Reasoning Ability Prelims Level || 03 – 12 – 2018

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Reasoning Ability Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.

Directions (1 – 5): Read the following information carefully and answer the question below-
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table. Four of them are facing towards the center while four of them are facing away from the center. A sit third to the left of H. G sits fourth to the right of C, who is an immediate neighbor of H. B sits second to the right of D. F sits second to the left of G. B is not an immediate neighbor of A. D is facing away from the center. Both the immediate neighbor of H faces opposite direction of H. Both A and B are facing same direction with each other.
Explanation:
Mentor for Bank Exams

1. Who among the following sits second to the right of F?
A. A
B. C
C. E
D. H
E. None of these
Answer: B)

2. Who among the following sits immediate right of A?
A. D
B. C
C. E
D. H
E. None of these
Answer: C)

3. Who among the following sits opposite to H?
A. D
B. C
C. E
D. H
E. None of these

4. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following does not belong that group?
A. D
B. C
C. E
D. F
E. G
Answer: E)

5. Who among the following sits third to the right of D?
A. F
B. C
C. A
D. H
E. G
Answer: A)

Directions (6 – 10): In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions does not logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer-
6. Statement-
All Riot are Peace.
Some Peace are Fight.
No Fight is Harmony.
Conclusion:
A. Some Peace are not Harmony.
B. No Harmony is Fight.
C. Some Riot are Fight is a possibility.
D. Some Peace are Riot.
E. All Peace are Harmony.
Answer: E)

7. Statement:
Some Desk are Chair.
Some Chair are Table.
All Table are Pen.
Some Pen are Pencil.
Conclusion:
A. Some Desk are Table is a possibility.
B. Some Pen are Chair.
C. Some Pencil are Desk.
D. Some Pencil can be Chair.
E. Some Table are Chair.
Answer: C)

8. Statement:
No Movie is Dispute.
Some Dispute are Enjoy.
All Enjoy are Fun.
Some Fun are Serious.
Conclusion:
A. Some Enjoy are not Movie.
B. Some Enjoy can be Serious.
C. Some Dispute are Fun.
D. All Dispute are Serious.
E. Some Fun are not Movie.
Answer: D) 
Explanations (6 – 8):
Mentor fr Bank Exams



Directions (9 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
9. Statement: K ≥ L = M < N > O ≤ P
Conclusions: i. L > P; ii. K ≥ M; iii. N > M
A. Only conclusion i follow
B. Both conclusion ii and iii follows
C. Both conclusion i and iii follows
D. Only conclusion ii follow
E. All follow
Answer: B)

10. Statement: U < V ≤ W > X = Y ≥ Z
Conclusions: i. W > Z; ii. U < W;  iii. V = Y
A. Only conclusion i follow
B. Both conclusion ii and iii follows
C. Both conclusion i and ii follows
D. Only conclusion ii follow
E. All follow
Answer: C)

Directions (11 – 15): Read the following  symbol alphanumeric series carefully and answer the question given below.
A 3 Y % U ^ 6 7 T E $ 3 S * & R D 1 L 9 N B 5 W Q # 4 G V D X ! 8 9 C 4 O
11. How many symbols are there in the above arrangements which are immediately preceded by a vowel?
A. Two
B. Four
C. One
D. Three
E. None of these
Answer: A)

12. How many numbers are there in the above arrangement which are immediately preceded and followed by a consonant?
A. Two
B. Four
C. One
D. Three
E. None of these
Answer: D)

13. How many such consonants are there in the above arrangement which are immediately followed by a number which is a perfect square?
A. Two
B. Four
C. One
D. Three
E. None of these
Answer: D)

14. How many such vowels are there in the above arrangement which are immediately preceded and followed by a symbol?
A. Two
B. Four
C. One
D. Three
E. None of these
Answer: C)

15. How many such letters are there in the above arrangement which are immediately preceded by an odd number?
A. Seven
B. Four
C. Six
D. Five
E. None of these
Answer: A)