Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams.
Here is the Quantitative Aptitude Quiz to help you practice with the best
of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank
and Insurance Exams.
1. Smith, John and Kevin together started a business with initial
investments of Rs. 7,500, Rs. 8,000 and Rs. 9,000 respectively. After one year
Smith, John and Kevin made additional investments of Rs. (x – 2000), Rs. (x +
3000) and Rs. (2x + 2000) respectively. Find the profit share of Smith out of
the total profit of Rs. 7,704 after two years.
a) Rs. 2,568
b) Rs. 2,268
c) Rs. 1,926
d) Rs. 1,692
e) Cannot be determined
Answer: C)
Explanation:
Ratio of investments of Smith: John:
Kevin = (7500 + 7500 + x – 2000) : (8000 + 8000 + x + 3000) : (9000 + 9000 + 2x
+ 2000)
= (13000 + x) : (19000 + x) : (20000
+ 2x)
Profit share of Smith = {(13000 +
x)/(13000 + x + 19000 + x + 20000 + 2x)} × 7704
= {(13000 + x)/(52000 + 4x)} × 7704
= {(13000 + x)/4(1300 + x)} × 7704
= 7704/4 = 1926
So, the profit share of Smith = Rs.
1,926
2. A box contains 12 green and 15 blue balls. A ball is randomly drawn
from the box and put in a bag which contains red, blue and green balls in the
ratio of 2:1:2 respectively. Now, a ball is randomly drawn from the bag and the
probability that the drawn ball is green in color is 65/162. Find the total
number of balls in the bag initially.
a) 20
b) 25
c) 30
d) 35
e) 40
Answer: D)
Explanation:
Let the bag contains ‘2x’ red, ‘x’
blue and ‘2x’ green balls initially.
Case I: A green ball is drawn from
the box
Probability of drawing green ball
from the bag = (12/27) × {(2x + 1)/(5x + 1)}
Case II: A blue ball is drawn from
the box
Probability of drawing green ball
from the bag = (15/27) × {(2x)/(5x + 1)}
So, the probability of drawing a
green ball from the bag = (12/27) × {(2x + 1)/(5x + 1)} + (15/27) × {(2x)/(5x +
1)} = 65/162
{(24x + 12 + 30x)/27(5x + 1) = 65/162
6(54x + 12) = 65(5x + 1)
324x + 72 = 325x + 65
x = 7
So, the total number of balls in the
bag initially = 5 × 7 = 35
3. Mrs. Singh invested Rs. 35,000 in scheme A offering 10% compound
interest for three years compounded annually. She then invested the total
amount she received from scheme A in another scheme offering 8% simple interest
for five years. Find the total interest earned by her after eight years.
a) Rs. 30,219
b) Rs. 28,108
c) Rs. 35,585
d) Rs. 24,634
e) None of these
Answer: A)
Explanation:
Amount received by Mrs. Singh after
three years = 35000(1 + 0.1)^{3} = 35000 × 1.331 = Rs. 46,585
Amount received by her after next
five years = 46585 + (46585 × 0.08 × 5) = 46585 + 18634 = Rs. 65,219
So, the total interest earned by Mrs.
Singh after 8 years = 65219 – 35000 = Rs. 30,219
4. Rajan bought an article and sold it at a profit of 35%. Had he bought
it for Rs. 100 less and sold it for 95 less, he would have gained 40%. Find the
original selling price of the article.
a) Rs. 1,180
b) Rs. 1,215
c) Rs. 1,260
d) Rs. 1,320
e) None of these
Answer: B)
Explanation:
Let the original cost price of the
article be Rs. ‘x’.
Original selling price of the article
= Rs. 1.35x
Reduced cost price of the article =
Rs. ‘x – 100’
Reduced selling price of the article
= 1.40 × (x – 100) = 1.35x – 95
1.4x – 140 = 1.35x – 95
0.05x = 45, x = 900
So, the original selling price of the
article = 1.35 × 900 = Rs. 1,215
5. A volley ball team of six players is to be selected from a group of 9
male players and ‘x’ female players. Find the value of ‘x’, if the number of
ways to select a team having exactly two female players is equal to 1890.
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
e) None of these
Answer: A)
Explanation:
Number of ways to select the team
having exactly two female players = ^{9}C_{4} × ^{x}C_{2}
= 1890
126 × {x(x – 1)/2} = 1890
x^{2} – x = 30
x^{2} – x – 30 = 0
x^{2} – 6x + 5x – 30 = 0
x(x – 6) + 5(x – 6) = 0
(x – 6)(x + 5) = 0
x = 6, 5
Number of players can’t be negative,
so the value of x = 6
Directions (6 – 10): Answer the questions based on the information given below:
The table below shows the box office
collection (in Rs. crores) of five different movies in a week. It shows the
consecutive box office collection.
Note: The box office collection on
second day = box office collection in first two days of the release  box
office collection on first day of the release of the movie.
Box office collection on the 3^{rd}
day = box office collection in first three days of the release  box office
collection in first two days of the release of the movie and so on.
Movies

On first day (in Rs. crores)

In first 2 days (in Rs. crores)

In first 3 days (in Rs. crores)

In first 4 days (in Rs. crores)

In first 5 days (in Rs. crores)

Surma

126

198

282

338

380

Sanju

154

241

314

359

401

Karvan

96

140

194

226

266

Stree

108

164

212

248

290

Dhadak

118

182

232

272

304

6. Find the difference between the total box office collection on the 1^{st}
day by all the given movies together and the total box office collection on the
2^{nd} day by all the given movies together.
a) 249 crores
b) 263 crores
c) 257 crores
d) 279 crores
e) None of these
Common Explanation:
Movies

On 1^{st} day (in crores)

On 2^{nd} day (in Rs.
crores)

On 3^{rd} day (in Rs.
crores)

On 4^{th} day (in Rs.
crores)

On 5^{th} day (in Rs.
crores)

Surma

126

198 – 126 = 72

282 – 198 = 84

338 – 282 = 56

380 – 338 = 42

Sanju

154

241 – 154 = 87

314 – 241 = 73

359 – 314 = 45

401 – 359 = 42

Karvan

96

140 – 96 = 44

194 – 140 = 54

226 – 194 = 32

266 – 226 = 40

Stree

108

164 – 108 = 56

212 – 164 = 48

248 – 212 = 36

290 – 248 = 42

Dhadak

118

182 – 118 = 64

232 – 182 = 50

272 – 232 = 40

304 – 272 = 32

Total

602

323

309

209

198

Answer: D)
Explanation:
Required difference = 602 – 323 = 279
crores
7. The box office collection on the 4^{th} day by all the movies
together is what percentage of the box office collection on the 1^{st}
day by all the movies together?
a) 27.47%
b) 31.68%
c) 34.71%
d) 37.89%
e) 41.47%
Answer: C)
Explanation:
Required percentage = (209/602) × 100
= 34.71%
8. Find the average box office collection on the 3^{rd} day by
each movie.
a) Rs. 61.8 crores
b) Rs. 62.4 crores
c) Rs. 59.6 crores
d) Rs. 61.4 crores
e) Rs. 62.8 crores
Answer: A)
Explanation:
Required average = 309/5 = 61.8
crores
9. The box office collection by Dhadak on 1^{st}, 3^{rd}
and 5^{th} day together is what percentage of the total box office
collection by Dhadak in all the five days together.
a) 65.78%
b) 61.23%
c) 68.78%
d) 71.69%
e) None of these
Answer: A)
Explanation:
Required percentage = {(118 + 50 +
32)/304} × 100 = 65.78%
10. Find the ratio of the box office collection of Surma on 2^{nd}
and 4^{th} day together to the box office collection of Karvan on 2^{nd}
and 4^{th} day together.
a) 25:21
b) 28:23
c) 32:19
d) 23:19
e) 18:13
Answer: C)
Explanation:
Required ratio = (72 + 56): (44 + 32)
= 128: 76 = 32: 19