Quantitative Aptitude Prelims Level || 04 – 12 – 2018

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Quantitative Aptitude Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.

Directions (1 – 5): What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following question? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)
1. ? = (79.79% of 6420.11) ÷ 47.98 + 4103.95
a) 4170
b) 440
c) 4290
d) 4211
e) 4376
Answer: D)
Explanation:
? = (79.79% of 6420.11) ÷ 47.98 + 4103.95
? ~(80% of 6420) ÷ 48 + 4104
? ~5136 ÷ 48 + 4104
? ~107 +4104
? ~ 4211

2. ? = 44.082÷ (2.015 +4.11 × 112.87) + 64.91% of (449.85× 32.03)
a) 8628
b) 9364
c) 9840
d) 7884
e) 8412
Answer: B)
Explanation:
? = 44.082÷ (2.015 + 4.11 × 112.87) + 64.91% of (449.85 × 32.03)
? ~ 442÷ (25 + 4 × 113) + 65% of (450 × 32)
? ~ 442÷ (32 + 452) + 65% of 14400
? ~ 1936÷ 484 + 9360
? ~ 4 + 9360
? ~ 9364

3. ? = 27.1 × (390.04 ÷ 12.98) – 40.19% of 759.21 + 4.032
a) 320
b) 522
c) 278
d) 124
e) 640
Answer: B)
Explanation:
? = 27.1 × (390.04 ÷ 12.98) – 40.19% of 759.21 + 4.032
? ~ 27 × (390 ÷ 13) – 40% of 760 + 42
? ~ 27 × 30 – 40% of 760 + 16
? ~ 810 – 304 + 16
? ~ 522

4. ? = 12.11% of (43.11 × 49.92) – 1402.92 ÷ 61.13 – 1428.19 ÷ 33.88
a) 14
b) 93
c) 251
d) 313
e) 193
Answer: E)
Explanation:
? = 12.11% of (43.11 × 49.92) – 1402.92 ÷ 61.13 – 1428.19 ÷ 33.88
? ~12% of (43 × 50) – 1403 ÷ 61 – 1428 ÷ 34
? ~12% of 2150 – 23 – 42
? ~258 – 23 – 42
? ~ 193

5. ? = (11.033 – 25.892) + 28.16 × 8.87 – 18.86 × 16.79
a) 584
b) 98
c) 197
d) 337
e) 702
Answer: A)
Explanation:
? = (11.033 – 25.892) + 28.16 × 8.87 – 18.86 × 16.79
? ~ (113 – 262) + 28 × 9 – 19 × 17
? ~ (1331 – 676) + 252 – 323
? ~ 655 + 252 – 323
? ~ 584

Directions (6 – 10): What will come in the place of question mark (?) in the given expression?
6. (720 ÷ 16 × 45 – 452 + 150% of 300) = ?
a) 420
b) 450
c) 480
d) 540
e) 500
Answer: B)
Explanation:
(720 ÷ 16 × 45 – 452 + 150% of 300) = ?
?= 45 × 45 – 452+ 150% × 300
?= 450

7. (3/8) of (24/15) of 250 =?% of 600
a) 20
b) 25
c) 40
d) 50
e) None of these
Answer: B)
Explanation:
(3/8) of (24/15) of 250 =?% of 600
(3/8) × (24/15) × 250 =? × 6
(3/5) × 250 =? × 6
? = 150/6
? = 25

8. (5/18) × 40% × 3960 + 1 = ?2
a) 22
b) 24
c) 21
d) 31
e) 27
Answer: C)
Explanation:
(5/18) × 40% × 3960 + 1 = ?2
?= (5/18) × 0.4 × 3960 + 1
?= (5/18) × 1584 + 1
?= 5 × 88 + 1
?= 441
? = 21

9. (650 ÷ 25 × 26 +24) × 4 = ?
a) 2400
b) 3600
c) 3200
d) 2800
e) None of these
Answer: D)
Explanation:
(650 ÷ 25 × 26 +24) × 4 = ?
(26 × 26 + 24) × 4 = ?
?= (676 + 24) × 4
?= 700 × 4
?= 2800

10. √961 + 247/13 = ?% of 250
a) 20
b) 25
c) 10
d) 50
e) None of these
Answer: A)
Explanation:
√961 + 247/13 = ?% of 250
?% × 250 = √961 + 19
?% × 250 = 31 + 19
? × 2.5 = 50
? = 50/2.5
? = 20

Directions (11 – 15): Refer the below graph and answer the following questions.
Graph depicts number of scholars visited in two countries- Switzerland & New Zealand in five different years from 2010-2014.
Mentor for Bank Exams
11. Number of scholars visited New Zealand in 2013 are what percent more than who visited Switzerland in 2013?
a) 25%
b) 15%
c) 30%
d) 20%
e) 10%
Answer: A)
Solution:
Number of scholars visited New Zealand in 2013 = 20000
Number of scholars visited Switzerland in 2013 = 16000.
Therefore, percentage = 20000-16000/ 16000 * 100 = 25%

12. Find the difference between total number of scholars visited Switzerland & New Zealand together in 2012 and 2014?
a) 5000
b) 7000
c) 4000
d) 6000
e) None of these
Answer: C)
Solution:
Number of scholars visited Switzerland & New Zealand together in 2012 = 49000
Number of scholars visited Switzerland & New Zealand together in 2014 = 45000.
Difference = 49000 - 45000 = 4000

13. The number of scholars visited New Zealand in 2013 is what percent less than that in the same country in 2012?
a) 20%
b) 25%
c) 15%
d) 35%
e) 30%
Answer: A)
Solution:
Number of scholars who visited New Zealand in 2013 = 20000
Number of scholars who visited New Zealand in 2012 = 25000
Percentage = 25000 - 20000/25000 * 100 = 20%

14. In 2009, the total numbers of scholars in both the countries together were 40% more than that in 2010. Find the number of scholars who visited both countries together in 2009?
a) 42,000
b) 38,000
c) 40,000
d) 36,000
e) 45,000
Answer: A)
Solution:
Total number of scholars who visited Switzerland and New Zealand in 2010 together
= 18000 + 12000 = 30000
Now in 2009, there were 40% more scholars visited in both countries together.
So, Total numbers of scholars visited in 2009 = 30000 + 40/100 * 30000 = 42,000

15. Find the ratio between total number of scholars who visited Switzerland in 2010 and 2013 together to scholars who visited New Zealand in 2010 and 2013 together?
a) 14:11
b) 13:14
c) 13:15
d) 16:19
e) 17:16
Answer: E)
Solution:
Total number of scholars who visited Switzerland in 2010 and 2013 together = 18000 + 16000 = 34000
Total number of scholars who visited New Zealand in 2010 and 2013 together = 12000 + 20000 = 32000
Ratio = 34000:32000 = 17:16