Quantitative Aptitude Quiz || 10 – 09 – 2018

Mentor for Bank Exams

Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here is the Quantitative Aptitude Quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for the upcoming IBPS PO, IBPS Clerk and other bank and Insurance Exams.
Directions (1 – 5): Answer the questions based on the information given below.
The bar graph below provides information about the number laptops manufactured and sold in the years 2017 by different laptop companies.
Mentor for Bank Exams
Note: Stock of laptops in 2017 = Number of laptops manufactured in 2017 – Number of laptops sold in 2017
1. Find the average number of laptops sold by each company in 2017.
a) 1970
b) 2080
c) 2040
d) 2110
e) None of these
Answer: B)
Solution:
Mentor for Bank Exams
Required average = 10400/5 = 2080

2. Find the difference between the stock of laptops of Dell and the stock of laptops of Sony in 2017.
a) 265
b) 275
c) 255
d) 245
e) None of these
Answer: B)
Solution:
Required difference = 830 – 555 = 275

3. Find the ratio of the stock of laptops of HP to the stock of laptops of Lenovo in 2017.
a) 5:8
b) 8:13
c) 7:11
d) 11:16
e) None of these
Answer: D)
Solution:
Required ratio = 550 : 800 = 11 : 16

4. The stock of laptop of Acer in 2017 was what percentage of the number of laptops sold by HP in 2017?
a) 38%
b) 42%
c) 36%
d) 45%
e) 35%
Answer: A)
Solution:
Required percentage = (475/1250) × 100 = 38%

6. A and B started a company with initial investments in the ratio 3:2, respectively. After 4 months, C joins the company such that the ratio of investment of B and C is 4:x, respectively. Find the value of ‘x’, if B received Rs. 2400 as profit out of total profit of Rs. 10000 at the end of 1st year.
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
e) 10
Answer: E)
Solution:
Ratio of investment of A : B : C = 6 : 4 : x
Ratio of profit share of A : B : C = (6 × 12) : (4 × 12) : x × 8 = 18 : 12 : 2x = 9 : 6 : x
According to the question,
6/(9 + 6 + x) = 2400/10000
150 = (15 + x) × 6
15 + x = 25
x = 10

7. A bank offers two types of schemes i.e. scheme 1 and scheme 2. Scheme 1 offers simple interest at 10% per annum for the first five years and then it offers compound interest on the accumulated amount after 5 years at the rate of 10% p.a. compounded annually; while scheme 2 offers simple interest at the rate of 8% per annum. A man deposited same amount of money in both the schemes. If the difference between the interests earned from scheme 1 and scheme 2 after 8 years is Rs. 6417, then find the principal amount deposited in each scheme.
a) Rs. 19000
b) Rs. 18000
c) Rs. 21000
d) Rs. 24000
e) None of these
Answer: B)
Solution:
Let the amount deposited on each of the schemes be Rs. ‘x’.
Amount accumulated by scheme 1 after 5 years = x + (x × 10 × 5)/100 = Rs. 1.5x
Total interest earned from scheme1 in eight years = (1.5x – x) + 1.5x × [(1.1)3 – 1]
= 0.5x + 0.331 × 1.5x = 0.9965x
Total interest earned from scheme 2 = (x × 8 × 8)/100 = Rs. 0.64x 
According to question,
0.9965x – 0.64x = 6417
0.3565x = 6417
x = Rs. 18000

8. The average weight of ‘x + 4’ men is 64 kg and the average weight of ‘x’ women is 55 kg. If the difference between the sum of weight of all men and sum of weight of all women is 490 kg, then find the value of ‘x’.
a) 24
b) 26
c) 28
d) 30
e) 31
Answer: B)
Solution:
Total weight of all the men = (x + 4) × 64
Total weight of all the women = 55x
According to the question,
64x + 256 – 55x = 490
9x = 234
x = 26

9. A man sold ‘x’ eggs for Rs. 420. If the cost price of each egg was Rs. 4 and the overall profit earned by the man is 25%, then find the value of ‘x’.
a) 82
b) 90
c) 88
d) 86
e) None of these
Answer: E)
Solution:
According to the question,
4x × 1.25 = 420
5x = 420
x = 84

10. The age of Ram 4 years ago was same as the age of Shyam 2 years from now. If the present age of Ram is equal to the present age of Punit who is 30 years old, then find the present age of Shyam.
a) 32 years
b) 20 years
c) 24 years
d) 28 years
e) 26 years
Answer: C)
Solution:
Let the present age of Shyam be ‘x’ years.
Present age of Ram = 30 years
According to the question,
30 – 4 = x + 2
x = 24
So, age of Shyam = 24 years