Quantitative Aptitude Mains Level || 04 – 12 – 2018

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Quantitative Aptitude Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.

1. Smith, John and Kevin together started a business with initial investments of Rs. 7,500, Rs. 8,000 and Rs. 9,000 respectively. After one year Smith, John and Kevin made additional investments of Rs. (x – 2000), Rs. (x + 3000) and Rs. (2x + 2000) respectively. Find the profit share of Smith out of the total profit of Rs. 7,704 after two years.
a) Rs. 2,568
b) Rs. 2,268
c) Rs. 1,926
d) Rs. 1,692
e) Cannot be determined
Answer: C)
Explanation:
Ratio of investments of Smith: John: Kevin = (7500 + 7500 + x – 2000) : (8000 + 8000 + x + 3000) : (9000 + 9000 + 2x + 2000)
= (13000 + x) : (19000 + x) : (20000 + 2x)
Profit share of Smith = {(13000 + x)/(13000 + x + 19000 + x + 20000 + 2x)} × 7704
= {(13000 + x)/(52000 + 4x)} × 7704
= {(13000 + x)/4(1300 + x)} × 7704
= 7704/4 = 1926
So, the profit share of Smith = Rs. 1,926

2. A box contains 12 green and 15 blue balls. A ball is randomly drawn from the box and put in a bag which contains red, blue and green balls in the ratio of 2:1:2 respectively. Now, a ball is randomly drawn from the bag and the probability that the drawn ball is green in color is 65/162. Find the total number of balls in the bag initially.
a) 20
b) 25
c) 30
d) 35
e) 40
Answer: D)
Explanation:
Let the bag contains ‘2x’ red, ‘x’ blue and ‘2x’ green balls initially.
Case I: A green ball is drawn from the box
Probability of drawing green ball from the bag = (12/27) × {(2x + 1)/(5x + 1)}
Case II: A blue ball is drawn from the box
Probability of drawing green ball from the bag = (15/27) × {(2x)/(5x + 1)}
So, the probability of drawing a green ball from the bag = (12/27) × {(2x + 1)/(5x + 1)} + (15/27) × {(2x)/(5x + 1)} = 65/162
{(24x + 12 + 30x)/27(5x + 1) = 65/162
6(54x + 12) = 65(5x + 1)
324x + 72 = 325x + 65
x = 7
So, the total number of balls in the bag initially = 5 × 7 = 35

3. Mrs. Singh invested Rs. 35,000 in scheme A offering 10% compound interest for three years compounded annually. She then invested the total amount she received from scheme A in another scheme offering 8% simple interest for five years. Find the total interest earned by her after eight years.
a) Rs. 30,219
b) Rs. 28,108
c) Rs. 35,585
d) Rs. 24,634
e) None of these
Answer: A)
Explanation:
Amount received by Mrs. Singh after three years = 35000(1 + 0.1)3 = 35000 × 1.331 = Rs. 46,585
Amount received by her after next five years = 46585 + (46585 × 0.08 × 5) = 46585 + 18634 = Rs. 65,219
So, the total interest earned by Mrs. Singh after 8 years = 65219 – 35000 = Rs. 30,219

4. Rajan bought an article and sold it at a profit of 35%. Had he bought it for Rs. 100 less and sold it for 95 less, he would have gained 40%. Find the original selling price of the article.
a) Rs. 1,180
b) Rs. 1,215
c) Rs. 1,260
d) Rs. 1,320
e) None of these
Answer: B)
Explanation:
Let the original cost price of the article be Rs. ‘x’.
Original selling price of the article = Rs. 1.35x
Reduced cost price of the article = Rs. ‘x – 100’
Reduced selling price of the article = 1.40 × (x – 100) = 1.35x – 95
1.4x – 140 = 1.35x – 95
0.05x = 45, x = 900
So, the original selling price of the article = 1.35 × 900 = Rs. 1,215

5. A volley ball team of six players is to be selected from a group of 9 male players and ‘x’ female players. Find the value of ‘x’, if the number of ways to select a team having exactly two female players is equal to 1890.
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
e) None of these
Answer: A)
Explanation:
Number of ways to select the team having exactly two female players = 9C4 × xC2 = 1890
126 × {x(x – 1)/2} = 1890
x2 – x = 30
x2 – x – 30 = 0
x2 – 6x + 5x – 30 = 0
x(x – 6) + 5(x – 6) = 0
(x – 6)(x + 5) = 0
x = 6, -5
Number of players can’t be negative, so the value of x = 6

Directions (6 – 10): Answer the questions based on the information given below:
The table below shows the box office collection (in Rs. crores) of five different movies in a week. It shows the consecutive box office collection.
Note: The box office collection on second day = box office collection in first two days of the release - box office collection on first day of the release of the movie.
Box office collection on the 3rd day = box office collection in first three days of the release - box office collection in first two days of the release of the movie and so on.
Movies
On first day (in Rs. crores)
In first 2 days (in Rs. crores)
In first 3 days (in Rs. crores)
In first 4 days (in Rs. crores)
In first 5 days (in Rs. crores)
Surma
126
198
282
338
380
Sanju
154
241
314
359
401
Karvan
96
140
194
226
266
Stree
108
164
212
248
290
Dhadak
118
182
232
272
304
6. Find the difference between the total box office collection on the 1st day by all the given movies together and the total box office collection on the 2nd day by all the given movies together.
a) 249 crores
b) 263 crores
c) 257 crores
d) 279 crores
e) None of these
Common Explanation:
Movies
On 1st day (in crores)
On 2nd day (in Rs. crores)
On 3rd day (in Rs. crores)
On 4th day (in Rs. crores)
On 5th day (in Rs. crores)
Surma
126
198 – 126 = 72
282 – 198 = 84
338 – 282 = 56
380 – 338 = 42
Sanju
154
241 – 154 = 87
314 – 241 = 73
359 – 314 = 45
401 – 359 = 42
Karvan
96
140 – 96 = 44
194 – 140 = 54
226 – 194 = 32
266 – 226 = 40
Stree
108
164 – 108 = 56
212 – 164 = 48
248 – 212 = 36
290 – 248 = 42
Dhadak
118
182 – 118 = 64
232 – 182 = 50
272 – 232 = 40
304 – 272 = 32
Total
602
323
309
209
198
Answer: D)
Explanation:
Required difference = 602 – 323 = 279 crores

7. The box office collection on the 4th day by all the movies together is what percentage of the box office collection on the 1st day by all the movies together?
a) 27.47%
b) 31.68%
c) 34.71%
d) 37.89%
e) 41.47%
Answer: C)
Explanation:
Required percentage = (209/602) × 100 = 34.71%

8. Find the average box office collection on the 3rd day by each movie.
a) Rs. 61.8 crores
b) Rs. 62.4 crores
c) Rs. 59.6 crores
d) Rs. 61.4 crores
e) Rs. 62.8 crores
Answer: A)
Explanation:
Required average = 309/5 = 61.8 crores

9. The box office collection by Dhadak on 1st, 3rd and 5th day together is what percentage of the total box office collection by Dhadak in all the five days together.
a) 65.78%
b) 61.23%
c) 68.78%
d) 71.69%
e) None of these
Answer: A)
Explanation:
Required percentage = {(118 + 50 + 32)/304} × 100 = 65.78%

10. Find the ratio of the box office collection of Surma on 2nd and 4th day together to the box office collection of Karvan on 2nd and 4th day together.
a) 25:21
b) 28:23
c) 32:19
d) 23:19
e) 18:13
Answer: C)
Explanation:
Required ratio = (72 + 56): (44 + 32) = 128: 76 = 32: 19