Reasoning Quiz on Puzzles - IBPS/BOB


Reasoning Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am posting the Reasoning Quiz on Puzzles. These can be helpful for the aspirants who are preparing for various upcoming bank exams like IBPS/BOB and others. Kindly make use of these!!! One can ask the doubts in the comment box below.
Directions (1 – 5): Study the following information and answer the questions followed:
There are five friends namely P, Q, R, S, and T. Each of them watches one TV channel and likes one colour. T likes pink. Two persons watches Sony, while other two watches Set Max and one watches Colours. Two of these persons like Red, one likes white and one likes blue. P does not like Red. Q does not like Blue. The one who likes White colour watches Set Max. Q and S do not watch Sony. A watch Sony channel.
1. Who likes the colour White?
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T
2. Who definitely likes Red?
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T
3. Who likes Blue colour?
a) P or R
b) Q or R
c) Q or S
d) R or S
e) P or T
4. If T watches Colours channel which colour does R like?
a) Red
b) White
c) Blue
d) Pink
e) Can’t be determined
5. If T watches Colours channel, who are the one watches Sony?
a) P and Q
b) P and R
c) Q and R
d) R and S
e) P and S
Directions (6 – 10): Study the information given below and answer the questions followed:
(i) A, B, C, D, E, F and G are sitting on a wall and all of them are facing East.
(ii) C is on the immediate right of D.
(iii) B is at an extreme end and has E as his neighbour.
(iv) G is between E and F.
(iv) D is sitting third from the south end.
6. Who is sitting to the right of E?
a) A
b) C
c) D
d) F
e) G
7. Which of the following pairs of people is sitting at the extreme ends?
a) A, B
b) A, E
c) C, B
d) F, B
e) Can’t be determined
8. Name the person who should change places with C such that C gets the third place from the north end?
a) E
b) F
c) G
d) D
e) None of the above
9. Immediately between which of the following pairs of people is D sitting?
a) A, C
b) A, F
c) C, E
d) C, F
e) None of the above
10. Which of the conditions is not required to find out the place in which A is sitting?
a) (iv)
b) (ii)
c) (iii)
d) (v)
e) All are required
Answers:
1)a   2)b   3)d   4)a   5)b   6)e   7)a   8)c   9)d   10)e
Solutions:
(1 – 3):
1. A)
2. B)
3. D)
(4 – 5): If T watches Colours channel then Q and S Watches Set Max and R watches Sony
4. A)
5. B)
(6 – 10): The arrangement can be as follows:
6. E)
7. A)
8. C)
9. D)
10. E)