RRB General Awareness MCQ’s (Set – 9)

Mentor for Bank Exams
RRB General Awareness MCQ’s (Set – 9)
1. Which of the following country is not a partner country for the Global Investor Summit, Jharkhand?
(I)  Japan
(II) Mongolia
(III) Germany
(IV) Tunisia
a) Only I
b) Only II
c) Only III
d) Only IV
Answer: C)
Explanation: Japan, Czech Republic, Tunisia and Mongolia would be partner countries for the Global Investor Summit, Jharkhand which is expected to attract 2,500 delegates from across the globe. The 2-day summit is scheduled to begin on February 16. The summit is being held in partnership with CII to promote industrial activity in the state and establish Jharkhand as one of the prime investment destinations.
2. Consider the following statements:
(a) USA on January 24 pulled out of the Trans-Pacific Partnership (TPP).
(b) It consists of 12 countries and constitutes 40% of the total world economy.
(c) It was formed to counter China.
Which of the given statement/s is/are false
a) Only A
b) Both B and C
c) Only C
d) All above are true
Answer: D)
Explanation: All above statements are true. US President Donald Trump signed an executive order to formally pull US out of the negotiating process of the Trans-Pacific Partnership The TPP is a trade agreement under negotiation among 12 Pacific Rim nations accounting for 40% of the world economy. TPP was one of the major international trade initiatives of his predecessor Barack Obama aimed to counter China.
3. India's first National Women's Parliament was held in which state?
a) Maharashtra
b) Andhra Pradesh
c) Gujarat
d) Rajasthan
Answer: B)
Explanation: Andhra Pradesh is set to host the country’s first National Women’s Parliament in Amravati. In the 3-day event girl students will connect with 401 women legislators, 91 women members of Parliament and 300 social and corporate women leaders. The objective is to facilitate and enhance the network between eminent women personalities and more than 10,000 girl students.
4. In a recent Supreme Court judgement, votes cannot be sought on the basis of
a) Religion
b) Caste
c) Creed
d) All the above
Answer: D)
Explanation: Politicians are barred from seeking votes in the name of religion, caste or creed the Supreme Court has ruled. The court also ruled that seeking votes in this manner will be deemed a corrupt practice and not permissible. The court's bench said  by a 4:3 majority that elections are a secular exercise.
5. Falcon 9 Rocket has been launched by
a) ISRO
b) China
c) NASA
d) Space – X
Answer: D)
Explanation: Space-X's Falcon 9 rocket successfully launches with 10 satellites into orbit for Iridium Communications Inc. The two-stage rocket lifted off from Vandenberg Air Force Base, California. It was the first in a series of launches planned to upgrade Iridium's global communications network. The USD 3 billion project aims to send 81 satellites to low-Earth orbit in coming months.
6. Center of Excellence for Para Sports will be built in which state?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Bihar
d) Uttar Pradesh
Answer: A)
Explanation: Sports Minister Vijay Goel on February 5 laid the foundation stone of the Center of Excellence for Para Sports Gandhinagar, Gujarat which will be the first ever training facility in the country dedicated to para athletes. The Cente is being set up at an estimated budget of over Rs 50 crore and will have world class facilities where para athletes can train for various international competitions.
7. Where are the headquarters of New Development Bank situated?
a) Shanghai
b) New Delhi
c) Beijing
d) Tokyo
Answer: A)
Explanation: The New Development Bank, formerly known as BRICS Development Bank has its headquarters situated in Shanghai, China.
8. If you are to National Income in its short form, which of the following would you write?
a) NNP at Market Price
b) GNP at Factor Cost
c) GNP at Market Price
d) NNP at Factor Cost
Answer: D)
Explanation: It can be defined as the net national product (NNP) minus indirect taxes. Net national income encompasses the income of households, businesses, and the government
9. The artificial port of India is
a) Kandla
b) Mangalore
c) Chennai
d) Haldia
Answer: C)
Explanation: Tuticorin Port is an artificial deep-sea harbour of India. Madras Port is the one of the oldest port of India and the second largest port in the country.
10. Which amongst the following is an example of the Himalayan mountain range?
a) Fold mountain
b) Volcanic mountain
c) Residual mountain
d) Block mountain
Answer: A)
Explanation: Fold mountains are mountains that form mainly by the effects of folding on layers within the upper part of the Earth's crust. Before either plate tectonic theory developed, or the internal architecture of thrust belts became well understood, the term was used for most mountain belts, such as the Himalayas.
11. Among all the oceans of the world, which ocean has the largest surface area?
a) Arctic Ocean
b) Atlantic Ocean
c) Pacific Ocean
d) Antarctic Ocean
Answer: C)
Explanation: The Pacific Ocean is the largest of the Earth's oceanic divisions. It extends from the Arctic Ocean in the north to the Southern Ocean in the south and is bounded by Asia and Australia in the west and the Americas in the east.
12. Where was the congress session of 1929 held?
a) Calcutta
b) Bombay
c) Madras
d) Lahore
Answer: D)
Explanation: 1929 Lahore session was a historic one as in that session congress declared Poorna Swaraj i.e. Complete self-rule as its goal.
13. When did the RIN Mutiny take place
a) 1940
b) 1943
c) 1945
d) 1946
Answer: D)
Explanation: RIN mutiny refers to a total strike and subsequent revolt by Indian sailors of the Royal Indian Navy on board ship and shore establishments at Bombay in Feb 1946.
14. The capital of the Guptas was?
a) Pataliputra
b) Taxila
c) Mathura
d) Ujjain
Answer: A)
15. In which era was the rule of the Delhi Sultanate began?
a) 1208 A.D
b) 1206 A.D
c) 1211 A.D
d) 1204 A.D
Answer: B)
Explanation: The rule of the Delhi Sultanate began in 1206 A.D. with Qutb-ud-din Aibak as the first sultan of Delhi.
16. Which of the following article is related to the President of India?
a) Article 52
b) Article 51
c) Article 51A
d) Article 50
Answer: A)
17. Right to practice one’s religion is a
a) Fundamental Right
b) Consitutional Right
c) No right but no offence
d) An offence
Answer: A)
Explanation: Acc. To article 25 all persons are equally entitled to freedom of conscience and the right freely to profess, practise and propagate religion.
18. Which of the following best describes potato?
a) Root
b) Steam
c) Fruit
d) Vegitable
Answer: B)
Explanation: The common potato isn't a root at all, but is a tube i.e. the swollen tip of an underground stem.
19. Which of the following is the major factor behind the water from a hand pump getting warm in winters?
a) Our body is cold in winter and the water appears to be warm
b) The temperature inside the earth is higher than the atmospheric temperature
c) The pumping process causes friction which warms up the water
d) Inside water comes out and absorbs heat from the environment
Answer: B)
Explanation: The temperature inside the earth is higher than the atmospheric temperature that is why water from the hand pump gets warm in winters.
20. Which of the following quantities are not required if we want to calculate the pressure of a liquid at the bottom of a vessel?
a) Height of the liquid column
b) Surface area of the bottom of the vessel
c) Density of the liquid
d) Acceleration due to gravity at the bottom of the vessel
Answer: B)
Explanation: Pressure of liquid at the bottom of the vessel is determined by the height of the vessel, the density of the liquid and the g or acceleration at the bottom of the vessel.
21. Hydrargyrum is the Latin name for?
a) Mercury
b) Lead
c) Silicon
d) Copper
Answer: A)
Explanation: Mercury was discovered by known since ancient times in unknown at not known. Origin of name: named after the planet "Mercury". The origin of the symbol Hg is the Latin word "hydrargyrum" meaning "liquid silver".
22. Which amongst the following is required for the preparation of cosmetic powders?
a) Asbestos
b) Talc
c) Gypsum
d) Serpentine
Answer: B)
Explanation: Talc is a clay mineral composed of hydrated magnesium silicate with the chemical formula H2Mg3(SiO3)4 or Mg3Si4O10(OH)2. In loose form, it, along with corn starch, was one of the most widely used substances known as baby powder.
23. What is the full form of HTTP?
a) Hyper Transfer Text Protocol
b) Hyper Transmitted Text Protocol
c) Hyper Text Transfer Program
d) Hyper Text Transfer Protocol
Answer: D)
Explanation: The Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is an application protocol for distributed, collaborative, hypermedia information systems. HTTP is the foundation of data communication for the World Wide Web. 
24. Which of the following instruments was discovered by Leonardo Da Vinci?
a) Stethoscope
b) Parachute
c) Bulb
d) Car Engine
Answer: B)
Explanation: A parachute is a device used to slow the motion of an object through an atmosphere by creating drag. It was first invented by Leonardo Da Vinci.
25. Which of the following characteristics can be associated with viruses?
a) Cellular
b) Acellular
c) Unicellular
d) Multicellular
Answer: B)
Explanation: Acellular means 'cell free'. Although life is made out of cells, some organisms exist without cells. Viruses are small, acellular microbes in the gray area between a living and nonliving organism.