Quantitative Aptitude Prelims Level || 05 – 12 – 2018

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Quantitative Aptitude Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.

Directions—(1–5) Study the following table carefully to answer the questions that follow—
The following table gives number of people in different villages and percentage of Men, Women and Children in these villages.
Village
Total No. of People
% of Men
% of Women
% of Children
L
1240
35
45
20
M
2140
45
30
25
N
1450
50
30
20
O
1680
65
20
15
P
2060
40
40
20
Q
1990
40
50
10 
1. Which village has the least number of children?
a) L
b) N
c) Q              
d) O
e) None of these
2. What is the respective ratio of the number of women in Villages L and P together to the number of men in the same villages together?
a) 617:664           
b) 629:691    
c) 664 : 617
d) 691 :629          
e) None of these
3. What is the total number of women and children together in Village Q?
a) 995                 
b) 1184        
c) 1086
d) 988                  
e) None of these
4. The total number of people from Village O is approximately what per cent of the total number of people from all the Villages together?
a) 16                    
b) 21             
c) 11             
d) 25                    
e) 9
5. What is the total number of children from Villages M and N together ?
a) 785                  
b) 825          
c) 855           
d) 795                   
e) None of these
(1 – 5): Common Explanation:
Village
Total number of people
Number of men
Number of women
Number of children
L
1240
434
558
248
M
2140
963
642
535
N
1450
725
435
290
O
1680
1092
336
252
P
2060
824
824
412
Q
1990
796
995
199
Total
10560
4834
3790
1936
1. Answer: C)
2. Answer: D)
Required ratio = (558 + 824) : (434 + 824) = 691 : 629
3. Answer: E)
Required sum = 995 + 199 = 1194.
4. Answer: A)
Required percentage = (1680/10560)*100 = 16% .
5. Answer: B)
Required sum = 535 + 290 = 825

6. The product of the ages of Ankit and Nikita is 240. If twice the age of Nikita is more than Ankit's age by 4 years, what is Nikita's age?
a) 14 years
b) 8 years
c) 10 years
d) 12 years
e) None of these
Answer: D)
Explanation:
Let Ankit's age be x years. Then, Nikita's age = 240/xyears.
Therefore 2 × (240 /x) – x = 4 => 480 – x² = 4x => x² + 4x – 480 = 0 => (x+24)(x-20) = 0  => x = 20.
Hence, Nikita's age = (240/20) years = 12 years.

7. A and B completed a work together in 5 days. Had A worked at twice the speed and B at half the speed, it would have taken them four days to complete the job. How much time would it take for A alone to do the work?
a) 10 days
b) 20 days
c) 25 days
d) 15 days
e) 24 days
Answer: A)
Explanation:
Assume work to be done 100%.
First case,
A + B = 100/5 =20% work done per day -------- (1)
Second case,
2A + B/2 = 100/4 = 25% work done per day ------ (2)
On solving equation (1) and (2), we get
A = 10 days.

8. Two metro trains each 120m long are moving in opposite directions. They cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, the speed of the faster metro train is
a) 75 km/hr
b) 72km/hr
c) 45 km/hr
d) 60 km/hr
e) 50 km/hr
Answer: B)
Explanation:
D = 120 + 120 = 240 m., t = 8s.
Speed of slow train = s, faster = 2s
Total speed = 2s + s = 3s
So, 3s = 240/8 = 30 m/s.
V = 30/3 = 10 m/s.
2V = 20 m/s. or 72 km/hr

9. Ben purchased 125 stools at the rate of Rs. 120 per stool. The transport expenditure was @ Rs. 10 for 5 stool. He paid an octroi @ Rs. 2 per stool and coolie charges were Rs. 250. What should be the selling price of each stool, if he wants profit of 10%?
a) Rs. 125
b) Rs. 145
c) Rs. 150
d) Rs. 140
e) None
Answer: E)
Explanation:
Total cost = 125*120+(125*10)/5+125*2+250
= 15000 + 250 + 250 + 250
= 15750
So cost of 1 stool = 15750/125 = 126
SP of 1 stool = 126*110/100 = 138.6

10. Adam borrowed some money at the rate of 6% p.a. for the first two years, at the rate of 9% p.a. for the next three years, and at the rate of 14% p.a. for the period beyond five years. If he pays a total interest of Rs 19,000 at the end of nine years, how much money did he borrow?
a) Rs 10,000
b) Rs 20,000
c) Rs 14,000
d) Rs 16,000
e) None of these
Answer: B)
Explanation:
Let the sum borrowed be x. Then,
(x × 6 × 2/100) + (x × 9 × 3/100) + (x × 14 × 4/100) = 19000
=> (3x/25 + 27x/100 + 14x/25) = 19000 => 95x/100 = 19000 => x = 19000 × 100/25 = 20000
Hence sum borrowed = Rs.20000

Direction (11 – 5): What will come in place of question mark (?) in the following number series ?
11. 50 25 37.5 93.75 328.125 ?
a) 1434.8765
b) 1487.5745
c) 1476.5625
d) 1497.8745
e) None of these
Answer: C)
Explanation:
x0.5, x1.5, x2.5, x3.5, x4.5
328.125 × 4.5 = 1476.5625

12. 5 12.5 54.5 333.5 2676.5 ?
a) 26885.5
b) 28652.5
c) 24385.5
d) 26775.5
e) None of these
Answer: D)
Explanation:
x2 + 2.5, x4 + 4.5, x6 + 6.5, x8 + 8.5, x10 + 10.5
2676.5×10+10.5
=26765 + 10.5
= 26775.5

13. 76 588 2316 6412 14412 ?
a) 28236
b) 29384
c) 24657
d) 26875
e) None of these
Answer: A)
Explanation:
+8^3, +12^3, +16^3, +20^3, ……….
14412 + 24^3 = 28236

14. 5679 5560 5322 4965 4489 ?
a) 3684
b) 3894
c) 3482
d) 3486
e) None of these
Answer: B)
Explanation:
5679 – (119 * 1 = 119) = 5560
5560 – (119 * 2 = 238) = 5322
5322 – (119 * 3 = 357) = 4965
4965 – (119 * 4 = 476) = 4489
4489 – (119 * 5 = 595) = 3894

15. 81 512 2401 7776 ?
a) 16525
b) 15776
c) 18725
d) 15625
e) None of these
Answer: D)
Explanation:
9^2, 8^3, 7^4,6^5,5^6