flat Island Wildlife Sanctuary
Barren Island Wildlife Sanctuary
Andhra Pradesh
Gundla Brahmeswaram Wildlife Sanctuary
Rollapadu Wildlife Sanctuary
Papikonda Wildlife Sanctuary
Sri Lankamalleswara Wildlife Sanctuary
Koundinya Wildlife Sanctuary
Coringa Wildlife Sanctuary
Krishna Wildlife Sanctuary
Lanjamadugu Wildlife Sanctuary
Kambalakonda Wildlife Sanctuary
Arunachal Pradesh
Pakhui Tiger Reserve
Dibang Wildlife Sanctuary
Kamlang Wildlife Sanctuary
Mehao Wildlife Sanctuary
Eaglenest Wildlife Sanctuary
Itanagar Wildlife Sanctuary
Sessa Orchid Sanctuary
Kane Wildlife Sanctuary
Talley Valley Wildlife Sanctuary
Assam
Bornadi Wildlife Sanctuary
Garampani Wildlife Sanctuary
Sonai Rupai Wildlife Sanctuary
Laokhowa Wildlife Sanctuary
Pabha Wildlife Sanctuary
Pobitora Wildlife Sanctuary
Bihar
Kaimur Wildlife Sanctuary
Bhimbandh Wildlife Sanctuary
Valmikinagar Wildlife Sanctuary
Gautam Buddha Wildlife Sanctuary
Chandra Prabha Sanctuary
Chhattisgarh
Chanakmar Wildlife Sanctuary
Bhairamgarh Wildlife Sanctuary
Barnawapara Wildlife Sanctuary
Udanti Wildlife Sanctuary
Semarsot Wildlife Sanctuary
Sitanadi Wildlife Sanctuary
Tamor Pingla Wildlife Sanctuary
Pamed Wildlife Sanctuary
Badalkohl Wildlife Sanctuary
Goa
Bondla Wildlife Sanctuary
Bhagwan Mahaveer Sanctuary
Gujarat
Shoolpaneshwar Wildlife Sanctuary
Balaram-Ambaji Wildlife Sanctuary
Kutch Desert Wildlife Sanctuary
Indian Wild Ass Sanctuary
Narayan Sarovar Sanctuary
Barda Wildlife Sanctuary
Himachal Pradesh
Rupi Bhabha Sanctuary
Sechu Tuan Nala Wildlife Sanctuary
Tundah Wildlife Sanctuary
Kugti Wildlife Sanctuary
Nargu Wildlife Sanctuary
Bandli Himachal Pradesh
Manali sanctuary
Jammu and Kashmir
Karakoram Wildlife Sanctuary
Kanji Wildlife Sanctuary
Hirpora Wildlife Sanctuary
Changtang Wildlife Sanctuary
Jharkhand
Dalma Wildlife Sanctuary
Karnataka
Mookambika Wildlife Sanctuary
Nugu Wildlife Sanctuary
Arabithittu Wildlife Sanctuary
Adichunchanagiri Wildlife Sanctuary
Bhadra Wildlife Sanctuary
Bhimgad Wildlife Sanctuary
Biligiriranga Swamy Temple Wildlife Sanctuary
Brahmagiri Wildlife Sanctuary
Cauvery Wildlife Sanctuary
Dandeli Wildlife Sanctuary
Mandagadde Bird Sanctuary
Melukote Temple Wildlife Sanctuary
Pushpagiri Wildlife Sanctuary
Ranibennur Blackbuck Sanctuary
Sharavathi Valley Wildlife Sanctuary
Shettihalli Wildlife Sanctuary
Someshwara Wildlife Sanctuary
Talakaveri Wildlife Sanctuary
Kerala
Parambikulam Wildlife Sanctuary
Peechi-Vazhani Wildlife Sanctuary
Chimmony Wildlife sanctuary
Malabar Wildlife Sanctuar
Madhya Pradesh
Bori Wildlife Sanctuary
Bagdara Wildlife Sanctuary
Phen Sanctuary
Ghatigaon Sanctuary
Gandhi Sagar Sanctuary
Karera Wildlife Sanctuary
Ken Ghariyal Sanctuary
Kheoni Sanctuary
Narsinghgarh Wildlife Sanctuary
Nauradehi Wildlife Sanctuary
Kuno Wildlife Sanctuary
Snajay-Dubri Wildlife Sanctuary
Singhori Wildlife Sanctuary
Son Ghariyal Sanctuary
Sardarpur Sanctuary
Maharashtra
Koyna Wildlife Sanctuary
Radhanagari Wildlife Sanctuary
Gautala Autramghat Sanctuary
Phansad Wildlife Sanctuary
Odisha ­
Badrama Sanctuary
Baisipalli Wildlife Sanctuary
Debrigarh Wildlife Sanctuary
Kuldiha Wildlife Sanctuary
Satkosia Gorge Wildlife Sanctuary
Sunabeda Wildlife Sanctuary
Rajasthan
Mount Abu Wildlife Sanctuary
Darrah Wildlife Sanctuary
Jaswant Sagar Wildlife Sanctuary
Keladevi Wildlife Sanctuary
Phulwari Wildlife Sanctuary
Jamwa Ramgarh Wildlife Sanctuary
Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary
Sita Mata Wildlife Sanctuary
Tal Chhapar Sanctuary
Todgarh Rawali Wildlife Sanctuary
Sikkim
Barsey Rhododendron Sanctuary
Pangolakha Wildlife Sanctuary
Kyongnosla Alpine Sanctuary
Shingba Rhododendron
Tamil Nadu
Sathyamangalam Wildlife Sanctuary
Shenbagathoppu Grizzled Squirrel Wildlife Sanctuary
Telangana
Eturnagaram Wildlife Sanctuary
Kawal Wildlife Sanctuary
Kinnerasani Wildlife Sanctuary
Manjira Wildlife Sanctuary
Pakhal Wildlife Sanctuary
Pocharam Forest & Wildlife Sanctuary
Pranahita Wildlife Sanctuary
Shivaram Wildlife Sanctuary
Tripura
Gumti Wildlife Sanctuary
Uttar Pradesh
Chandra Prabha Wildlife Sanctuary
Kaimoor Sanctuary
Katarniaghat Wildlife Sanctuary
Ranipur Sanctuary
Sohagi Barwa Sanctuary
Kishanpur Wildlife Sanctuary
Hastinapur Sanctuary
National Chambal Sanctuary
Uttarakhand
Askot Musk Deer Sanctuary
Govind Pashu Vihar Wildlife Sanctuary
Kedarnath Wild Life Sanctuary
Sonanadi Wildlife Sanctuary
West Bengal­
Murti Wildlife Sanctuary
List of National Parks in India:-
Meghalaya
1. Balphakram National Park
2. Nokrek National Park
Madhya Pradesh
1. Bandhavgarh National Park
2. Kanha National Park
3. Madhav National Park
4. Mandla Plant Fossils National Park
5. Panna National Park
6. Pench National Park
7. Sanjay National Park
8. Satpura National Park
9. Van Vihar National Park
Karnataka
1. Bandipur National Park
2. Bannerghatta National Park (Bannerghatta Biological Park)
3. Kudremukh National Park
4. Nagarhole National Park
Jharkhand
1. Betla National Park
2. Hazaribagh National Park
Odisha
1. Bhitarkanika National Park
2. Nandankanan Zoological Park
3. Simlipal National Park
Gujarat
1. Blackbuck National Park, Velavadar
2. Gir Forest National Park
3. Marine National Park, Gulf of Kutch
4. Vansda National Park
West Bengal
1. Buxa Tiger Reserve
2. Gorumara National Park
3. Jaldapara National Park
4. Neora Valley National Park
5. Singalila National Park
6. Sundarbans National Park
Andaman and Nicobar Islands
1. Campbell Bay National Park
2. Galathea National Park
3. Mahatma Gandhi Marine National Park
4. Middle Button Island National Park
5. Mount Harriet National Park
6. North Button Island National Park
7. Rani Jhansi Marine National Park
8. Saddle Peak National Park
9. South Button Island National Park
Maharashtra
1. Chandoli National Park
2. Gugamal National Park
3. Navegaon National Park
4. Sanjay Gandhi National Park
5. Tadoba National Park
Jammu and Kashmir
1. Dachigam National Park
2. Hemis National Park
3. Kishtwar National Park
4. Salim Ali National Park
Rajasthan
1. Darrah National Park
2. Desert National Park
3. Mount Abu Wildlife Sanctuary
4. Ranthambore National Park
5. Sariska Tiger Reserve
Assam
1. Dibru-Saikhowa National Park
2. Kaziranga National Park
3. Manas National Park
4. Orang National Park
Uttar Pradesh
1. Dudhwa National Park
Tamil Nadu
1. Guindy National Park
2. Gulf of Mannar Marine National Park
3. Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park
4. Mudumalai National Park
5. Mukurthi National Park
6. Palani Hills National Park
Kerala
1. Eravikulam National Park
2. Mathikettan Shola National Park
3. Periyar National Park
4. Silent Valley National Park
Uttarakhand
1. Gangotri National Park
2. Govind Pashu Vihar Wildlife Sanctuary
3. Jim Corbett National Park
4. Nanda Devi National Park
5. Rajaji National Park
6. Valley of Flowers National Park
Himachal Pradesh
1. Great Himalayan National Park
2. Pin Valley National Park
Punjab
1. Harike Wetland
Chhattisgarh
1. Indravati National Park
2. Kanger Ghati National Park
Haryana
1. Kalesar National Park
2. Sultanpur National Park
Telangana
1. Kasu Brahmananda Reddy National Park
2. Mahavir Harina Vanasthali National Park
3. Mrugavani National Park
Manipur
1. Keibul Lamjao National Park
2. Sirohi National Park
Rajasthan
1. Keoladeo National Park
Sikkim
1. Khangchendzonga National Park
Goa
1. Mollem National Park
Arunachal Pradesh
1. Mouling National Park
2. Namdapha National Park
3. Nameri National Park
Mizoram
1. Murlen National Park
2. Phawngpui Blue Mountain National Park
Nagaland
1. Ntangki National Park
Andhra Pradesh
1. Papikonda National Park
2. Sri Venkateswara National Park
Bihar
1. Valmiki National Park