Quantitative Aptitude Quiz || 11 – 09 – 2018 (IBPS Clerk Prelims)

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Quantitative Aptitude Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.
1. A boat takes 6 hours to travel certain distance against the stream and comes back to the starting point. If the speed of boat in still water is 4 km/hr. What is the distance between the two points?
a) 10 km.                  
b) 8 km.                    
c) 7 km.                    
d) 6 km.                    
e) Cannot be determined 
Answer: E)
Solution:
As the speed of the boat is not known, the distance can’t be determined.

2. The sum of the age of 4 members of a family 5 years ago was 94 years today when the daughter has been married off and replaced by a daughter-in-law the sum of their age is 92. (Assuming that there has been no other change in family structure and all the people are alive). What is the difference in the age of the daughter and the daughter-in-law?
a) 18 years               
b) 20 years               
c) 22 years               
d) 24 years               
e) Cannot be determined 
Answer: C)
Solution:
Required difference in the age of the daughter and the daughter-in-law
= 94 + 20 – 92 = 22

3. There are five boxes in a store. The weight of the first box is 200 kg. and the weight of second box is 20% higher than the weight of the third box whose weight is 25% higher than the first box. The fourth box of 350 kg. is 30% higher than the fifth box. The difference in average weight of the four heaviest boxes and the four lightest boxes is-
a) 50 kg                    
b) 60 kg                    
c) 75 kg                     
d) 90 kg                    
e) None of these    
Answer: C)
Solution:
Weight of 1st box = 200 kg.
 Weight of 3rd box = 250 kg.
 Weight of 2nd box = 300 kg.
 Weight of 4th box = 350 kg.
 Weight of 5th box = 500 kg.
Difference = (1400 – 1100)/4 = 75kg

4. Two vessels of 48 liter and 42 liter are filled with mixtures of milk and water, the proportion in the two vessel being respectively 13 : 7 and 18 : 17. If the contents of the two vessel be mixed and 20 liter of water be added to the whole, what will be the proportion of milk and water in the resulting mixture?
a) 12 : 13                  
b) 8 : 15                    
c) 5 : 13                    
d) 12 : 5                    
e) 7 : 16        
Answer: A)
Solution:
Mentor for Bank Exams


5. If the length of a rectangular field is increased by 20% and the breadth is reduced by 20%. The area of the rectangle will become 192 m2. What is the area of the original recntagle?
a) 100 m2                 
b) 150 m2                 
c) 175 m2                 
d) 192 m2                 
e) 200 m2     
Answer: E)
Solution:
According to the given information,
l × 120/100 × b × 80/100 = 192 =>  l × b = 200
Therefore, required area = A = l × b = 200

Directions (6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions asked.
Percentage profit earned by two companies A and B over the six years
Mentor for Bank Exams
6. If the income of company A in the year 2014 was Rs. 91 lakh, what was the expenditure of company A in that year?
a) Rs. 51 lakh                      
b) Rs. 65 lakh                      
c) Rs. 58 lakh                       
d) Rs. 62 lakh                      
e) Rs. 70 lakh          
Answer: B)
Solution:
Expenditure of company A in 2014 = 91 × 100/140 = 65lakh

7. If the income of company A in 2012 is Rs. 50 lakh and expenditure of company B in 2015 is Rs. 40 lakh. Find the ratio between the expenditure of company A in 2015 and company B income in 2012?
a) 200 : 207             
b) 20 : 23                 
c) 207 : 200             
d) 23 : 20                 
e) Can't be determined     
Answer: E)

8. In which year Company 'B' has highest profit?
a) 2011                     
b) 2012                     
c) 2013                     
d) 2014                     
e) Data inadequate
Answer: E)

9. By what percent the profit percent increase in 2014 from previous year for company 'A' ?
a) 200%                    
b) 300%                    
c) 400%                    
d) inadequate                     
e) None of these    
Answer: B)
Solution:
Increased profit percent = (40 – 10)/10 × 100 = 300%

10. Find the ratio of average profit percent of company A and company B for the given years
a) 28 : 33                  
b) 33 : 28                 
c) 24 : 29                  
d) 29 : 24                 
e) Data inadequate
Answer: A)
Solution:
Average profit percent of company A = (15 + 25 + 10 + 40 + 30 + 20)/6 = 140/6
Average profit percent of company B = (25 + 30 + 50 + 35 + 15 + 10)/6 = 165/6
Therefore, required ratio = 140/6 : 165/6 = 28 : 33