RRB Quantitative Aptitude MCQ’s (Set – 1)

Mentor for Bank Exams
RRB Quantitative Aptitude MCQ’s (Set – 1)
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Railway exam will be conducted in the month of April/May 2018 as per the official notification.Here we are giving the important Quantitative Aptitude MCQ’s for upcoming RRB ALP/Technician and RRB Group D in the exam oriented new pattern, these will help you to score good in Quant section.
1. A money lender lent out ₹ 20,000 in two parts, one at 10% interest and the other at 14% interest. If the total annual income on the amount is ₹2500, the money lent at 10% is?
a) ₹8500
b) ₹12500
c) ₹10000
d) ₹7500
Answer: D)
Explanation: The effective interest obtained = 100 x 2500 /20000 = 12.5%
By the rule of allegations,
10                   14
            12.5
1.5                  2.5
The ratio of the two parts is 3:5.
So money lent at 10% is 20000 x 3/8 = ₹7500
2. Evaluate 14*sin65*sec25+32*cos73*cosec17.
a) 46
b) 48
c) 52
d) 64
Answer: A)
Explanation: 14*sin65*sec25 + 32*cos73*cosec17 = 14*sin (90-25)*sec25+32*cos(90-17)*cosec17
=> 14*sin65*sec25+32*cos73*cosec17 = 14*cos25*sec25+32*sin17*cosec17
=> 14*sin65*sec25+32*cos73*cosec17 = 14*( cos25/ cos25)+32(sin17/ sin17)
=> 14*sin65*sec25+32*cos73*cosec17 = 14+32=46
3. Delhi and Chandigarh are 248 km apart. An express train leaves Delhi for Chandigarh at 6 pm and runs at an average speed of 60 km/hr. Another train leaves Chandigarh for Delhi at the same time and runs at an average speed of 64 km/hr. Where will the two trains meet?
a) 128 km from Delhi
b) 130 km from Chandigarh
c) 120 km from Chandigarh
d) 120 km from Delhi
Answer: D)
Explanation: Relative speed of trains coming towards each other = sum of their speeds = 60 + 64 = 124 km/hr
Time taken to reach the meeting point = Distance/Relative speed = 248/124 = 2 hours
Distance from Delhi to the meeting point = Speed*Time = 60*2 = 120 km
Distance from Chandigarh to the meeting point = Speed*Time = 64*2 = 128 km
4. A and B can do a certain piece of work in 80/11 days. B worked for 7 days, then the remaining work is completed by A in 10 days. Find in how many days B can complete the whole work?
a) 7 days
b) 6 days
c) 10 days
d) 8 days
Answer: D)
Explaantion:
Let A completes the work in x days.
B completes the work in y days.
B worked for 7 days then the remaining work is completed by A in 10 days.
(10/x) + (7/y) = 1 --- (1)
A and B can do a certain piece of work in 80/11 days.
(80/11)*(1/x + 1/y) = 1
1/x + 1/y = 11/80
1/x = 11/80 - 1/y
Putting 1/x in equation (1), we get
10(11/80 - 1/y) + 7/y = 1
11/8 - 10/y + 7/y = 1
3/y = 11/8 - 1 = 3/8
y = 8 days
5. The average age of 19 students in a class is 15 years. Out of these, the average age of 8 students is 15 years and that of another 10 students is 14 years. The age of the 19th student is ___.
a) 10 years
b) 9 years
c) 25 years
d) 15 years
Answer: C)
Explanation: Sum of the ages of 19 students = 19 x 15 = 285
Sum of the ages of 8 students = 15 x 8 = 120 and sum of ages of 10 students = 10 x 14 = 140
Age of the 19th student = 285 - (120 + 140) = 25 years.
6. The area of a circle is 660 m^2. The area of the square inscribed in this circle will be ___.
a) 140 m^2
b) 420 m^2
c) 240 m^2
d) 180 m^2
Answer: B)
Explanation: The area of circle is πR2 = 660 and R2 = 7/22 x 660 = 210 m
Now, R = 1/2 x (Diagonal) i.e., Diagonal = 2R
Therefore, Area of the square = 1/2 x (Diagonal)2 = 1/2 x (2R)2 = 2R2 = 2 x 210 = 420 m2
7. If (3a + 5b)/(7a + 9b) = 1/2
What is the value of (16a + 15b)/(13a + 17b) ?
a) 31/27
b) 31/30
c) 27/31
d) 4/5
Answer: B)
Explanation: (3a + 5b)/(7a + 9b) = 1/2
6a + 10b = 7a + 9b
b = a
(16a + 15b)/(13a + 17b) = 31a/30a = 31/30
8. The difference between a discount of 40% on Rs.500 and two successive discounts of 36% and 4% on the same amount is:
a) Nil
b) Rs.2
c) Rs.7.20
d) Rs.1.93
Answer: C)
Explanation: 1st discount = Rs.(40% of 500)
= Rs.(40/100 X 500) = Rs.200
2nd discount = (36% of 500 + 4% of 64% of 500)
= Rs. (36/100 X 500+ 4/100 X 64/100 X 500)
=Rs.192.80
Difference = Rs. (200-192.80) = Rs.7.20
9. The length of a rectangular floor is twice its breadth. If 256rs is required to paint the floor at the rate of 2rs per sq m, then what would be the length of the floor?
a) 16 m
b) 32 m
c) 64 m
d) 128 m
Answer: A)
Explanation: Rate of painting = 2rs per sq m
Area of rectangular floor = 256/2 = 128 sqm
Let, breadth = x
Then, length = 2x
Area = l * b
128 = 2x * x
128 = 2x2
x2 = 64
x = 8 m
Length = 2x = 2 * 8 = 16m
10. Find tanq, if q is acute and 7sin^2q + 3cos^2q = 4
a) 2/√3
b) 1/√3
c) 2/3
d) 1/3
Answer: B)
Explanation: 7sin2q + 3cos2q = 4
Dividing by cos2q, we get
=> 7tan2q + 3 = 4sec2q
=> 7tan2q + 3 = 4(1+tan2q)
=> 7tan2q + 3 = 4 + 4tan2q
=> 3tan2q = 1
=> tan2q = 1/3
=> tanq = 1/√3
11. A number is divided such that 1/5th of the first part and 2/3th of the second part are together equal to 1/2th of the original number. What is the ratio of the first part of the number to its second part?
a) 5 : 2
b) 5 : 9
c) 2 : 3
d) 5 : 3
Answer: B)
Explanation: Let the number be N and first part of the number be x, then the second part of the number will be (N-x).
According to the given question, x/5+2(N-x)/3=N/2
=> 3x + 10(N-x) = 15/2 N
=> 14x = 5N
Hence ratio of first part to second part = x : (N-x) = x : (2.8x - x)
12. A, B, C have monthly salary in the ratio 5:4:3. After getting a Diwali bonus of 10%, 25%, and 50% respectively, their monthly salary will be in the ratio ?
a) 2:5:10
b) 11:10:9
c) 3:7:8
d) 4:5:6
Answer: B)
Explanation: After getting a Diwali bonuses, each salary will be multiplied by the total increase.
i.e. For 10% increase, the multiplication is by 1.1
For 25% increase, the multiplication is by 1.25
For 50% increase, the multiplication is by 1.5
= 5*1.1 : 4*1.25 : 3*1.5
= 11 : 10 : 9
13. The following table shows ages of 4 different persons on 1st January 2017.
Person
Age on 1st January 2017 (In years)
Rajiv
24
Ram
14
Rama
15.5
Radha
12.5
If the age of Rima on 1st January 2016 was the average of ages of Rajiv, Ram, Rama and Radha on 1st January 2017, then what will be the sum of the ages of Rima, Rajiv, Ram, Rama and Radha together on 1st July 2018?
a) 90 years.
b) 92 years.
c) 91 years.
d) 93 years.
Answer: C)
Explanation: Age of Rima on 1st January 2016 = (24 + 14 + 15.5 +12.5)/4 = 66/4 =16.5 years.
Age of Rima on 1st January 2017 = 17.5 years.
On 1st July 2018 age of each person will increase by 1.5 years,
Hence required sum = (24 +14 +15.5 +12.5 +17.5) + (5 x 1.5) = 91 years
14. The following table shows the ratio of number of boys to the number of girls in 5 classes.
Class
Ratio of the number of boys to the number of girls
A
5:6
B
5:6
C
3:4
D
4: 5
E
2:3
If the number of boys in class B is 9 more than the number of boys in class E and the number of girls in class B is 6 more than the number of girls in class E and also the number of girls in class D is equal to the number of boys in class B, then what is the total number of boys in class D?
a) 26
b) 30
c) 28
d) 20
Answer: D)
Explanation: Let the number of boys and the number of girls in class B are 5b and 6b respectively.
Let the number of boys and the number of girls in class E are 2e and 3e respectively.
We are given,
5b - 2e = 9.....................(1)
and 6b -3e =6
2b-e = 2 .................... (2)
By solving (1) and (2) we get b =5 and e = 8
Number of boys in class B =25
Number of girls in class D = Number of boys in class B = 25
In class D
Number of boys : Number of girls = 4 :5
Number of boys : 25 = 4 :5
Hence number of boys in class D =20.
15. The coordinates of the vertices A and B are (6,0) and (0,-8) respectively. What is the area of square ABCD?
a) 81
b) 100
c) 225
d) 216
Answer: B)
Explanation: L(AB)=√ [(6-0)2+(0+8)2]=10.
area of the ABCD=102=100 sq. units.