RRB General Awareness MCQ’s (Set – 8)

Mentor for Bank Exams
RRB General Awareness MCQ’s (Set – 8)
1. Which of the following persons was given 2017 Nobel Prize in physics?
a) Barry C. Barish
b) Joachim Frank
c) Michael Rosbash
d) Jeffrey C. Hall
Answer: A)
Explanation: Rainer Weiss, Barry C. Barish, Kips S. Thorne were given 2017 Nobel Prize in physics.
2. Bisalpur Dam is located in which of the following states?
a) Haryana
b) Rajasthan
c) Bihar
d) West Bengal
Answer: B)
Explanation: Bisalpur Dam is a gravity dam on the Banas River near Deoli in Tonk district, Rajasthan, India. The dam was completed in 1999 for the purpose of irrigation and water supply.
3. Nimoo Bazgo hydro-electric Project being constructed by NHPC in Leh is located on river
a) Indus
b) Beas
c) Ravi
d) Chenab
Answer: A)
Explanation: The Nimoo Bazgo Power Project is a run-of-the-river power project on the Indus River situated at Alchi village, 75 kilometers from Leh in the Indian state of Jammu and Kashmir.
4. Audrey Azoulay has recently been appointed as Director-General of:
a) ILO
b) UNIDO
c) UNESCO
d) IMF
Answer: C)
Explanation: The General Conference of UNESCO has recently appointed Audrey Azoulay (France) to the post of Director-General of the Organization. Ms Azoulay was nominated on 13th October to take the place of outgoing Director-General Irina Bokova (Bulgaria) by UNESCO’s Executive Board.
5. Rouff, an Indian folk dance, is famous dance form of which of the following states?
a) Meghalaya
b) Jammu and Kashmir
c) Jharkhand
d) Sikkim
Answer: B)
Explanation: Rouff, an Indian folk dance, is famous dance form of Jammu and Kashmir.
6. Anup Sridhar is related to which of the following sports?
a) Boxing
b) Hokey
c) Squash
d) Badminton
Answer: D)
Explanation: Anup Sridhar is a male badminton player from India. He is India's Thomas Cup captain. He completed his education from Jain University, Bangalore. Anup's best year on tour so far was 2007 during which he ended the year as the top Indian badminton player with a ranking of 25. His highest world ranking of 24 was achieved in early 2008.
7. What were the two popular assemblies of Mauryan period?
a) Sabha and Samiti
b) Paura and Janapada
c) Sabha and Paura
d) Paura and Samiti
Answer: B)
Explanation: Paura and Janapada were the two popular assemblies of Maurya period. 
8. The Right to information was given the status of a fundamental right under which of the following articles?
a) Article 51 (A)
b) Article 17
c) Article 19 (1)
d) Article 26
Answer: C)
Explanation: The Right to information was given the status of a fundamental right under Article 19(1).
9. Per Capita Income is obtained by dividing National Income by:
a) Total Population of the country
b) Total working population
c) Area of the Country
d) Volume of the capital used
Answer: A)
Explanation: Per Capita Income is obtained by dividing National Income by total Population of the country.
10. Who is known as Indian Bismarck?
a) Nehru
b) Rajaji
c) Patel
d) Kamraj
Answer: C)
Explanation: Vallabhbhai Patel known as the ‘Bismarck of India’. Bismarck is a German statesman who played a key role in the unification of Germany. Sardar Patel played a similar, even a more difficult role in the unification of India, thus earning the title.
11. Which of the following is mainly responsible for the depletion of ozone layer?
a) Automotive exhaust
b) Aviation exhaust
c) Chlorofluorocarbons
d) Space shuttles
Answer: C)
Explanation: Chlorofluorocarbons are mainly responsible for the depletion of ozone layer.
12. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called:
a) the Palghat gap
b) the Bhorghat pass
c) the Thalgat pass
d) the Bolan pass
Answer: A)
Explanation: Palakkad Gap or Palghat Gap is a low mountain pass in the Western Ghats between Coimbatore in Tamil Nadu and Palakkad in Kerala. It has an average elevation of 140 meters with a width of 30 kilometers. The pass is located between the Nilgiri Hills to the north and Anaimalai Hills to the south.
13. One byte is equal to
a) 1 nibble
b) 2 nibbles
c) 3 nibbles
d) 4 nibbles
Answer: B)
Explanation: One byte is equal to 2 nibbles.
14. The substance which does not have one melting point is:
a) Mercury
b) Glass
c) Tungsten
d) Diamond
Answer: B)
Explanation: The substance which does not have one melting point is glass. It can only be molded at very high temperatures. It completely melts/liquifies at approximately 1400 °C to 1600 °C depending on the composition of glass.
15. The process of nuclear fusion is involved in:
a) Energy generation in the Sun
b) Hydrogen bomb
c) Atom bomb
d) Both A and B
Answer: D)
Explanation: The process of nuclear fusion is involved in Energy generation in the Sun and Hydrogen bomb both.
16. Victoria Memorial is located in which of the following cities of India?
a) Chennai
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Kolkata
Answer: D)
Explanation: The Victoria Memorial Hall is located in the capital of West Bengal, Kolkata and dedicated to Queen Victoria. Victoria Memorial is one of the major tourist attraction of Kolkata and serves as a museum with great collection of manuscripts, paintings and sculptures of the British period.
17. The metal which does not undergo corrosion too soon due to formation of oxide layer is:
a) Copper
b) Thin
c) Silver
d) Aluminum
Answer: D)
Explanation: The metal which does not undergo corrosion too soon due to formation of oxide layer is Aluminum.
It is because of aluminum oxide layer. Aluminum outer surface layer is oxidized whenever it came in contact with the air and so result in aluminum oxide layer which is resistive in nature and remain attached to it. So due to this it act as protective layer to inner aluminum to get oxidized with air while in iron as the surface layer of iron is oxidized, it form rust which is not remain attached to iron and fall off exposing the inner iron for further oxidation.
18. The local name of Mohenjodaro is
a) Mound of the living
b) Mound of the great
c) Mound of the dead
d) None of these
Answer: C)
Explanation: Mohenjodaro is an ancient city located on the banks of the Indus and its tributary the Ravi River in the northwestern region of the Indian subcontinent. It name means the ‘Mound of the Dead’ because the center of the town is an artificial mound about 50 feet high surrounded with a brick wall and fortified with towers. The mound also had a great bath 39 feet by 23 feet, flanked by a large pillared hall, small rooms and a granary. A well-laid-out town lay below the citadel with streets running in a grid pattern oriented to the points of the compass.
19. Which of the following vitamins is also known as ascorbic acid?
a) Vitamin A
b) Vitamin C
c) Vitamin D
d) Vitamin E
Answer: B)
Explanation: Vitamin C, also known as ascorbic acid and L-ascorbic acid, is a vitamin found in food and used as a dietary supplement.
20. What is the minimum age to become the member of Rajya Sabha?
a) 21 years
b) 25 years
c) 30 years
d) 35 years
Answer: C)
Explanation: Article 84 of the Constitution lays down the qualifications for membership of Parliament.  A person to be qualified for the membership of the Rajya Sabha should posses the following qualifications:
1. He must be a citizen of India and make and subscribe before some person authorized in that behalf by the Election Commission an oath or affirmation according to the form set out for the purpose in the Third Schedule to the Constitution.
2. He must be not less than 30 years of age.
3. He must possess such other qualifications as may be prescribed in that behalf by or under any law made by Parliament.
21. A negative income elasticity of demand is associated with:
a) superior goods
b) sticky goods
c) normal goods
d) inferior goods
Answer: D)
Explanation: A negative income elasticity of demand is associated with inferior goods; an increase in income will lead to a fall in the demand and may lead to changes to more luxurious substitutes.
22. Smooth muscles are likely to be found in:
a) muscles of legs
b) muscles of arms
c) stomach
d) Heart
Answer: C)
Explanation: The term smooth muscle refers to a muscle of the human body that is part of a involuntary muscle group. These muscles are extremely important to help the body perform a variety of crucial tasks, and can be found in many parts of the body. The walls of hollow organs are the primary place that smooth muscles can be found. These muscles are found in:
Walls of blood vessels
Walls of stomach
Ureters
Intestines
In the aorta (tunica media layer)
Iris of the eye
Prostate
Gastrointestinal Tract
Respiratory Tract
mall arteries
Arterioles
Reproductive tracts (both genders)
Veins
Glomeruli of the Kidneys (called mesangial cells)
Bladder
Uterus
Arrector pili of the skin
Ciliary muscle
Sphincter
Trachea
Bile duct
23. Which of the following is a variety of fish?
a) Cod
b) Nymph
c) Zoea
d) Moth
Answer: A)
Explanation: Cod is the common name for the genus Gadus of demersal fishes, belonging to the family Gadidae. Cod is also used as part of the common name for a number of other fish species and some species suggested to belong to genus Gadus are not called cod (the Alaska pollock).
24. Botany is also known as:
a) Phytology
b) Phycology
c) Pedology
d) Plantophyta
Answer: A)
Explanation: Botany, also called plant science, plant biology or phytology, is the science of plant life and a branch of biology. Traditionally, botany has also included the study of fungi and algae by mycologists and phycologists respectively, with the study of these three groups of organisms remaining within the sphere of interest of the International Botanical Congress.
25. What is the time taken by the earth to complete one rotation on its imaginary axis?
a) 24 hr 37 min 23 sec
b) 24 hr
c) 23 hr 56 min 4 sec
d) None of these
Answer: C)
Explanation: The Earth rotates once in about 24 hours with respect to the sun and once every 23 hours, 56 minutes and 4 seconds with respect to the stars. Earth’s rotation is slowing slightly with time; thus, a day was shorter in the past. This is due to the tidal effects the Moon has on Earth’s rotation. Atomic clocks show that a modern-day is longer by about 1.7 milliseconds than a century ago, slowly increasing the rate at which UTC is adjusted by leap seconds.