RRB General Awareness MCQ’s (Set – 5)

Mentor for Bank Exams
RRB General Awareness MCQ’s (Set – 5)
1. What does ‘C’ stands for in ‘ASCII’?
a) Computer
b) Communication
c) Code
d) Command
Answer: C)
Explanation: ASCII abbreviated from American Standard Code for Information Interchange, is a character encoding standard for electronic communication. ASCII codes represent text in computers, telecommunications equipment, and other devices. Most modern character-encoding schemes are based on ASCII, although they support many additional characters. ASCII is the traditional name for the encoding system; the Internet Assigned Numbers Authority (IANA) prefers the updated name US-ASCII, which clarifies that this system was developed in the US and based on the typographical symbols predominantly in use there.
2. ‘Yardangs’ are the landforms created by which among the following agents?
a) Glaciers
b) Oceans
c) Running rivers
d) Wind
Answer: D)
Explanation: A yardang is a streamlined protuberance carved from bedrock or any consolidated or semi-consolidated material by the dual action of wind abrasion by dust and sand, and deflation which is the removal of loose material by wind turbulence. Yardangs become elongated features typically three or more times longer than wide, and when viewed from above, resemble the hull of a boat. Facing the wind is a steep, blunt face that gradually gets lower and narrower toward the lee end. Yardangs are formed by wind erosion, typically of an originally flat surface formed from areas of harder and softer material. The soft material is eroded and removed by the wind, and the harder material remains.
3. Which among the following statements correct with respect to Primary Deficit?
a) Is the difference between the total expenditure and total receipts
b) Is the difference between the total expenditure and total receipts except borrowings
c) Is the difference between the capital expenditure and revenue receipts
d) Is the difference between the fiscal deficit and interest payments
Answer: D)
Explanation: Primary deficit is measured by subtracting the interest payments from fiscal deficit. It is a measure of current year’s fiscal operation after excluding the liability of interest payment created due to borrowings under taken in the past.
Primary deficit = Fiscal deficit – interest payment
4. Indira Gandhi Athletic Stadium is located in which among the following places?
a) Hyderabad
b) Kanpur
c) Guwahati
d) Kolkata
Answer: C)
Explanation: Indira Gandhi Athletic Stadium also known as Sarusajai Stadium is a football stadium in Guwahati, India. Besides hosting football matches, the stadium is also used for athletics. It has a total capacity of 35,000. In 2007, it hosted the 33rd National Games of India.
5. Who was the founder of Rashtrakuta Dynasty?
a) Dantidurga
b) Vishnuvardhana
c) Someshwara
d) Krishna
Answer: A)
Explanation: Dantidurga (735–756 CE), also known as Dantivarman or Dantidurga II was the founder of the Rashtrakuta Empire of Manyakheta. His capital was based in Gulbarga region of Karnataka. He was succeeded by his uncle Krishna I who extended his kingdom to all of Karnataka.
6. Who was the first defence minister of Independent India?
a) V. K. Krishna Menon
b) Kailash Nath Katju
c) Baldev Singh
d) Swaran Singh
Answer: C)
Explanation: Baldev Singh was an Indian Sikh political leader, he was an Indian independence movement leader and the first Defence Minister of India. Moreover, he represented the Punjabi Sikh community in the processes of negotiations that resulted in the independence of India, as well as the Partition of India in 1947. After independence, Baldev Singh was chosen to become the first Minister of Defence, and served in this post during the first Kashmir war between India and Pakistan.
7. ‘Emphysema’ is associated with which among the following organs of human body?
a) Brain
b) Heart
c) Lungs
d) Lever
Answer: C)
Explanation: Emphysema is a lung condition that causes shortness of breath. In people with emphysema, the air sacs in the lungs (alveoli) are damaged. Over time, the inner walls of the air sacs weaken and rupture — creating larger air spaces instead of many small ones. This reduces the surface area of the lungs and, in turn, the amount of oxygen that reaches your bloodstream.
8. Which among the following was the first Civil Disobedience movement of Mahatma Gandhi?
a) Kheda Satyagraha
b) Champaran Satyagraha
c) Ahmedabad Mill Strike
d) Satyagraha against Rowlatt Act
Answer: B)
Explanation: • First civil disobedience movement : Champaran Satyagraha
• First hunger strike : Ahmedabad Mill Strike
• First non-cooperation movement : Kheda Satyagraha
• First all India Satyagraha : Satyagraha against Rowlatt Act
9. Which among the following is not a ‘Fat-soluble Vitamin’?
a) Vitamin A
b) Vitamin B
c) Vitamin E
d) Vitamin K
Answer: B)
Explanation: Fat Soluble vitamins: Vitamins which are soluble in fat and oils but insoluble in water are kept in this group. These are vitamins A, D, E and K. They are stored in liver and adipose (fat storing) tissues.
Water soluble vitamins: B group vitamins and vitamin C are soluble in water so they are grouped together. Water soluble vitamins must be supplied regularly in diet because they are readily excreted in urine and cannot be stored (except vitamin B12) in our body.
10. Where is Hemis National Park located?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Jammu and Kashmir
Answer: D)
Explanation: Hemis National Park (or Hemis High Altitude National Park) is a high altitude national park in the eastern Ladakh region of the state of Jammu and Kashmir in India. World famous for being the best place to see the snow leopard in the wild, it is believed to have the highest density of snow leopards of any protected area in the world. It is the only national park in India north of the Himalayas, the largest notified protected area in India (and thus the largest national park of India), and is the second largest contiguous protected area after the Nanda Devi Biosphere Reserve and surrounding protected areas. The park is home to a number of species of endangered mammals including the snow leopard.
11. Which round of GATT negotiation has led to the establishment of WTO?
a) Doha Round
b) Uruguay Round
c) Bali Round
d) Marrakesh Round
Answer: B)
Explanation: World Trade Organization (WTO), international organization established to supervise and liberalize world trade. The WTO is the successor to the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), which was created in 1947 in the expectation that it would soon be replaced by a specialized agency of the United Nations (UN) to be called the International Trade Organization (ITO). Although the ITO never materialized, the GATT proved remarkably successful in liberalizing world trade over the next five decades. By the late 1980s there were calls for a stronger multilateral organization to monitor trade and resolve trade disputes. Following the completion of the Uruguay Round (1986–94) of multilateral trade negotiations, the WTO began operations on January 1, 1995.
12. ‘Ghoomar’ is the traditional folk dance of which Indian state?
a) Bihar
b) Rajasthan
c) Uttar Pradesh
d) Gujarat
Answer: B)
Explanation: Ghoomar is a traditional folk dance of Rajasthan, India. The dance is chiefly performed by veiled women who wear flowing dresses called ghaghara. It was ranked 4th in the list of "Top 10 local dances around the world" in 2013. The dance typically involves performers pirouetting while moving in and out of a wide circle. The word ghoomna describes the twirling movement of the dancers and is the basis of the word ghoomar. According to the traditional rituals, newly married bride is expected to dance ghoomar on being welcomed to her new marital home. Ghoomar is often performed on special occasions, such as at weddings, festivals and religious occasions, which sometimes lasts for hours.
13. Burning of coal is an example for
a) Thermal energy
b) Chemical energy
c) Electrical energy
d) Nuclear energy
Answer: B)
Explanation: The energy released or absorbed during a chemical reaction depending on whether the total energy of the reactant is more or less than the product. Ex: hydrolysis, burning of coal, etc.
Coal is mainly carbon, water, some hydrogen, and oxygen. There are many different kinds of coal. In addition to H and O, coal also contains some small amounts of nitrogen, sulphur, and some other minerals. Most of the carbon in coal is bound so that there is only one C-C bond for every C atom. Thus, for calculating the energy release of C + O2 CO2 in the case of coal, one assumes only the breaking of one C-C bond.
14. The Colossus of Rhodes, one of the seven wonders of the Ancient world was located in which country?
a) Greece
b) Chile
c) Peru
d) Italy
Answer: A)
Explanation: The Colossus of Rhodes was a statue of the Greek titan-god of the sun Helios, erected in the city of Rhodes, on the Greek island of the same name, by Chares of Lindos in 280 BC. One of the Seven Wonders of the Ancient World, it was constructed to celebrate Rhodes' victory over the ruler of Cyprus, Antigonus I Monophthalmus, whose son unsuccessfully besieged Rhodes in 305 BC. According to most contemporary descriptions, the Colossus stood approximately 70 cubits, or 33 metres high—the approximate height of the modern Statue of Liberty from feet to crown—making it the tallest statue of the ancient world. It was destroyed during the earthquake of 226 BC, and never rebuilt.
15. What is the force behind the working principle of Cream separator?
a) Centrifugal force
b) Centripetal force
c) Impulsive force
d) None of the above
Answer: A)
Explanation: Centrifugal force is supposed to be acting on a body revolving in a circle. Centrifugal force is equal and opposite to the centripetal force, i.e. it acts outwards.
Cream separation is a phenomenon by which the milk is separated in to cream and skim milk by centrifugal and gravitation force. The centrifugal force is thousand times greater than gravitational force. The milk enters the rapidly revolving bowl of the separator. It is then acted upon by gravitational and centrifugal force. The inflow of milk is channelized to the outer wall of the bowl and fills it from outside towards the centre. The centrifugal and gravitational forces keep on continuously and act upon to partition the serum and cream. The milk serum has higher specific gravity (1.036) than that of fat (0.9). Obviously serum is thrown towards the outer periphery and channelized to skim milk out let, while the cream is channelized to the central core and forced out through cream out let, while the cream is channelized to the central core and forced out through cream out let.
16. Who discovered X-rays?
a) JJ Thomson
b) Michael Faraday
c) RA Millikan
d) WC Roentgen
Answer: D)
Explanation: X-rays were discovered in 1895 by Wilhelm Conrad Roentgen (1845-1923) who was a Professor at Wurzburg University in Germany. Working with a cathode-ray tube in his laboratory, Roentgen observed a fluorescent glow of crystals on a table near his tube. The tube that Roentgen was working with consisted of a glass envelope (bulb) with positive and negative electrodes encapsulated in it. The air in the tube was evacuated, and when a high voltage was applied, the tube produced a fluorescent glow. Roentgen shielded the tube with heavy black paper, and discovered a green coloured fluorescent light generated by a material located a few feet away from the tube.
17. The ‘Strait of Magellan’ connects which among the following oceans?
a) Pacific Ocean and Indian Ocean
b) Atlantic Ocean and Indian Ocean
c) Atlantic Ocean and Pacific Ocean
d) Pacific Ocean and Arctic Ocean
Answer: C)
Explanation: The Strait of Magellan, also called the Straits of Magellan, is a navigable sea route separating mainland South America to the north and Tierra del Fuego to the south. The strait is the most important natural passage between the Atlantic and Pacific oceans.
18. Which among the following conventions is associated with Pesticides and Industrial chemicals?
a) Vienna Convention
b) Basel Convention
c) Rotterdam Convention
d) Ramsar Convention
Answer: C)
Explanation: The Rotterdam Convention (formally, the Rotterdam Convention on the Prior Informed Consent Procedure for Certain Hazardous Chemicals and Pesticides in International Trade) is a multilateral treaty to promote shared responsibilities in relation to importation of hazardous chemicals. The convention promotes open exchange of information and calls on exporters of hazardous chemicals to use proper labelling, include directions on safe handling, and inform purchasers of any known restrictions or bans. Signatory nations can decide whether to allow or ban the importation of chemicals listed in the treaty, and exporting countries are obliged to make sure that producers within their jurisdiction comply.
19. Who among the following acts as Chairman of Rajya Sabha?
a) President of India
b) Vice President of India
c) Eldest member of Rajya Sabha
d) Parliamentary Affairs Minister
Answer: B)
Explanation: The Vice-President of India is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha. During any period when the Vice-President acts as President or discharges the functions of the President, he does not perform the duties of the office of the Chairman of the Rajya Sabha. The Deputy Chairman is elected by the Rajya Sabha itself from amongst its members. The Deputy Chairman performs the duties of the Chairman’s office when it is vacant or when the Vice-President acts as President or discharges the functions of the President.
20. India’s First Pradhan Mantri Kaushal Kendra for skilling in smart cities has been inaugurated in which among the following places? (October 2017)
a) Hyderabad
b) Gwalior
c) Pune
d) New Delhi
Answer: D)
Explanation: To bring momentum in skilling through collaborative efforts, the Union Home Minister Shri Rajnath Singh has been inaugurated India's first Pradhan Mantri Kaushal Kendra (PMKK) for Skilling in Smart Cities, in collaboration with New Delhi Municipal Council (NDMC) in New Delhi.
21. Which of the following statements is incorrect with respect to Chemical change?
a) It is an irreversible change
b) An entirely new compound is formed
c) Clotting of blood is an example for chemical change
d) There is no change in mass takes place
Answer: C)
Explanation: Chemical changes: Chemical changes take place on the molecular level. A chemical change produces a new substance. Another way to think of it is that a chemical change accompanies a chemical reaction. Examples of chemical changes include combustion (burning), cooking an egg, rusting of an iron pan, and mixing hydrochloric acid and sodium hydroxide to make salt and water. In chemical changes, there will be change in the mass.
Physical changes: Physical changes are concerned with energy and states of matter. A physical change does not produce a new substance, although the starting and ending materials may look very different from each other. Changes in state or phase (melting, freezing, vaporization, condensation, sublimation) are physical changes. Examples of physical changes include crushing a can, melting an ice cube, and breaking a bottle.
22. In 2009, the Indian origin Venkatraman Ramakrishnan has been awarded Nobel Prize for his contributions in which field?
a) Economics
b) Peace
c) Physics
d) Chemistry
Answer: D)
Explanation: Venkatraman Ramakrishnan is an American and British structural biologist of Indian origin. He is the current President of the Royal Society, having held the position since November 2015. In 2009 he shared the Nobel Prize in Chemistry with Thomas A. Steitz and Ada Yonath, "for studies of the structure and function of the ribosome".
23. Which of the following constitutional amendments has been associated with Co-operative societies?
a) 86th
b) 92nd
c) 76th
d) 97th
Answer: D)
Explanation: The Constitution (Ninety Seventh Amendment) Act 2011 relating to the co-operatives is aimed to encourage economic activities of cooperatives which in turn help progress of rural India. It is expected to not only ensure autonomous and democratic functioning of cooperatives, but also the accountability of the management to the members and other stakeholders.
24. Which country will be the host to UN wildlife summit in 2020? (October 2017)
a) Thailand
b) Indonesia
c) India
d) Kenya
Answer: C)
Explanation: India will host the next United Nations (UN) global wildlife conference in 2020. An announcement in this regard was made in the Philippine capital on the last day of the six-day 12th Meeting of the Conference of the Parties to the Convention on Migratory Species, or CMS COP12, the only international treaty devoted exclusively to migratory animal species.
25. Maleic acid commonly seen in which among the following fruits & vegetables?
a) Grapes
b) Apple
c) Lemon
d) Tomato
Answer: B)
Explanation: Malic acid is a naturally occurring substance found in many fruits and vegetables, and is largely responsible for the sour taste found in apples and pears. It is also used as a food additive and a supplement, and has many health benefits, including helping conditions fibromyalgia and chronic fatigue syndrome.
• Grapes : tartaric acid
• Apple : maleic acid
• Lemon : citric acid
• Tomato : oxalic acid