Reasoning Ability Prelims Level || 04 – 12 – 2018

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Reasoning Ability Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.

Directions (1 – 5): Study the following information and answer the questions followed:
M, N, O, P, Q, R and S are sitting in a single row facing towards south. Each of them has a week day-off from Monday to Sunday. The one whose day-off is on Monday is sitting third to the right of O. The person having day-off on Monday is the immediate neighbor of M and the person having day-off on Thursday. M is sitting second from the right end. S is sitting third to the right of N. The person having day-off on Thursday is sitting to the immediate right of Q. P doesn't have a day-off on either Saturday or Sunday. Sunday is the day-off of the person who is sitting at one of the extreme ends. The one whose day-off is on Friday is sitting fourth to the right of the one whose day-off is on Tuesday. R is sitting second to the left of the person having day-off on Sunday.
Explanation:
M is sitting second from the right end. The person having day-off on Monday is the immediate neighbor of M and the person having day-off on Thursday. So these two must be third and fourth from the right end respectively. The one whose day-off is on Monday is sitting third to the right of O. The person having day-off on Thursday is sitting to the immediate right of Q.
S is sitting third to the right of N. This can be arranged in the following ways:

Sunday is the day-off of the person who is sitting at one of the extreme ends. R is sitting second to the left of the person having day-off on Sunday. Hence R has day off on Monday.
The one whose day-off is on Friday is sitting fourth to the right of the one whose day-off is on Tuesday. So M has day off on Friday and O has day off on Tuesday. P doesn't have a day-off on either Saturday or Sunday. Thus case II is not possible. This means P is at the extreme left and has day off on Wednesday.
This can be arranged as:

1. What is the position of Q from the left end of the row?
a) Second
b) Fourth
c) Third
d) Fifth
e) None of these
Answer: C)

2. What is the position of S with respect to the person having day-off on Friday?
a) Immediate left
b) Immediate right
c) Second to the right
d) Third to the right
e) None of these
Answer: B)

3. Which pair is sitting at the extreme ends of the row?
a) S, P
b) P, Q
c) S, Q
d) Q, R
e) S, R
Answer: A)

4. Whose day-off is on Tuesday?
a) M
b) N
c) O
d) P
e) None of these
Answer: C)

5. How many person(s) are sitting between N and the person having day-off on Friday?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) None of these
Answer: B)

Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions followed:
Six students Mahesh, Suresh, Ramesh, Jignesh, Kamlesh and Brijesh prepared for MBA, bank PO, SSC, NDA, IIT-JEE and MBBS entrance exam, not necessarily in the same order. They appeared for the exam in 12th October, 15th October, 18th October, 21st October, 22nd October and 24th October, not necessarily in the same order. All of them appeared in 2017
i) Jignesh appeared for the test before Brijesh and after Kamlesh
ii) Mahesh appeared for the test after three days Ramesh appeared. Mahesh did not appear for the test on 24th October.
iii) Brijesh appeared for the exam on 22nd October. NDA exam was on 18th October
iv) Bank PO exam was on 12th October. Kamlesh and Mahesh appeared for the MBA entrance exam and NDA exam (in any order)
v) SSC exam was held before MBBS exam and after IITJEE exam
Explanation:
Brijesh appeared for the exam on 22nd October. NDA exam was on 18th October. Bank PO exam was on 12th October. This information can be arranged as follows:
12th Oct
15th Oct
18th Oct
21st Oct
22nd Oct
24th Oct
Candidate name
Brijesh
Exam
Bank PO
NDA
Jignesh appeared for the test before Brijesh and after Kamlesh. Mahesh appeared for the test after three days Ramesh appeared. Mahesh did not appear for the test on 24th October So, the possible cases are:
Case 1:
12th Oct
15th Oct
18th Oct
21st Oct
22nd Oct
24th Oct
Candidate name
Ramesh
Mahesh
Kamlesh
Jignesh
Brijesh
Suresh
Exam
Bank PO
NDA
Case 2:
12th Oct
15th Oct
18th Oct
21st Oct
22nd Oct
24th Oct
Candidate name
Kamlesh
Ramesh
Mahesh
Jignesh
Brijesh
Suresh
Exam
Bank PO
NDA
Case 3:
12th Oct
15th Oct
18th Oct
21st Oct
22nd Oct
24th Oct
Candidate name
Kamlesh
Jignesh
Ramesh
Mahesh
Brijesh
Suresh
Exam
Bank PO
NDA
Kamlesh and Mahesh appeared for the MBA entrance exam and NDA exam( in any order). But this condition cannot be applied in case 2 and case 3. Case 1will be modified as follows:
Case 1:
12th Oct
15th Oct
18th Oct
21st Oct
22nd Oct
24th Oct
Candidate name
Ramesh
Mahesh
Kamlesh
Jignesh
Brijesh
Suresh
Exam
Bank PO
MBA
NDA
SSC exam was held before MBBS exam and after IITJEE exam. This condition will be applied in the above condition as follows:
12th Oct
15th Oct
18th Oct
21st Oct
22nd Oct
24th Oct
Candidate name
Ramesh
Mahesh
Kamlesh
Jignesh
Brijesh
Suresh
Exam
Bank PO
MBA
NDA
IITJEE
SSC
MBBS

6. Who appears for the exam on 15th October?
a) Ramesh
b) Mahesh
c) Kamlesh
d) Jignesh
e) Brijesh
Answer: B)

7. Who appears for the SSC exam?
a) Ramesh
b) Mahesh
c) Kamlesh
d) Jignesh
e) Brijesh
Answer: E)

8. Who appears for the exam on 24th October?
a) Mahesh
b) Suresh
c) Kamlesh
d) Jignesh
e) Brijesh
Answer: B)

9. When does Jignesh appear for the exam?
a) 12th October
b) 15th October
c) 18th October
d) 21st October
e) 22nd October
Answer: D)

10. MBBS exam is held on
a) 12th October
b) 15th October
c) 18th October
d) 21st October
e) 24th October
Answer: E)

Directions (11 – 15): Study the following information and answer the questions followed:
In a certain code language
'house force bath shot' is written as 'bt ij dg qr'
'catch phone house lie bath' is written as 'bt pr jw ij hl'
'child side wheel face force' is written as 'sx iq iv dg fl'
'frame phone catch face movie' is written as 'hl df ei jw iv'
'lie movie bath soil fight' is written as 'hx pr ij ei op'
Explanation:
catch/phone
jw/hl
Frame
df
soil/fight
op/hx
Face
iv
Shot
qr
child/wheel/side
fl/iq/sx
Bath
ij
Movie
ei
Force
dg
Lie
pr
House
bt

11. Which word is coded as 'dg'?
a) wheel
b) soil
c) frame
d) force
e) phone
Answer: D)

12. How can 'wheel frame' be coded as?
a) bt sx
b) pr iq
c) sx pr
d) df fl
e) None of the above
Answer: D)

13. How can 'soil frame bunch' be coded as?
a) op df zd
b) iq sx qr
c) ij sx ei
d) ij iq ei
e) None of the above
Answer: A)

14. For how many distinct words can their respective codes be determined?
a) 5
b) 6
c) 4
d) 7
e) 8
Answer: E)

15. Which of the following is a possible code for 'catch'?
a) ei
b) ij
c) fl
d) jw
e) qr
Answer: D)