English Language Prelims Level || 04 – 12 – 2018

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the English Lanugage Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.

Directions (1 – 5): In each of the questions below, parts of a sentence are given in any random order, find the part which is not really contributing to the main theme of the passage or find the odd sentence out and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. If the given sentence is correct as it is, then choose option (e). If the sequence is the one which is not given then choose option (d) as your choice.
1. (A) women and children experience a series / (B) of traumatic human rights violations / (C) express frustration and sadness at being detained / (D) to the moment they arrive at the detention centres / (E) from the moment they are taken in by the U.S border patrol
a) ACDE
b) BACD
c) EDBA
d) None of these
e) No correction required
Answer: D)
Explanation:
A begins the sentence by establishing the subject (women and children); B tells us what they experience; E follows by telling us when they experience so; D continues by building further on this. C is the odd part, as although it has the same subject as the rest of the sentence, but it does not establish continuity with any of the sentences. ABED is the final order.

2. (A) with fear of being kidnapped and forced to serve / (B) as child soldiers in the gangs or sex slaves, / (C) and death threats being sent to their families, / (D) almost half of children sent back from Mexico /(E) will try to leave their home country again
a) ADCB
b) BCDA
c) EADB
d) None of these
e) No correction required
Answer: E)
Explanation:
The sentence is given in the correct sequence, and no part of it is the odd one out. E is the right answer.

3. (A) outnumbered the island nation's population / (B) crept upwards steadily as air travel / (C) became more popular from the 1950s to the 1980s, (D) at which point it began to increase almost exponentially (E) the number of tourists to Iceland
a) BCDE
b) AEDC
c) EBCD
d) None of these
e) No correction required
Answer: C)
Explanation:
The sentence begins with E, which establishes the subject (the number of tourists); B follows with the verb stem and tells us about the growth of the number of tourists; C gives us the reason for this; D builds further on it. A is the odd part. Although A can follow E, it does not establish continuity with the remaining parts. So, the final order is EBCD.

4. (A) biographies of the founder / (B) of the Protestant Reformation point out / (C) that a deep sense of religious turmoil / (D) probably shaped Luther's thoughts long before the storm / (E) continued his theological education after becoming a monk
a) ABCD
b) ADEB
c) ABCE
d) None of these
e) No correction required
Answer: A)
Explanation:
A begins the sentence by establishing the subject of the sentence (biographies of the founder); B continues by telling us what he founded; C follows with the verb stem which tells us what the biographies show; D builds further on it. E is the odd part, as it possibly talking about a person, not the biographies, which is the subject of the sentence. ABCD is the final order.

5. (A) while much of the world's black carbon / (B) comes from developing nations, / (C) 0.51 million metric tons of black carbon / (D) were emitted in the U.S. in 2011, / (E) according to a report by the Arctic Council
a) ADEB
b) BDEA
c) DEAC
d) None of these
e) No correction required
Answer: E)
Explanation:
The sentence is given in the correct sequence, and no part of it is the odd one out. E is the right answer.

Directions (6 – 10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the number of that part with error as your answer. If there is no error, mark (5)
6.
a) It is a custom
b) of England to
c) wash one's car
d) at weekend
e) No error
Answer: B)
Explanation:
since we are talking about a place, we need to use "in" instead of "of"

7.
a) The recent twitter phenomena
b) has affected almost the
c) entire generation and
d) made communication easy.
e) No error
Answer: A)
Explanation:
Phenomena is incorrectly used in the sentence as the word phenomena is plural form of phenomenon. Since twitter is one, so phenomenon should be used.

93.
a) I always take
b) a book to read
c) and I never seem
d) to turn a page.
e) No error
Answer: C)
Explanation:
The correct answer is 'yet/but I never seem to turn a page'. It is a contrasting idea that follows the preceding idea

9.
a) Reenu's father
b) with her cousins
c) has returned from
d) America last week.
e) No error
Answer: C)
Explanation:
The correct usage is returned instead of 'has returned'. The error lies in using the present perfect tense instead of the simple past tense.

10.
a) Hardly I have
b) heard any news
c) of his return
d) to his country.
e) No error
Answer: A)
Explanation:
The correct usage is 'Hardly have I heard any news'. When a negative word is put at the beginning of the sentence it usually followed by auxiliary verb+Subject.

Directions (11 – 15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Brands are riding on the festival season to (A) new campaigns to woo consumers, and chocolate brand Cadbury from Mondelez India is no different. It has launched a new television commercial featuring actor Dalip Tahil (Watch here) to kick off its campaign for the season. The advertisement was (B) by the insight that the younger generation looks at festivals as a bit of a repetitive chore, something they have to do, and tick off their list each year. For Mondelez India, the (C) each year during the festive season is to get more and more Indian consumers to look beyond traditional sweets and view chocolate as a contemporary yet appropriate offering to mark the celebrations. Although traditional sweets have been an integral part of every festival being celebrated in India, manufacturers have regularly (D) and created consumption occasions, thereby converting the mithai loving Indians to adapt to newer flavours of chocolates. Rising disposable incomes, growing media exposure, changing lifestyles and a young population's growing affinity for indulgence has set the stage to (E) India into one of the world's fastest growing chocolate markets. There has been a rise in acceptance of the bitter-sweet taste of dark chocolate as well which is a significant move away from traditional tastes for the country.
11. E
a) degrade
b) grow
c) making
d) mould
e) transform
Answer: E)
Explanation:
Since the sentence shows a change in the consumer preferences and category, the word should mean that India will also change into a different market. The only word that fits the context is transform. Grow should be used to show increase in size and mould means to create. Hence E.

12. D
a) modified
b) forced
c) innovated
d) planned
e) fabricated
Answer: C)
Explanation:
The later part of the sentence shows that the manufacturers are able to convert mithai loving Indians to adapt to new flavors. The only way they can do is to be innovative or offer something new. The only word that means that manufacturers did something new is innovated.

13. C
a) aim
b) ambition
c) motivation
d) challenge
e) aspiration
Answer: D)
Explanation:
Since the sentence states that the company wants more and more Indian consumers to look beyond traditional sweets, it would be a challenge for a chocolate making company. Ambition and aspiration cannot fit as they are positive words and the sentence talks about a difficulty

14. B
a) effected
b) guided
c) driven
d) created
e) affected
Answer: C)
Explanation:
The sentence shows the main idea that led to the creation of the campaign and that is the insight about the younger generation. And thus the correct word which means led is driven. Affected means to have an effect and thus cannot fit. Guided would be better if it were company's vision or goal.

15. A
a) launch
b) construct
c) lodge
d) build
e) program
Answer: A)
Explanation:
The correct word which means that the brands will use new campaigns is launch. Though B and D can also be used, the sentence talks about the launch as it talks about festive season. Campaigns are not programmed.