RRB General Awareness MCQ’s (Set – 7)

Mentor for Bank Exams
RRB General Awareness MCQ’s (Set – 7)
1. Phobos and Deimos are the moons of which planet?
a) Venus
b) Mars
c) Uranus
d) Mercury
Answer: B)
Explanation: Mars is a rocky body about half the size of Earth. As with the other terrestrial planets - Mercury, Venus, and Earth - volcanoes, impact craters, crustal movement, and atmospheric conditions such as dust storms have altered the surface of Mars. Mars has two small moons, Phobos and Deimos, that may be captured asteroids. Potato-shaped, they have too little mass for gravity to make them spherical. Phobos, the innermost moon, is heavily cratered, with deep grooves on its surface.
2. The ore of Mercury is
a) Bauxite
b) Galena
c) Dolomite
d) Cinnabar
Answer: D)
Explaantion: Mercury is a chemical element with symbol Hg and atomic number 80. It is commonly known as quicksilver and was formerly named hydrargyrum. A heavy, silvery d-block element, mercury is the only metallic element that is liquid at standard conditions for temperature and pressure; the only other element that is liquid under these conditions is bromine, though metals such as caesium, gallium, and rubidium melt just above room temperature. Mercury occurs in deposits throughout the world mostly as cinnabar (mercuric sulphide). The red pigment vermilion is obtained by grinding natural cinnabar or synthetic mercuric sulphide.
3. Which schedule of Indian constitution deals with the allotment of seats in the Rajya Sabha to states and Union Territories?
a) Schedule 3
b) Schedule 4
c) Schedule 8
d) Schedule 9
Answer: B)
Explanation: Schedules of Indian constitution:
• First schedule contains the list of states and union territories and their territories
• Second schedule contains provisions of the President, Governors of States, Speaker and the Deputy Speaker of the House of the People and the Chairman and the Deputy Chairman of the Council of States and the Speaker and the Deputy Speaker of the Legislative Assembly and the Chairman and the Deputy Chairman of the Legislative Council of a State, the Judges of the Supreme Court and of the High Courts and the Comptroller and Auditor-General of India the list of states and union territories and their territories.
• Third Schedule contains the Forms of Oaths or Affirmations.
• Fourth Schedule contains provisions as to the allocation of seats in the Council of States.
• Fifth Schedule contains provisions as to the Administration and Control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes.
• Sixth Schedule contains provisions as to the Administration of Tribal Areas in the States of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
• Seventh Schedule contains the Union list, State list and the concurrent list.
• Eighth Schedule contains the list of recognized languages.
• Ninth Schedule contains provisions as to validation of certain Acts and Regulations.
• Tenth Schedule contains provisions as to disqualification on ground of defection.
• Eleventh Schedule contains the powers, authority and responsibilities of Panchayats.
4. 'Candela' is the unit of
a) Luminous intensity
b) Power
c) Capacitance
d) Resistance
Answer: A)
Explanation: Candela is the SI unit of luminous intensity. One candela is the luminous intensity, in a given direction, of a source that emits monochromatic radiation of frequency 540 X 1012 Hz and that has a radiant intensity in that direction of 1/683 watt per steradian.
Unit of power : Watt
Unit of capacitance : farad
Unit of resistance : Ohm
5. Which committee is associated with Centre - State relations?
a) Rangarajan Committee
b) LM Singhvi Committee
c) GVK Rao Committee
d) Rajamannar Committee
Answer: D)
Explanation: The Rajamannar Committee on Centre-State Relations, set up by the Tamil Nadu Government on May 27, 1971 recommended the constitution of a high-power commission to redistribute powers between the Centre and the states. The committee also suggested immediate formation of an inter-state council as provided for under Article 263 of the Constitution; abolition of the Planning Commission as at present constituted and its replacement by a wholly new one to be created with a statutory basis under a Parliamentary enactment and free from control by the Central executive; widening of the states to include the corporation capital value of assets in the divisible pool; repeal of the Industries (Development and Regulation) Act of 1951, with a new Act providing for control by the Centre of only industries of national or all-India character, and conferment of industrial licensing powers on the states.
6. Which among the following straits separates Java and Sumatra?
a) Surigao Strait
b) Nemuro Strait
c) Sunda Strait
d) Karimata Strait
Answer: C)
Explanation: The Sunda Strait is the strait between the Indonesian islands of Java and Sumatra. It connects the Java Sea to the Indian Ocean. The name comes from the Indonesian term Pasundan, meaning "West Java". It also comes from the name of the Sundanese people, the native people of West Java, with the Javanese people being found mostly in Central and East Java.
7. What does 'R' stands for in 'SONAR'?
a) Radar
b) Radiation
c) Ranging
d) Reflection
Answer: C)
Explanation: Sonar (originally an acronym for SOund Navigation And Ranging) is a technique that uses sound propagation (usually underwater, as in submarine navigation) to navigate, communicate with or detect objects on or under the surface of the water, such as other vessels.
8. Which among the following authorities responsible for the compilation and release of Wholesale Price Index?
a) Office of the Economic Advisor
b) Labour Bureau
c) Central Statistical Organisation
d) Reserve Bank of India
Answer: A)
Explanation: Wholesale Price Index (WPI) measures the change in the price of commodities traded in the wholesale market. Office of the Economic Advisor, Ministry of Commerce and Industry is the authority responsible for the compilation and release of WPI.
9. Which among the following is not a nervous disorder?
a) Parkinson's disease
b) Alzheimer's disease
c) Down syndrome
d) Epilepsy
Answer: C)
Explanation: Down syndrome (DS or DNS), also known as trisomy 21, is a genetic disorder caused by the presence of all or part of a third copy of chromosome 21. It is typically associated with physical growth delays, characteristic facial features and mild to moderate intellectual disability.
10. UNESCO's World Heritage site, 'Rani ki vav' is located in which state?
a) Uttar Pradesh
b) Delhi
c) Gujarat
d) Rajasthan
Answer: C)
Explanation: Rani ki vav is an intricately constructed stepwell situated in the town of Patan in Gujarat, India. It is located on the banks of Saraswati River. Rani ki vav was built as a memorial to an 11th century AD king Bhimdev I. It was added to the list of UNESCO's World Heritage Sites on 22 June 2014.
11. Who among the following has discovered electrons?
a) WC Roentgen
b) Albert Einstein
c) Niels Bohr
d) JJ Thomson
Answer: D)
Explanation: Sir Joseph John Thomson was an English physicist and Nobel laureate in physics, credited with the discovery and identification of the electron; and with the discovery of the first subatomic particle.
The electron is a subatomic particle, symbol e− or β−, with a negative elementary electric charge. Electrons belong to the first generation of the lepton particle family, and are generally thought to be elementary particles because they have no known components or substructure. The electron has a mass that is approximately 1/1836 that of the proton.
12. 'Wheel of law' is associated with which among the following life events of Buddha?
a) Renunciation
b) Enlightenment
c) First sermon
d) Birth
Answer: C)
Explanation: Events of Buddha's life and symbols associated:
• Buddha's Birth : Lotus & Bull
• The Great Departure (Mahabhinishkramana) : Horse
• Enlightment (Nirvana ) : Bodhi Tree
• First Sermon (Dhammachakraparivartan) : Wheel
• Death (Parinirvana) : Stupa
13. The Mango fruit is an example for
a) Baccate
b) Drupe
c) Pepo
d) Pome
Answer: B)
Explanation: A drupe (or stone fruit) is an indehiscent fruit in which an outer fleshy part (exocarp, or skin; and mesocarp, or flesh) surrounds a single shell (the pit, stone, or pyrene) of hardened endocarp with a seed (kernel) inside. These fruits usually develop from a single carpel, and mostly from flowers with superior ovaries (polypyrenous drupes are exceptions). The definitive characteristic of a drupe is that the hard, lignified stone (or pit) is derived from the ovary wall of the flower - in an aggregate fruit composed of small, individual drupes (such as a raspberry), each individual is termed a drupelet and may together form a botanic berry.
Some flowering plants that produce drupes are coffee, jujube, mango, olive, most palms (including date, sabal, coconut and oil palms), pistachio, white sapote, cashew, and all members of the genus Prunus, including the almond (in which the mesocarp is somewhat leathery), apricot, cherry, damson, nectarine, peach, and plum.
14. 'Sattriya' is the classical dance of which state?
a) Manipur
b) Assam
c) Odisha
d) Maharashtra
Answer: B)
Explanation: Sattriya, or Sattriya Nritya, is a major Indian classical dance. It is a dance-drama performance art with origins in the Krishna-centered Vaishnavism monasteries of Assam, and attributed to the 15th century Bhakti movement scholar and saint named Srimanta Sankardev.
15. Apurvi Chandela is the gold medal winner of 2014 Commonwealth Games in which sports category?
a) Archery
b) Weight lifting
c) Shooting
d) Wrestling
Answer: C)
Explanation: Apurvi Singh Chandela is an Indian shooter who competes in the 10 metre air rifle event. She won the gold medal in the 2014 Commonwealth Games in Glasgow.
16. Which curve explains the relationship between tax rate and tax revenue?
a) Kuznets curve
b) Lorenz curve
c) Phillips curve
d) Laffer curve
Answer: D)
Explaantion: Laffer curve explains the relationship between tax rate and tax revenue. It says that at a lower as well as higher rate of tax, the tax revenue is low but tax revenue is high at optimal rate of tax. At lower rate, the tax collection is low. At higher rate of tax, there is high tax evasion and so there also the tax revenue is low.
17. Who was the Prime Minister of United Kingdom during India's independence from British rule?
a) Ramsay MacDonald
b) Stanley Baldwin
c) Winston Churchill
d) Clement Attlee
Answer: D)
Explanation: The Indian Independence Act 1947 is an Act of the Parliament of the United Kingdom that partitioned British India into the two new independent dominions of India and Pakistan. The Act received the royal assent on 18 July 1947, and Pakistan came into being on 14 August and India came into being on 15 August. The legislation was formulated by the government of Prime Minister Clement Attlee and the Governor General of India Lord Mountbatten, after representatives of the Indian National Congress, the Muslim League, and the Sikh community came to an agreement with the Viceroy of India, Lord Mountbatten of Burma, on what has come to be known as the 3 June Plan or Mountbatten Plan. This plan was the last plan for independence.
18. Where is United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) head-quartered?
a) Geneva
b) Paris
c) Brussels
d) Bonn
Answer: A)
Explanation: The Office of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), also known as the UN Refugee Agency, is a United Nations programme mandated to protect and support refugees at the request of a government or the UN itself and assists in their voluntary repatriation, local integration or resettlement to a third country. Its headquarters are in Geneva, Switzerland, and it is a member of the United Nations Development Group. The UNHCR has won two Nobel Peace Prizes, once in 1954 and again in 1981.
19. Which of the following is not a web browser?
a) Bolt
b) Quick heal
c) Firefox
d) Safari
Answer: B)
Explanation: A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web. Some of the famous browsers are Safari, Chrome, Firefox, Bolt, UC Browser and Internet Explorer.
20. Where is Jaldapara National Park located?
a) Bihar
b) West Bengal
c) Assam
d) Madhya Pradesh
Answer: B)
Explanation: Jaldapara National Park (formerly Jaldapara Wildlife Sanctuary) is a national park situated at the foothills of the Eastern Himalayas in Alipurduar District of northern West Bengal and on the banks of the Torsa River. It was declared a sanctuary in 1941 for protection of its great variety flora and fauna. It has the largest population of the Indian one horned rhinoceros in the state, an animal threatened with extinction, and is a Habitat management area (Category IV).
21. Which of the following is a cruise missile?
a) Prahaar
b) Agni
c) Dhanush
d) Nirbhay
Answer: D)
Explanation: Nirbhay is a long range, all-weather, low-cost subsonic cruise missile designed and developed in India by the Defence Research and Development Organisation. The missile can be launched from multiple platforms and is capable of carrying conventional and nuclear warheads.
22. Who among the following has been named for the 'Jnanapith Award - 2017? (November 2017)
a) Mohan Rana
b) Prasoon Joshi
c) Krishna Sobti
d) Teji Grover
Answer: C)
Explanation: Renowned Hindi litterateur Krishna Sobti has been chosen for Jnanpith Award -2017. Born in 1925 n Gujrat in Pakistan's Punjab Province, Sobti is known for experimenting with new writing styles and creating "bold" and "daring" characters in her stories who were ready to accept all challenges. Her language was highly influenced by the intermingling of Hindi, Urdu and Punjabi cultures.
The Jnanpith Award is an Indian literary award presented annually by the Bharatiya Jnanpith to an author for their "outstanding contribution towards literature". Instituted in 1961, the award is bestowed only on Indian writers writing in Indian languages included in the Eighth Schedule to the Constitution of India and English, with no posthumous conferral.
23. Union Minister Alphons Kannanthanam has been elected to Rajya Sabha from which state? (November 2017)
a) Rajasthan
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra
Answer: A)
Explanation: Union Minister of State for Tourism, K.J. Alphons Kannathanam was elected unopposed to the Rajya Sabha from Rajasthan in the by-election for a vacant seat. The seat fell vacant after M. Venkaiah Naidu, elected as India's Vice-President, resigned on August 10. Mr. Alphons was the only candidate to file his nomination papers, as the Opposition Congress did not field its candidate.
24. Which of the following acids can be used as the food preservative?
a) Sulphuric acid
b) Hydrochloric acid
c) Benzoic acid
d) Formic acid
Answer: c)
Explanation: Benzoic acid and sodium benzoate are used as food preservatives and are most suitable for foods, fruit juices, and soft drinks that are naturally in an acidic pH range. Their use as preservatives in food, beverages, toothpastes, mouthwashes, dentifrices, cosmetics, and pharmaceuticals is regulated.
25. Which among the following gases is not covered under Kyoto Protocol?
a) Hydrofluorocarbons
b) Nitrous Oxide
c) Sulphur Hexafluoride
d) Carbon Monoxide
Answer: D)
Explanation: The Kyoto protocol covers six categories of greenhouse gas (GHG) emissions: carbon dioxide (CO2), methane (CH4), nitrous oxide (N2O), hydrofluorocarbons (HFCs), perfluorocarbons (PFCs) and sulphurhexafluoride (SF6). Apart from the emissions, biomass carbon sinks are taken into account.