Daily Current Affairs Quiz July 31st 2016

Current Affairs Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions. Kindly Make use of these!!!
1. Who has been appointed as the Chief Secretary of the State by the Gujarat government?
a) P J Lawrence
b) Sudha Patel
c) Damodar Goutam Sawang
d) J N Singh
e) None of these
2. Who has been appointed as the Chief Justice of the Allahabad High Court?
a) Vimlesh Kumar Shukla
b) K. Sreedhar Rao
c) Mansoor Ahmad Mir
d) Dilip Babasaheb Bhosale
e) None of these
3. R Seshasayee is the former Non-Executive Vice-Chairman of which among the following companies?
a) Ashok Leyland
b) Mahindra and Mahindra Limited
c) Tata Motors
d) Volkswagen
e) None of these
4. Who has been appointed as the new CBDT Chairperson?
a) Anuradha Chaturvedi
b) Rani Singh Nair
c) Kamakshi Bhattacharya
d) Ruhi Singh Nair
e) None of these
5. Satish Mathur, a 1981-batch Indian Police Service (IPS) officer, has been appointed the new Director General of Police (DGP) of
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Madhya Pradesh
d) West Bengal
e) Haryana
6. Who has been conferred Mohun Bagan Ratna by the Mohun Bagan football club?
a) Pardip Kumar Banrjee
b) Syed Nayeemuddin
c) Talimeran Ao
d) Karuna Sankar Bhattacharya
e) None of these
7. Which state has bagged six National Tourism awards for 2014-15 in the marketing category for states?
a) Karnataka
b) Gujarat
c) Delhi
d) Kerala
e) Tamil Nadu
8. Who was conferred Lifetime Achievement Award by The Advertising Agencies Association of India (AAAI)?
a) Srinivasan Swamy
b) Vijayendra Swamy
c) Mahesh Swamy
d) Karunakar Swamy
e) None of these
9. By which year will all associate banks of State bank of India (SBI) merge with its parent branch?
a) 2020
b) 2021
c) 2019
d) 2018
e) 2017
10. Recently a Stress Test conducted in the European Union (EU). Which of the following banks did not pass the test?
a) Monte dei Paschi
b) Royal Bank of Scotland
c) RAK Bank
d) Only a and b
e) Only b and c
11. Which bank has set up a team to improve monitoring of credit and provide early warning of loans going bad after a sharp rise in non-performing assets (NPAs)?
a) Axis Bank
b) Yes Bank
c) ICICI Bank
d) Kotak Mahindra Bank
e) None of these
12. Bank of India (BoI) will issue shares on a preferential basis to the government for capital infusion of
a) Rs.1338 crore
b) Rs.1460 crore
c) Rs.1280 crore
d) Rs.1628 crore
e) Rs.1554 crore
13. How many banks are ready to roll out the unified payments interface (UPI) starting July 31 (both private and public sector)?
a) 17
b) 16
c) 15
d) 14
e) 13
14. FDI inflow in India is ________ % in last two years.
a) 48
b) 53
c) 62
d) 71
e) 39
15. Kris Gopalakrishnan is the co-founder of which company?
a) Infosys
b) TCS
c) CMC Limited
d) GVK
e) Marico
16. Government has realised Rs ___ crore through the fourth tranche of its Sovereign Gold Bond scheme
a) 919
b) 1003
c) 2008
d) 876
e) 1026
17. JK Rowling’s ________ edition “Harry Potter and the Cursed Child” has been launched globally?
a) Seventh
b) Eighth
c) Sixth
d) Ninth
e) Tenth
18. Name the former President of Brazil who has been charged for corruption charges?
a) Dilma Rousseff
b) Jose Sarney
c) Luiz Inacio Lula da Silva
d) Fernando Collor de Mello
e) None of these
19. The United Nations Security Council (UNSC) has extended the peacekeeping mission in which country until 12 August?
a) South Sudan
b) Kosovo
c) Lebanon
d) Syria
e) None of these
20. Habib Essid is the Prime Minister of which country?
a) Tunisia
b) Iraq
c) Algeria
d) Burundi
e) Nigeria
21. Railway Minister Suresh Prabhu on Saturday announced the commencement of works of the longest tunnel in the Indian Railway in which state?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Mizoram
d) Manipur
e) None of these
22. Name the famous writer whose 136th birthday celebrated by Google doodle.
a) Siraj-ud-Din Ali Khan Arzu
b) Hazari Prasad Dwivedi
c) Premchand
d) Acharya Shivpujan Sahay
e) None of these
23. Bihar government has approved the creation of how many universities in the state?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
e) 1
24. Which state gives order to setup Embankment Protection Committee?
a) Assam
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Karnataka
e) Mizoram
25. ‘Madhubabu Pension Scheme’ by Odisha state government extended to cover how more beneficiaries from August 15?
a) 1.5 lakh
b) 2 lakh
c) 2.5 lakh
d) 3 lakh
e) 3.5 lakh
26. ‘Make in India’ conference is going to conduct in which among the following cities in December?
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Bhubaneswar
d) Kolkata
e) None of these
27. India to supply free ration to jobless workers in
a) Bangladesh
b) Saudi Arabia
c) Somalia
d) Indonesia
e) None of these
28. Who won the semi-final of the 2016 Rogers Cup Tennis tournament in men’s singles category?
a) Stan Wawrinka
b) Novak Djokovic
c) Bernard Tomic
d) Milos Raonic
e) None of these
29. Prime Minister Narendra Modi has flagged off “Run for Rio” from ______.
a) Salt Lake Stadium
b) Eden Gardens
c) DY Patil Stadium
d) Jawaharlal Nehru Stadium
e) None of these
Answers:

1)d   2)d   3)a   4)b   5)b   6)b   7)d   8)a   9)e   10)d   11)c   12)a   13)c   14)b   15)a   16)a   17)b   18)c   19)a   20)a   21)d   22)c   23)d   24)a   25)d   26)c   27)b   28)b   29)e (Major Dhyan Chand National Stadium)