Model Paper - 3 for IBPS Exams (PO, Clerk and RRB)

Mentor for Bank Exams
Model Solved Paper for IBPS Exams
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. If you have observed the notifications of IBPS for the coming 3 to 4 months there are bundle of exams are going to come-up. So don’t relax at least a minute. Prepare minimum of 10 hours per-day and maximum is 20 hours if you can.
Wishing all you have started solving mock papers to get accustomed to the upcoming IBPS Prelims Exams (PO, Clerk and RRB). You must have already started planning your strategies for the different sections of the Exams. Whether you have, or have not, this is an important step in your preparation. Here I am presenting model solved paper for the upcoming exams. This is a free model paper helps boost your preparation. It is available for download in PDF.


Note: The model papers here I am presenting are just to solve the problems in various section and just for practice purpose. These papers may not follow the exam pattern or may or may not be in the PO standard. Practice these problems to just add up the preparation time.

Thanks for Visiting!!!
Keep visiting the site. I will provide the daily one model paper till exam date of prelims of all upcoming IBPS Exams.
Please like me on Facebook Page to stay updated with Mentor for Bank Exams.




Reasoning High Level Puzzles - IBPS PO, Clerk, RRB


Mentor for Bank Exams
Reasoning Puzzles (High Level)
Dear Readers,
Welcome to Mentor For Bank Exams. Here I am posting Reasoning Quiz on High Level Puzzles. Aspirants who are appearing for upcoming bank exams like IBPS PO, Clerk, RRB can make use of these.
Directions (1 – 7): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Seven representatives – Punjabi, Marathi, Kashmiri, Bihari, Gujrati, Tamil and Rajasthani are sitting in a straight line facing north listening 'Mann Ki Baat' in Science auditorium. Each one of them has been accommodated on a different floor in the same guest house which is numbered from one to seven.
Marathi sits fourth to the left of the person living on the 6th floor. Either Marathi or the person living on the 6th floor sits at the extreme ends of the line.
Only one person sits between Marathi and Rajasthani. Rajasthani lives on the 3rd floor. The person living on the 1st floor sits third to right of Bihari. Bihari is not an immediate neighbour of Rajasthani. Only one person lives between Gujarati and the person who lives on the 2nd floor.
Punjabi and Kashmiri are immediate neighbours of each other. Punjabi does not live on the 6th floor. One who lives on the 5th floor sits third to right of the one who lives on the 7th floor.
1. Who amongst the following lives on the 4th floor?
a) Punjabi
b) Marathi
c) Kashmiri
d) Bihari
e) Tamil
2. On which of the following floors does Gujarati live?
a) 1st
b) 2nd
c) 5th
d) 6th
e) 7th
3. How many floors are there between the floors on which Tamil and Punjabi live ?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None
Directions (4 – 5): Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
4.
a) Rajasthani
b) Gujrati
c) Bihari
d) Punjabi
e) Marathi
5.
a) Gujrati – 2nd floor
b) Kashmiri – 7th floor
c) Tamil – 3rd floor
d) Bihari – 5th floor
e) Marathi – 6th floor
6. Which of the following is true with respect to the given arrangement?
a) The one who lives on the 5th floor is an immediate neighbour of Bihari.
b) Tamil lives on the 1st floor.
c) Gujrati sits second to the left of the person who lives on the 2nd floor.
d) Kashmiri and Tamil are immediate neighbours of each other.
e) The one who lives on the 4th floor sits at one of the extreme ends of the line.
7. If all the persons are made to live in alphabetical order from the bottom-most floor to the topmost floor (i.e, Bihari lives on the 1st floor, Gujrati lives on the 2nd floor and finally Tamil lives on the 7th floor), who would still live on the same floor as the original arrangement ?
a) Kashmiri
b) Tamil
c) Punjabi
d) Gujrati
e) Bihari
Directions (8 – 14): Study the following information and answer the questions given below.
Eight friends – P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table not necessarily in the same order. Three of them are facing outward while five are facing towards the centre. There are equal number of males and females in the group.
R is facing the centre. T is sitting third to the right of R. U is sitting third to the left of T. Three persons are sitting between U and Q. The immediate neighbours of Q are females. V is sitting third to the right of U. S is sitting third to the right of P. P is not an immediate neighbour of T. The immediate neighbours of T are males and are facing the centre. The immediate neighbours of S are females and face outside. The one sitting third to the left of Q is a male. No female is an immediate neighbour of V.
8. Who is sitting second to the right of T ?
a) R
b) Q
c) V
d) W
e) None of these
9. How many persons are sitting between W and R, when counted from the left side of W?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) More than four
10. Which of the following statements is true regarding W?
a) The immediate neighbours of W are facing outside.
b) W is facing the centre.
c) W is a male.
d) The one who is second to the right of W is a female.
e) None is true
11. What is S's position with respect to V?
a) Third to the left
b) Third to the right
c) Second to the left
d) Second to the right
e) None of these
Directions (12 - 13): Four of the following five are alike in certain way based on their seating positions in the above arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?
12.
a) QT
b) RV
c) VP
d) SW
e) PU
13.
a) Q
b) U
c) V
d) P
e) S
14. If all the friends are asked to sit in an alphabetical order starting from P in an anti-clockwise direction, then the positions of how many will remain unchanged (excluding P)?
a) Four
b) Three
c) Two
d) One
e) None
Answers:
1)d   2)c   3)b   4)c   5)e   6)e   7)c   8)c   9)b   10)d   11)b   12)b   13)d   14)d
Solutions:
(1 – 7):
Mentor for Bank Exams
1. D)
2. C)
3. B)
4. C)
5. E)
6. E)
7. C)
(8 – 14):
8. C)
9. B)
10. D)
11. B)
12. B)
13. D)
14. D)



Model Paper - 2 for IBPS Exams (PO, Clerk and RRB)

Mentor for Bank Exams
Model Practice Paper for IBPS Prelims
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. If you have observed the notifications of IBPS for the coming 3 to 4 months there are bundle of exams are going to come-up. So don’t relax at least a minute. Prepare minimum of 10 hours per-day and maximum is 20 hours if you can.
Wishing all you have started solving mock papers to get accustomed to the upcoming IBPS Prelims Exams (PO, Clerk and RRB). You must have already started planning your strategies for the different sections of the Exams. Whether you have, or have not, this is an important step in your preparation. Here I am presenting model solved paper for the upcoming exams. This is a free model paper helps boost your preparation. It is available for download in PDF.


Note: The model papers here I am presenting are just to solve the problems in various section and just for practice purpose. These papers may not follow the exam pattern or may or may not be in the PO standard. Practice these problems to just add up the preparation time.

Thanks for Visiting!!!
Keep visiting the site. I will provide the daily one model paper till exam date of prelims of all upcoming IBPS Exams.
Please like me on Facebook Page to stay updated with Mentor for Bank Exams.




Current Affairs Daily Updates 17th September 2016


Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Updates
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Current Affairs. Here I am presenting Current Affairs Daily Updates for upcoming bank exams like IBPS/BOB. Aspirants preparing for those exams can make use of these updates. Thank you.
Awards and Honours
Ujjivan Financial Services Ltd, bags award
Ujjivan Financial Services Ltd, a microfinance institution, has won the Platinum Award for Inclusive Insurance at the SKOCH Insurance Awards 2016.
The platinum award is the highest independent honour given for inclusive insurance and was presented to Ujjivan for the company’s exemplary work on financial inclusion initiatives, exceptional customer service, insurance penetration and for covering the highest number of lives through insurance.
Ajinkya Rahane, Rohit Sharma conferred with Arjuna Award
The Minister of State (Independent Charge) for Youth Affairs & Sports, Shri Vijay Goel here today conferred Arjuna Awards to cricketers Rohit Sharma and Ajinkya Rahane in a function held at Jawaharlal Nehru Stadium.
Rohit Sharma was conferred Arjuna Award for the year 2015 and Ajinkya Rahane for the year 2016. Sharma and Rahane could not earlier receive the Arjuna Awards from the President of India, as they were participating in international tournaments.
International News:
India (112th) slips 10 notches in World Economic Freedom Index 2016
India has slipped 10 positions to 112 and ranks behind Bhutan (78), Nepal (108) and Sri Lanka (111) but stood higher than China (113), Bangladesh (121) and Pakistan (133) in the World Economic Freedom Index 2016. Hong Kong topped the index, followed by Singapore and New Zealand among 159 countries.
India and Nepal pledge not to allow their territory to be used against each other
India and Nepal have pledged that they will not allow their territory to be used against each other.
A joint statement issued after delegation-level talks between Prime Minister Narendra Modi and his Nepalese counterpart Pushpa Kamal Dahal Prachanda said this in New Delhi Friday.
National News
PM Modi launches irrigation and drinking water supply projects in tribal areas of Gujarat
Prime Minister Narendra Modi has dedicated the water supply and irrigation projects worth of 4800 crore rupees in Gujarat at Limkheda in tribal district of Dahod.
AIR correspondent reports that six water supply projects worth 1757 crore rupees and four lift irrigation projects worth another 2,000 crore rupees are under the Gujarat Vanbandhu Kalyan Yojna.
The six water supply projects will provide drinking water to about 21-lakh people residing in 960 villages including 23 settlements in Dahod, Mahisagar, Narmada and Chhota Udepur districts.
Union Water Resources Ministry signs MoU with Agriculture Ministry to take up organic farming
The Union Water Resources Ministry has signed an MoU with the Agriculture Ministry to encourage farmers of over 5,000 villages along the Ganga to take up organic farming, which will help curb pollution caused by chemical fertiliser-laden runoff in the river.
Union Water Resources Minister Uma Bharti and Agriculture Minister Radha Mohan Singh attended the MoU signing event in New Delhi Friday.
Obituary
Carlo Azeglio Ciampi, Former Italian Prime Minister, Dies at 95
Carlo Azeglio Ciampi, a former prime minister and president of Italy and a highly respected economist who, as treasury minister, helped usher in the euro, died on Friday. He was 95.
US playwright Edward Albee dies aged 88
US playwright Edward Albee, the author of “Who's Afraid of Virginia Woolf?” has died aged 88.
Albee's assistant said he died on Friday at his home on Long Island near New York. No cause of death was given.
A three-time Pulitzer Prize winner, he was arguably America's greatest living playwright after the deaths of Arthur Miller and August Wilson in 2005.
Sports News
India finishes 2nd in Track Asia Cup
India ended their campaign in the Track Asia Cup at second position at the Cycling Velodrome in IG Stadium in New Delhi today. India got eight medals, including two gold, on the final day of the competition today.
With this, India's medals tally comprises 16 with five gold, four Silver and seven bronze. Hong Kong topped the table with 18 medals which comprise 11 Gold, four Silver and three bronze.




Reasoning Quiz - IBPS PO, Clerk, RRB

Mentor for Bank Exams
Mentor for Bank Exams
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting the Reasoning Quiz of clerical level. This will be helpful in the preparation of upcoming bank exams like IBPS PO Prelims, Clerk Prelims and RRB Prelims and Mains. Kindly Make use of these!!!
Directions (1 – 5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
4 X A $ 3 1 Y Z 8 @ W T 6 % 7 U P & Q 0 5 R # M N O € K 2
1. If all the vowels from the above arrangement are dropped, which of the following will be the 10th from the left end?
a) @
b) T
c) Q
d) W
e) %
2. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) $3A
b) NOM
c) P%U
d) @W4
e) 5E#
3. How many such alphabets are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None
4. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which are immediately preceded by a symbol and immediately followed by a vowel?
a) Five
b) Four
c) Three
d) Two
e) One
5. In which of the following combinations the first element lies equidistant from the second and the third element in the above arrangement?
a) 1 $ Y
b) 4 Z W
c) # M O
d) A 4 3
e) 5 R M
Directions (6 – 10): Study the following arrangement carefully and answer the questions below:
Z 2 X % D A # G * H 3 E J $ 4 B 1 @ S T I 5 & U K W 8 P Q 7 Y 6
6. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More Than Three
7. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?
a) One
b) Zero
c) Two
d) Three
e) More than three
8. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a consonant?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three
9. Which of the following is the eighth to the right of the sixteenth from the right end of the above arrangement?
a) 5
b) H
c) K
d) 1
e) More than three
10. Four of the following are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) 9GD
b) J43
c) WPU
d) DX9
e) SI1
Answers:
1)d   2)e   3)b   4)e   5)d   6)d   7)a   8)b   9)c   10)d

Thanks for visiting.
Keep visiting daily.
Like my Facebook Page


Explanations for practice question Paper 1

Mentor for Bank Exams
Mentor for Bank Exams
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Current Affairs. Here I am posting Model Practice Question – Explanations (Set – 1). This will be helpful for your preparation for upcoming bank exams like IBPS PO, IBPS Clerk and IBPS RRB Exams. Kindly Make use of these!!!


Thank For Visiting,
Kindly visit my blog, daily till exam day. I will post one question paper daily.
Please Like my Facebook Page

  

Practice Question Paper One - Aptitude

Mentor for Bank Exams
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Current Affairs. Here I am posting Model Practice Question – Aptitude (Set – 1). This will be helpful for your preparation for upcoming bank exams like IBPS PO, IBPS Clerk and IBPS RRB Exams. Kindly Make use of these!!!


Thank For Visiting,
Kindly visit my blog, daily till exam day. I will post one question paper daily.
Please Like my Facebook Page

Practice Question Paper One - Reasoning

Mentor For Bank Exams
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Current Affairs. Here I am posting Model Practice Question – Reasoning (Set – 1). This will be helpful for your preparation for upcoming bank exams like IBPS PO, IBPS Clerk and IBPS RRB Exams. Kindly Make use of these!!!


Thank For Visiting,
Kindly visit my blog, daily till exam day. I will post one question paper daily.
Please Like my Facebook Page

  

Practice Question Paper One - English

Mentor for Bank Exams
Mentor For Bank Exams
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Current Affairs. Here I am posting Model Practice Question – English (Set – 1). This will be helpful for your preparation for upcoming bank exams like IBPS PO, IBPS Clerk and IBPS RRB Exams. Kindly Make use of these!!!


Thank For Visiting,
Kindly visit my blog, daily till exam day. I will post one question paper daily.
Please Like my Facebook Page

  

Current Affairs Daily Updates 16th September 2016

Mentor for Bank Exams
Daily Current Affairs
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Current Affairs. Here I am presenting Current Affairs Daily Updates for upcoming bank exams like IBPS/BOB. Aspirants preparing for those exams can make use of these updates. Thank you.
Important Days
International Ozone Day 2016 is observed on 16th September
The International Day for the Preservation of the Ozone Layer was proclaimed as 16 September in 1994 by the UN General Assembly. The day was selected to commemorate the signing of the Montreal Protocol on substances that deplete the ozone layer.
The theme for the 2016 International Day for the Preservation of the Ozone Layer to be marked on 16 September is: Ozone and climate: Restored by a world united
The theme is complemented by the tagline: Working towards reducing global-warming HFCs under the Montreal Protocol
Banking/Economy News
MOU signed between the GOI and AFDB for hosting the Bank’s Annual Meetings at Ahmedabad
India will be hosting the next Annual Meetings of the African Development Bank (AfDB) Group at Mahatma Gandhi Convention Centre, Ahmedabad from May 22 to May 26, 2017.
A high level preparatory mission of AFDB, led by Ms NNENNA NWABUFO, Chairperson and Permanent Committee for Annual Meetings arrived in India on 6th September to visit and assess infrastructure and other facilities available at Ahmedabad and New Delhi.
National News
India, Nepal sign three agreements including improvement of road network
India and Nepal today agreed to push for speedy and successful implementation of ongoing hydropower projects and development and operationalization of transmission lines.
In a press statement after holding delegation level talks with the visiting Nepal Prime Minister Pushpa Kamal Dahal Prachanda in New Delhi, Prime Minister Narendra Modi said, he and Mr Prachanda have agreed to focus on close monitoring and time bound completion of all development projects.
Centre bans sharing of individual's Aadhaar details publicly
Agencies in possession of Aadhaar number of an individual will not be allowed to publish or post the information publicly.
Agencies will have to ensure security and confidentiality of the 12-digit resident identification number under the Aadhaar Act.
Appointments
Union Bank of India appoints Atul Kumar Goel as executive director
Shri Atul Kumar Goel assumed charge as Executive Director of Union Bank of India today. Prior to his elevation as Executive Director he was General Manager and Chief Financial Officer (CFO) at India’s oldest Bank, Allahabad Bank.
Born in December 1964, Shri Goel holds a Bachelor Degree with Honours in Commerce and is member of Institute of Chartered Accountants of India(ICAI).
He is also a Certified Associate of Indian Institute of Bankers(CAIIB). His career in Banking began when he joined Allahabad bank as Chartered Accountant on 27.03.1992.
Odisha govt appoints Tuhin Kanta Pandey as new finance secretary
The Odisha government has appointed 1987-batch IAS officer Tuhin Kanta Pandey as new finance secretary of the state.
He replaced R Balakrishnan, who is currently serving as development commissioner along with finance.
International News
Nadia Murad ISIS Sex Slavery, Is Now A UN Goodwill Ambassador
Nadia Murad, a survivor of the ISIS atrocities, was selected to be the United Nations Goodwill Ambassador for human trafficking on September 16, 2016.
The formal UN announcement states, "During her Ambassadorship, Nadia will focus on advocacy initiatives and raise awareness around the plight of the countless victims of trafficking".
World Bank chief Jim Yong Kim heads for 2nd 5-year term
World Bank President Jim Yong Kim effectively won a second five year term after nominations to lead the global development bank closed on Wednesday with no other candidates proposed.
The World Bank executive board said in a statement that, following official procedures, it would formally meet with Kim as a candidate with the expectation of completing the selection process by the 2016 Annual Meetings, which take place on 7th to 9th of October.
Sports
Davis Cup: India's Ramkumar Ramanathan to take on Rafael Nadal
In Davis Cup World Group Play-off, India will take on Spain. In the best of five tie, India's Ramkumar Ramanathan will be taking on 14-time Grand Slam Champion Rafael Nadal in the opening singles match on day one in New Delhi today.
The second singles of the tie will be between Saketh Myneni and world number 13 David Ferrer.
Indian football team jumps four places in latest FIFA rankings
The Indian football team has jumped four places in the latest FIFA rankings released today.
India are now placed at the148th spot, on the back of an impressive 4-1 win over higher-ranked Puerto Rico last week in an international friendly in Mumbai.
India thus returned to top-150 for the first time since April 2015, when they were ranked 147th. Puerto Rico are now ranked 138th.

Thanks for visiting.
Keep visiting daily.
Like my Facebook Page



Reasoning Quiz for Bank Exams - IBPS/BOB


Mentor For Bank Exams
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting Reasoning Quiz on Three Digit Numbers based on the new pattern of bank exams like SBI PO, IBPS PO and other exams. Candidates who are preparing for upcoming exams can make use of these. Please write your suggestions and quires in the comment box below.
Directions (1 – 5): There are five three digit numbers are given below. Answer the questions based on them.
910        989        221        632        236
1. If the first and the third digit of all the numbers are interchanged, then the sum of the largest and the smallest number is
a) 929
b) 1111
c) 343
d) 1008
e) 1210
2. Product of last two digits of the second lowest number is
a) 18
b) 8
c) 12
d) 4
e) 6
3. For all the numbers, if the second digit is increased by 1 and the first digit is decreased by 2 and then all the three digits are reversed. The difference between the largest and the smallest number formed is
a) 768
b) 970
c) 867
d) 966
e) 753
4. What is the sum of the second and the third digits of the third lowest number?
a) 9
b) 6
c) 10
d) 4
e) 5
5. If the first and the second digits of all the numbers is interchanged, then the product of the second and the third digits of the second highest number is
a) 18
b) 0
c) 12
d) 72
e) 2
Directions (6 – 10): Following questions are based on the five three digit numbers given below:
823        634        768        523        972
6. If the first and the second digits of all the numbers are interchanged, then the highest value of the product of the second and the third digit is
a) 56
b) 24
c) 15
d) 18
e) 32
7. If all the digits are arranged in increasing order for all the numbers, then the sum of the second and the third digit for the third highest number is
a) 18
b) 16
c) 14
d) 12
e) 10
8. For all the numbers, if the third digit is decreased by 2, then the highest value of the sum of the first and the third digit is
a) 13
b) 9
c) 15
d) 21
e) 18
9. If all the numbers are arranged in descending order then the sum of the second and the third digit of the third lowest number is
a) 11
b) 9
c) 17
d) 14
e) 19
10. If the sum of the first and the second digit of all the numbers is arranged in increasing order, then what will be the second lowest such sum?
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10
e) 11
Answers:
1)d   2)a   3)b   4)e   5)c   6)a   7)b   8)a   9)d   10)c
Solutions:
1. D)
After interchanging the digits, the smallest number is 19 and the largest number is 989.
Hence the sum is 19 + 989 = 1008
2. A)
Second lowest number is 236
Hence the product of last two digits of 236 = 3 x 8 = 18
3. B)
If the second digit is increased by 1 and first digit decreased by 2, then the numbers are
720        799        031        442        046
And after reversing the digits the numbers are 027              997        130        224        640
Largest number is 997 and the smallest number is 027
Hence the difference = 997 – 27 = 970
4. E)
Third lowest number is 632
Hence the sum of second and third digits = 3 + 2 = 5
5. C)
After interchanging the first and the second digits, the numbers are
190        899        221        362        326
Among these, second highest number is 362
Hence the product of second and third digits is 6 x 2 = 12
6. A)
After first and second digits are interchanged
283        364        678        253        792
Then the product of the second and the third digit are
24           24           56           15           18
Among these, 56 is the highest
7. B)
If all the digits are arranged in increasing order then, the numbers are
238        346        678        235        279
Then the third highest number is 279
Hence, the sum of second and third digit is 7 + 9 = 16
8. A)
If the third digit is decreased by 2, then the numbers are
821        632        766        521        970
Sum of first and third digits are 9, 8, 13, 6, 9
Among these, 13 is the highest
9. D)
If the numbers are arranged in decreasing order
972        823        768        634        523
Third lowest number is 768
Sum of second and third digit = 6 + 8 = 14
10. C)
Sum of first and second digit arranged in increasing order is
7             9             10           13           16
Then the second lowest such sum is 9  


Thank You for Visiting 
Please Like my Face Book Page