Reasoning Ability Mains Level || 04 – 12 – 2018

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Reasoning Ability Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.

Directions (1 – 5): Answer the questions based on the information given below:
There are two businessmen namely, A and B, who have purchased six cars among 9 cars (R, S, T, U, V, W, X, Y and Z). Each car is available in different colors among- Red, Blue, Black and White. Each of the businessmen purchased at least one car of each color. At least one car among the given nine cars must be purchased. Price of each of the cars is given below:
Car
Color
Price (in Rs. lacs)
R
Black/Red
8.00
S
White
8.50
T
Red/Black
9.00
U
Red
9.75
V
White/Red
10.25
W
Black
11.00
X
Blue
11.50
Y
White/Black
12.00
Z
Blue/White
12.25
  • B purchased three cars which are of black color.
  • Only A purchased car R.
  • Both A and B purchased car V of same color.
  • A purchased two black and two red colored cars.
  • Only B had purchased car S and car W.
  • Total price of the cars purchased by A is Rs. 2,50,000 less than total price of the cars purchased by B.
1. What is the price of all six cars purchased by A?
a) Rs. 60.50 lacs
b) Rs. 61.25 lacs
c) Rs. 62.75 lacs
d) Rs. 63.00 lacs
e) None of these
Common Explanation:
Cars of A,
Car
Color
Price (in lacs)
R
Black
8.00
V
Red
10.25
U
Red
9.75
T
Black
9.00
X
Blue
11.50
Y
White
12.00
Cars of B,
Car
Color
Price (in lacs)
S
White
8.50
T
Black
9.00
V
Red
10.25
W
Black
11.00
Y
Black
12.00
Z
Blue
12.25
Answer: A)

2. B purchased car V of which of the following color?
a) Red
b) White
c) Either (a) or (b)
d) Neither (a) nor (b)
e) Cannot be determined
Answer: A)

3. Which of the following pairs of cars were purchased by B?
a) V and X
b) Z and X
c) Z and R
d) V and S
e) Cannot be determined
Answer: D)

4. How many common cars (excluding colors) were purchased by both A and B?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) Cannot be determined
Answer: C)

5. What is the price of all six cars purchased by B?
a) 60.50 lacs
b) 61.25 lacs
c) 62.75 lacs
d) 63.00 lacs
e) None of these
Answer: D)

Directions (6 – 10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question:
6. Among athletes K, L, M, N, O and P, who is the second fastest?
I. O is faster than P but slower than M, who is slower than K. K is slower than only two athletes.
II. M is faster than only two athletes. O is faster than only P. L is faster than K but not the fastest.
a) The data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
b) The data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
c) The data either in Statement I alone or in Statement II alone is sufficient to answer the question.
d) The data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: B)
Explanation:
From I:
__>__>K>__>__>__
M>O>P
Since K>M, we have only one possibility.
__>__>K>M>O>P
We cannot determine the second fastest athlete.
From II:
__>__>__>M>__>__ and __>__>__>__>O>P
So, M>O>P are the bottom three.
Also, L>K but L is not the fastest.
So, we have, N>L>K>M>O>P. L is the second fastest.
II alone is sufficient to answer the question.

7. There are five poles in a ground: P, Q, R, S and T. In which direction is R with respect to P?
I. R is to the west of S. S is to the north of T which is to the south of Q. P is to the east of Q.
II. S is to the north of Q and Q is to the north of T. R is to the south west of S and P is to the south east of S.
a) The data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
b) The data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
c) The data either in Statement I alone or in Statement II alone is sufficient to answer the question.
d) The data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: D)
Explanation:



8. 6 friends Madhav, Milind, Mohsin, Modak, Murli and Muneesh are sitting around a circular table facing centre.Who is sitting opposite to Modak?
I. Madhav is sitting third to right of Milind. Mohsin is sitting third to the left of Modak. Mohsin is not sitting adjacent to Madhav.
II. Modak has Madhav and Muneesh as his immediate neighbours. Mohsin is not an immediate neighbour of Madhav or Muneesh
a) The data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
b) The data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
c) The data either in Statement I alone or in Statement II alone is sufficient to answer the question.
d) The data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: C)
Explanation:

9. How is 'robots are smart' written in a code language?
I. In the same language 'what box code could be' is coded as 'jsn kvr nmu glp yrc', 'I code data what robots need' is coded as 'okj dnb srd kvr nmu tik' and 'smart are devices' is coded as 'obt mai ali'.
II. In the same language 'I code could be smart' is coded as 'jsn glp srd mai kvr', 'robots need test' is coded as 'tik fwm dnb' and 'box need data' is coded as 'yrc dnb okj'
a) The data in Statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone is not sufficient to answer the question.
b) The data in Statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone is not sufficient to answer the question.
c) The data either in Statement I alone or in Statement II alone is sufficient to answer the question.
d) The data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: D)
Explanation:
From I:
'what box code could be' = 'jsn kvr nmu glp yrc' (i)
'I code data what robots need' = 'okj dnb srd kvr nmu tik' (ii)
'smart are devices' = 'obt mai ali' (iii)
The code for none of the words could be determined.
From II:
'I code could be smart' = 'jsn glp srd mai kvr' (iv)
'robots need test' = 'tik fwm dnb' (v)
'box need data' = 'yrc dnb okj' (vi)
The code for none of the words could be determined.
From I and II:
(iii) & (iv), smart = mai
(v) & (vi), need = dnb
(ii) & (v), robots = tik
However, the code for 'are' cannot be determined. Hence the data in both the statements is insufficient to answer the question.

65. Each of A, B, C and D owns a different shoe among NIKE, PUMA, FILA, UCB. Each shoe is of different colour among red, white yellow, green. Who owns PUMA shoes and is of which colour?
I. A owns FILA. B owns a yellow coloured shoe. NIKE is of not green colour.
II. C owns UCB. D owns a green coloured shoe. FILA is not of white colour.
a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
d) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question
e) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question
Answer: D)
Explanation:
From I:
A
FILA
B
YELLOW
NIKE
NOT GREEN
From II:
C
UCB
D
GREEN
FILA
NOT WHITE
No statement alone is sufficient to answer the question. By combining both we get the following:
A
FILA
B
YELLOW
C
UCB
D
GREEN
Since NIKE is not of green, it is of yellow colour. Since FILA is not of white it is of red colour. Thus, we have:
A
FILA
RED
B
NIKE
YELLOW
C
UCB
WHITE
D
PUMA
GREEN