Reasoning Ability Quiz || 11 – 09 – 2018


Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Reasoning Ability Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.

Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven person P, Q, R, S, T, U and V lives on seven floors building starting from ground floor number 1 to top floor number 7. Only one person lives on each floor. Each of them have different weight 45 kg, 50 kg, 54 kg, 59 kg, 65 kg, 69 kg and 75 kg, but not necessarily in the same order.
P does not live on odd numbered floor.  U does not lives on top most floor.
There are only two floors between R and S.  T lives on the floor immediate above the S floor.
The weight of U is 75 kg. The one whose weight is 59 kg does not lives on lower most floor.
Only two people lives between V and the one whose weight is 69 kg.
The one whose weight is 45 kg lives immediately between R and T.
Only three persons are lives between Q and the one whose weight is 59 kg.
Q lives above to 59 kg.  The one whose weight is 54 kg lives one of the floor above to R.
The one whose weight is 50 kg lives immediately below to P.
1. What is the weight of the person who lives on 5th floor?
a) 65 kg                    
b) 50 kg                    
c) 69 kg                     
d) Either 65 kg or 54 kg                
e) Either 54 kg or 50 kg    
Answer: B)

2. How many floors are there between U and S?
a) Two                       
b) Three                    
c) One                       
d) None                    
e) Four          
Answer: D)

3. What is weight of P?
a) 50 kg                    
b) 54 kg                    
c) 65 kg                     
d) 69 kg                    
e) 45 kg        
Answer: B)

4. Which of the following person lives immediately below the one whose weight is 59 kg?
a) T                
b) Q               
c) P                
d) V                
e) S    
Answer: E)

5. What is the sum of weight of all the persons who lives on even number floor?
a) 155 kg                  
b) 178 kg                  
c) 145 kg                  
d) 164 kg                  
e) 168 kg      
Answer: D)
Solution:
Mentor for Bank Exams

Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the question given below:
A, B, C, D, E, F, G, H, I and J are ten office members sitting on a circular table. Some of them facing the centre and some facing outside.
I is fifth to the left of J who is third to the right of G.
G is sitting opposite to the H and facing opposite direction with respect to each-other.
F is not an immediate neighbour of H or I. E is in front of C.
B is third to the left of G.
D sits exactly between J and E. D is not an immediate neighbour of H.
F is fourth to the right of A who is not facing centre.
All Immediate neighbours of G and J are facing same direction but opposite direction to G and J is facing.
I and B facing same direction but opposite direction as E is facing.

6. Who is third to the left of H?
a) J                 
b) E                
c) C                
d) I                 
e) D    
Answer: D)

7. How many persons are not facing outside the centre?
a) One                       
b) Two                      
c) Three                    
d) Four                      
e) Five           
Answer: D)

8. Four of the following five are alike in a certain way based on their sitting arrangement and hence form a group. Which is the one does not belong to the group?
a) H                
b) D               
c) F                
d) A                
e) J     
Answer: E)

9. Which of the following first person is sitting to the immediate left of second person?
a) I, B            
b) G, D                      
c) C, G                       
d) A, F                       
e) None of these    
Answer: E)

10. Who is sitting exactly opposite of B?
a) C                
b) I                 
c) G                
d) F                
e) H    
Answer: D)
Solution:
Mentor for Bank Exams