Reasoning Ability Questions || 10 – 09 – 2018

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Reasoning Ability Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.
Directions (1 – 5): Read the following information carefully and give the answer-
Five friends Manish, Ratan, Jadu, Kanhaiya and Pankaj- Each of them play one of the games Cricket, Football, Hockey, Basketball and Kabaddi from Monday to Friday.
No game is played by two friend on the same day and no friend plays the same game on two days.
Manish plays hockey on Wednesday and Ratan play football on Friday. Jadu and Kanhaiya play basketball only on either of the first two days. Pankaj plays football on Monday. Ratan does not play hockey either on Tuesday or on Thursday. Kanhaiya plays cricket on Tuesday. Jadu plays Kabaddi and football on Monday and Thursday through not necessarily in that order.
1. Who plays basketball on Thursday?
a) Manish                 
b) Ratan                   
c) Jadu                      
d) Kanhaiya             
e) Pankaj      
Answer: E)

2. Who plays football on Wednesday?
a) Manish                 
b) Ratan                   
c) Jadu                      
d) Kanhaiya             
e) Pankaj      
Answer: D)

3. Which game was played by Manish on Tuesday?
a) Cricket                  
b) Football               
c) Basketball            
d) Hockey                 
e) Cabaddi   
Answer: B)

4. Kanhaiya played hockey on which day?
a) Monday               
b) Tuesday               
c) Wednesday                     
d) Thursday             
e) Friday       
Answer: D)

5. What is the sequence of games played by Manish from Monday to Friday ?
a) Football, Hockey, Kabaddi, Basketball, Cricket.                 
b) Cricket, Football, Hockey, Kabaddi, Basketball                  
c) Cricket, Football, Hockey, Basketball, Kabaddi.                 
d) Cannot be determined             
e) None of these    
Answer: B)
Solution:
Mentor for Bank Exams

Directions (6 – 10): In the question given below, certain symbols are used with the following meaning.
R $ S means "S is greater than A".
R % S means "S is smaller than A".
R @ S means "S is either geater than or equal to A".
R # S means "S is either smaller than or equal to A".
R & S means "S is neither smaller than nor greater than A".
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II is/are definitely true.
a) If only conclusion I is true.                  
b) If only conclusion II is true.                 
c) If either conclusion I or II is true.                   
d) If neither conclusion I nor II is true.              
e) If both conclusion I and II are true.   
6. Statement : M%N,  N @R, Q & J
Conclusions :  I. M#J   II. M@J
Answer: C)
Solution:
M > N < R; Q = J
M ≥ J (False); M ≤ J (False)

7. Statement : K@N, L&N, N$O
Conclusions :  I. O%K II. N%K
Answer: A)
Solution:
K ≤ L = N < O
O > K (True);   N > K (False)

8. Statement : X&Y,    Y@M, M$Z
Conclusions :  I. Z%X       II. M#X
Answer: E)
X = Y ≤ M < Z
Z > X (True);  M ≥ X (True)

9. Statement : A&B,  B$C,  C#D
Conclusions :  I. A#D  II. A@D
Answer: C)
Solution:
A = B < C ≥ D
A ≥ D (False); A ≤ D (False)

10. Statement : E@B,  F&M,  G#H
Conclusions :  I. E%H   II.  E#H
Answer: D)
Solution:
E ≤ B; M = F; G ≥ H
E > H (False); E ≥ H (False)