RRB General Awareness MCQ’s (Set – 6)

Mentor for Bank Exams
RRB General Awareness MCQ’s (Set – 6)
1. Which of the following famous Stupas is NOT correctly matched with its location?
a) Shanti Stupa, Dhauligiri
b) Dhamekh Stupa, Sarnath
c) Maha Stupa, Thotlakonda
d) Ramabhar Stupa, Bodh Gaya
Answer: D)
Explanation: Famous stupas in India:
Shanti Stupa at Dhauligiri
Dhamekh Stupa, Sarnath
Ramabhar Stupa, Kushinagar
Kesaria Stupa, Bihar
Chaukhandi Stupa, Sarnath
Mahabodhi Stupa, Bodh Gaya
Amaravati Stupa, Andhra Pradesh
Maha Stupa at Thotlakonda
2. What is Earth's orbital speed around the Sun?
a) 20 km/s
b) 10 km/s
c) 30 km/s
d) 40 km/s
Answer: C)
Explanation: The Earth's orbital speed around the Sun: 30 km/s (108,000 km/h, ~70,000 mph) The Sun's orbital speed around the Galaxy: ~200 km/s
3. Which of the following is not correct about Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana?
a) Nominal premium of Rs. 12/- per person per year
b) Insurance cover for a sum of Rs. 2,00,000/- in case of accidental death
c) Insurance cover for a sum of Rs. 1,00,000/- in case of permanent full disability
d) All of the above are correct
Answer: C)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi has launched another flagship social security scheme Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) which is an accidental death and disability insurance scheme
By joining the PMSBY scheme and by paying a nominal premium of Rs. 12/- per person per year, he or she will get an insurance cover for a sum of Rs. 2,00,000/- (two lakh) in case of accidental death or permanent full disability or a sum of Rs. 1,00,000/- (one lakh) in case of partial but permanent disability. The scheme will be valid for a year and it can be renewed every year.
4. Office of Governor in the Indian Constitution was borrowed form _________
a) Government of India Act of 1935
b) Britain
c) Unites States of America
d) Australia
Answer: A)
Explanation: Office of Governor in the Indian Constitution was borrowed form Government of India Act of 1935.
5. What does 'D' stands for in NDTL?
a) Distribution
b) Deficit
c) Debt
d) Demand
Answer: D)
Explanation: Net Demand And Time Liability (NDTL) - It is sum of demand and time liabilities (deposits) of banks with public and other banks wherein assets with other banks is subtracted to get net liability of other banks. Deposits of banks are its liability and consist of demand and time deposits of public and other banks.
6. Which of the following are emitted on burning coal?
a) Sulfur dioxide, Nitrogen oxides, Carbon dioxide
b) Methane, Sulfur dioxide, Nitrogen oxides
c) Nitrogen oxides, Carbon dioxide, Methane
d) Carbon dioxide, Methane, Sulfur dioxide
Answer: A)
Explanation: Emissions from burning coal
Several principal emissions result from coal combustion:
Sulfur dioxide (SO2), which contributes to acid rain and respiratory illnesses
Nitrogen oxides (NOx), which contribute to smog and respiratory illnesses
Particulates, which contribute to smog, haze, and respiratory illnesses and lung disease
Carbon dioxide (CO2), which is the primary greenhouse gas produced from the burning of fossil fuels (coal, oil, and natural gas)
Mercury and other heavy metals, which have been linked to both neurological and developmental damage in humans and other animals
Fly ash and bottom ash, which are residues created when coal is burned at power plants.
7. The dodo is an extinct flightless bird that was endemic to which region?
a) Netherlands
b) Romania
c) Mauritius
d) Philippines
Answer: C)
Explanation: The dodo (Raphus cucullatus) is an extinct flightless bird that was endemic to the island of Mauritius, east of Madagascar in the Indian Ocean.
8. Complementary colors are pairs of colors which, when combined produce white or black color. Which of the following is NOT a complementary pair?
a) red - cyan
b) green - magenta
c) blue - yellow
d) green-blue
Answer: D)
Explanation: Complementary colors are pairs of colors which, when combined, cancel each other out. This means that when combined, they produce a gray-scale color like white or black. The complementary pairs are red - cyan, green - magenta, and blue - yellow.
Green+blue = Cyan
9. The branch of zoology that deals with fish breeding is known as_________
a) ichthyology
b) lepidopterology
c) ornithology
d) cynology
Answer: A)
Explanation: ichthyology - the branch of zoology that deals with fishes.
lepidopterology - the branch of entomology that studies butterflies.
ornithology - the branch of zoology that studies birds.
cynology - the branch of zoology that studies the dog,
10. Which of the following foreign invasions to India took place first chronologically?
a) The Arab Invasion of Sind under Mohammed-bin-Qasim
b) The Huna Invasions of India
c) Timur invades India
d) Mahmud Ghazni's Invasions of India
Answer: B)
Explanation: The Huna Invasions of India - Around 458, 470 AD
Nadir Shah's Invasion of India - 1739 AD
Timur invades India - 1398
The Rohilla War- 1774
The First Turkish Invasion of The Deccan - 1294
The Arab Invasion of Sind under Mohammed-bin-Qasim - 711-712 AD
Mahmud Ghazni's Invasions of India - 1000-1027 AD
11. Which of the following layers of atmosphere is home to auroras?
a) The Exosphere
b) The Ionosphere
c) The Mesosphere
d) The Stratosphere
Answer: B)
Explanation: Different regions of the ionosphere make long distance radio communication possible by reflecting the radio waves back to Earth. It is also home to auroras
12. The word 'Cabinet' was introduced into the Constitution of India by which Amendment act?
a) 42nd Constitution (amendment) Act
b) 44th Constitution (amendment) Act
c) 23rd Constitution (amendment) Act
d) 69th Constitution (amendment) Act
Answer: B)
Explanation: The word "cabinet" is mentioned only in the Article 352 of the Indian Constitution. In the original constitution, there was no word like cabinet. It has been constituted in the above Article by 44th Constitution (amendment) Act, 1978
13. The overall difference between all receipts and expenses of the government is known as ___________
a) Gross Primary Deficit
b) Budgetary deficit
c) Fiscal deficit
d) Capital account deficit
Answer: B)
Explanation: Budgetary deficit is the difference between all receipts and expenses in both revenue and capital account of the government.
Budgetary deficit is the sum of revenue account deficit and capital account deficit. If revenue expenses of the government exceed revenue receipts, it results in revenue account deficit. Similarly, if the capital disbursements of the government exceed capital receipts, it leads to capital account deficit. Budgetary deficit is usually expressed as a percentage of GDP.
The difference between total revenue and total expenditure of the government is termed as fiscal deficit.
Gross Primary Deficit is Gross Fiscal Deficit less interest payments. Net Primary Deficit is Net Fiscal Deficit minus net interest payments. Net interest payment is interest paid minus interest receipt.
14. The ideology where a privileged social class members possess disproportionately large percentage of society's wealth, prestige and political influence is known as _______
a) Aristocracy
b) Absolutism
c) Capitalism
d) Egalitarianism
Answer: A)
Explanation: Aristocracy. The privilege of social class whose members possess disproportionately large percentage of society's wealth, prestige and political influence.
Capitalism. Right-wing political system where the principle means of production and distribution are in private hands.
Absolutism. System where the rulers have unlimited control.
Egalitarianism. Belief where all citizens have equal rights and privileges.
15. A biodiversity hotspot is a significant reservoir of biodiversity and is threatened with destruction. How many biodiversity hotspots are there around the world?
a) 21
b) 25
c) 27
d) 23
Answer: B)
Explanation: A biodiversity hotspot is a biogeographic region that is both a significant reservoir of biodiversity and is threatened with destruction.
The term biodiversity hotspot specifically refers to 25 biologically rich areas around the world that have lost at least 70 percent of their original habitat.
16. Which of the following statements is correct about cooking in a Pressure cooker?
a) The boiling point of water decreases as the pressure rises
b) The food cooks faster in lower boiling points
c) The water in a pressure cooker will reach a temperature of 121 °C
d) All of the above are correct
Answer: C)
Explanation: In an ordinary, non-pressurized cooking vessel, the boiling point of water is 100 °C (212 °F) at standard pressure; the temperature of food is limited by the boiling point of water because excess heat causes boiling water to vaporize into steam.
In a sealed pressure cooker, the boiling point of water increases as the pressure rises, resulting in superheated water. At a pressure of 1 bar or approximately 15 psi (pounds per square inch) above the existing atmospheric pressure, water in a pressure cooker will reach a temperature of 121 °C (250 °F). The boiling temperature of water (and water-based liquids) is determined by the ambient atmospheric pressure. Pressure cookers always require liquid in order to cook food under pressure. Inside a pressure cooker, once the water (liquid) is boiling and the steam is trapped, the pressure from the steam increases and pushes on the liquid, which increases its boiling temperature. The food cooks faster in higher boiling points
17. Which of the following is a Vitamin K rich food?
a) Spinach
b) Fish
c) Broccoli
d) All of the above
Answer: D)
Explanation: Vitamin K is found in the following foods:
Green leafy vegetables, such as kale, spinach, turnip greens, collards, Swiss chard, mustard greens, parsley, romaine, and green leaf lettuce.
Vegetables such as Brussels sprouts, broccoli, cauliflower, and cabbage.
Fish, liver, meat, eggs, and cereals (contain smaller amounts)
18. In which of the following types of semiconductors electrons are the majority carriers of current?
a) Intrinsic Semiconductors
b) N-type semiconductors
c) P-type semiconductors
d) None of the above
Answer: B)
Explanation: Semiconductors are of 2 types:
Intrinsic Semiconductors - made up of a very pure semiconductor material. Number of holes is equal to the number of electrons in the conduction band.
Extrinsic Semiconductors - These are semiconductors in which the pure state of the semiconductor material is deliberately diluted by adding very minute quantities of impurities. To be more specific, the impurities are known as dopants or doping agents.
The type of dopant also gives rise to two types of extrinsic semiconductors namely P-type and N-type semiconductors.
Hence electrons are the majority carriers (of current) in N-type while holes are minority carriers. The reverse is true of P-type semiconductors
19. Who among the following invented Nylon?
a) Harold Kroto
b) Rick Smalley
c) John Wesley Hyatt
d) Wallace Hume Carothers
Answer: D)
Explanation: Wallace Carothers. Wallace Hume Carothers was an American chemist, inventor and the leader of organic chemistry at DuPont, credited with the invention of nylon.
20. Who among the following has written the science fiction novel Jurassic Park?
a) Steven Spielberg
b) Jonathan Nolan
c) Ed Harris
d) Michael Crichton
Answer: D)
Explanation: Jurassic Park is a 1990 science fiction novel written by Michael Crichton, divided into seven sections (iterations).
21. Taxol is extracted from which tree?
a) Yew
b) Banyan
c) Peepal
d) Neem
Answer: A)
Explanation: At present Taxol is obtained mainly from the bark of the Yew tree
22. Which of the following Parliamentary committees is constituted only of Lok Sabha members?
a) Committee on Public Undertakings
b) Committee on Public Accounts
c) Committee on Estimates
d) Committee on the Welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes
Answer: C)
Explanation: Committee on Estimates - This Committee consists of 30 members who are elected by the Lok Sabha every year from amongst its members. A Minister is not eligible for election to this Committee.
Committee on Public Undertakings - The Committee on Public Undertakings consists of 15 members elected by the Lok Sabha and 7 members of Rajya Sabha are associated with it.
Committee on Public Accounts - This Committee consists of 15 members elected by the Lok Sabha and 7 members of the Rajya Sabha are associated with it.
Committee on the Welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes - The Committee on the Welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes consists of 20 members elected by the Lok Sabha and 10 members of Rajya Sabha are associated with it.
23. When a cold front catches up to a warm front it is known as _______
a) Warm Front
b) Occluded Front
c) Stationary Front
d) Dry Line
Answer: B)
Explanation: The types of fronts:
Stationary Front - A front that is not moving.
Cold Front - Leading edge of colder air that is replacing warmer air.
Warm Front - Leading edge of warmer air that is replacing cooler air.
Occluded Front - When a cold front catches up to a warm front.
24. Which of the following local winds can be found in France?
a) Mistral
b) Foehn
c) Berg
d) Passat
Answer: A)
Explanation: Föhn or foehn (a warm, dry, southerly wind off the northern side of the Alps and North Italy.
Berg (South African katabatic wind)
Mistral (cold northerly from central France and the Alps to Mediterranean)
Passat (medium strong, constant blowing wind at sea in tropical areas)
25. Which of the following Women are not correctly matched with the role they played during Indian freedom struggle?
a) Sucheta Kriplani - Active participation in Quit Indian Movement
b) Kalpana Dutta - Civil Disobedience Movement
c) Raj Kumari Amrit Kaur - Active participation in 1930 Salt Satyagraha
d) Kamaladevi Chattopadhyay - one of the leaders to declare Poorna Swaraj
Answer: B)
Explanation: Raj Kumari Amrit Kaur - Active participation in 1930 Salt Satyagraha and the Quit India Movement.
Kamaladevi Chattopadhyay - one of the leaders to declare Poorna Swaraj
Vijay Laxmi Pandit - Civil Disobedience Movement
Aruna Asaf Ali - leading role during the Quit Indian Movement
Kalpana Dutta - joined the Chittagong armoury raids.
Sucheta Kriplani - Active participation in Quit Indian Movement