RRB General Awareness MCQ’s (Set – 4)

RRB General Awareness MCQ’s (Set – 4)
1. Which of the following statements is NOT correct about rusting of iron?
a) Cold iron rusts faster than hot iron
b) Thin iron rusts faster than thick iron
c) Iron rusts faster in rainy areas than in desert areas.
d) All of the above are correct.
Answer: C)
Explanation: Hot iron rusts faster than cold iron -- typically heat speeds up chemical reactions.
Thin iron can rust through (get holes in it) faster than thick iron.
The air can be devoid of humidity and in some place it doesn't rain much. Cars last longer out in the desert because it's so dry, rusting is slowed.
2. Saikhom Mirabai Chanu, was recently in news. She is associated with which sport?
a) Archery
b) Weightlifting
c) Boxing
d) Cricket
Answer: B)
Explanation: India's Saikhom Mirabai Chanu won gold medal at World Weightlifting Championships held in Anaheim, United States. She achieved this feat by lifting new world record of 194kg - 85kg snatch and 109kg clean-and-jerk in the 48 kg weight category. Thailand's Sukcharoen Thunya won silver medal with total lift of 193, while Segura Ana Iris won bronze medal with 182kg lift.
3. Which of the following is the correct formula for calculating Primary deficit?
a) Total revenue expenditure - Total revenue receipts
b) Total expenditure - Total receipts excluding borrowings
c) Fiscal deficit-Interest payments
d) Fiscal deficit- External borrowings
Answer: C)
Explanation: Following are three types (measures) of deficit:
1. Revenue deficit = Total revenue expenditure - Total revenue receipts.
2. Fiscal deficit = Total expenditure - Total receipts excluding borrowings.
3. Primary deficit = Fiscal deficit-Interest payments.
4. Grasslands are called with different names in different parts of the world. 'CERRADOS' is in which part?
a) Africa
b) North America
c) South America
d) Australia
Answer: C)
Explanation: Grasslands are called different names in different parts of the world: - 'steppes' in Asia; 'prairies' in North America; 'pampas', 'llanos' and 'cerrados' in South America; 'savannas' and 'velds' in Africa; and 'rangelands' in Australia.
5. Who was the Governors-General of India during the abolition of Sati in India?
a) Lord Canning
b) Lord Curzon
c) Lord William Bentinck
d) Lord Dalhousie
Answer: C)
Explanation: The British government under Lord William Bentinck, Governors-General of India in 1829 prohibited the custom of sati. British India declared the practice of sati as illegal and punishable by criminal courts. Such a law revealed much about the British thought and opinion of India and its customs.
6. Which is the apex body for Co-operative Banks in India?
a) SIDBI
b) NABARD
c) MUDRA
d) Ministry of Cooperative Affairs
Answer: B)
Explanation: Under the Banking Regulation Act 1949, NABARD is empowered to undertake inspection of Cooperative Banks and Regional Rural Banks.
All banking activities are regulated by a shared arrangement between RBI and NABARD.
All management and registration activities are managed by Registrar of Cooperative Societies (RCS)
7. Which of the following Indian philosophy is NOT correctly matched with its founder?
a) Ājīvika - Makkhali Gosala
b) Nyaya - Aksapada Gautama I
c) Vaisheshika - Kanada
d) Purva Mimamsa – Purandara
Answer: D)
Explanation: The philosophy of Ājīvika was founded by Makkhali Gosala.
Nyaya - The Nyaya school is based on the Nyaya Sutras, written by Aksapada Gautama i
Vaisheshika - The Vaisheshika school was founded by Kanada
Carvaka was first recorded in the 7th Century by the philosopher Purandara
Purva Mimamsa: The main objective of the Purva Mimamsa school is to interpret and establish the authority of the Vedas. It requires unquestionable faith.
8. Who was the President of Indian National Congress when Congress split in Surat Session?
a) Dadabhai Naoroji
b) Madan Mohan Malaviya
c) Rash Behari Ghosh
d) Gopal Krishna Gokhale
Answer: C)
Explanation: Rash Behari Ghosh was he President of Indian National Congress when Congress split in Surat Session 1907.
9. Who among the following discovered the Cosmic radiation?
a) Victor Francis Hess
b) J. J Thomson
c) Chirstian Huygens
d) Werner Heisenberg
Answer: A)
Explanation: Victor Francis Hess discovered the Cosmic radiation. Victor Franz Hess (24 June 1883 - 17 December 1964) was an Austrian-American physicist, and Nobel laureate in physics, who discovered cosmic rays.
10. What is the term used for plants with special adaptation to growing in rocky terrain having scant humus?
a) Metallophytes
b) Lithophytes
c) Mesophytes
d) Epiphytes
Answer: B)
Explanation: Lithophytes or lithophytic plants are plants with special adaptation to growing on rocks or in rocky terrain having scant humus. They absorb nutrients from the air, rain, and decaying organic matter which accumulate on the rocks. Examples are orchids belonging to the genera Vanda, Ascocenda, Ascocentrum, and Trudelia.
11. Deen Dayal SPARSH Yojana was launched to promote _______
a) Sculpting
b) Photography
c) Philately
d) Sketching
Answer: C)
Explanation: The Union Ministry of Communications has launched Deen Dayal SPARSH Yojana, a pan India scholarship program for school children to increase the reach of Philately. The SPARSH stands for Scholarship for Promotion of Aptitude & Research in Stamps as a Hobby.
12. What is the effect of external factors on Speed of sound in air?
a) The speed of sound in moist air is greater than the speed of sound in dry air
b) The speed of sound in moist air is lesser than the speed of sound in dry air
c) The speed of sound in independent of moisture in air
d) The speed of sound in air is dependent on pressure
Answer: A)
Explanation: Effect of Humidity of Air on Speed of Sound in Air (Gases)
As the density of moist air is less than that of dry air, the speed of sound in moist air is greater than the speed of sound in dry air, for the same pressure. This implies that as humidity increases, the speed of sound in air increases.
The speed of sound in air is independent of pressure, since the ratio of pressure P to density 'rho' of air is always constant for a given temperature, according to Boyle's law.
13. Which is the most reactive metal in the periodic table?
a) Caesium Cs
b) Sodium Na
c) Rubidium Rb
d) Potassium K
Answer: A)
Explanation: Caesium Cs is the most reactive metal in the periodic table.
Followed by - Francium Fr, Rubidium Rb, Potassium K, Sodium Na, Lithium Li
14. Which of the following Veto powers is not available to the President of India?
a) Qualified Veto
b) Absolute Veto
c) Suspension Veto
d) Pocket Veto
Answer: A)
Explanation: In India, the president has three veto powers i.e. absolute, suspension & pocket. The president can send the bill back to parliament for changes, which constitutes a limited veto that can be overridden by a simple majority. But the Bill reconsidered by the parliament becomes a law with or without the assents of President after 14 days. The president can also take no action indefinitely on a bill, sometimes referred to as a pocket veto. The president can refuse to assent, which constitutes an absolute veto
15. Mercalli Scale is used to measure ________
a) Intensity of Volcanoes
b) Intensity of Earthquake
c) Intensity of Storms
d) Intensity of Avalenches
Answer: B)
Explanation: The intensity of the earthquake is also measured on Mercalli Scale invented by Giuseppe Mercalli in 1902. This scale uses the observations of the people who experienced the earthquake to estimate its intensity.
16. Gini Coefficient, measures the degree of income equality in a population. It is derived from which curve?
a) Lorenz Curve
b) Phillips Curve
c) Engel Curve
d) Kuznets Curve
Answer: A)
Explanation: The Lorenz Curve (the actual distribution of income curve), a graphical distribution of wealth developed by Max Lorenz in 1906, shows the proportion of income earned by any given percentage of the population. The line at the 45º angle shows perfectly equal income distribution, while the other line shows the actual distribution of income. The further away from the diagonal, the more unequal the size of distribution of income. The Gini Coefficient, which is derived from the Lorenz Curve, can be used as an indicator of economic development in a country. The Gini Coefficient measures the degree of income equality in a population. The Gini Coefficient can vary from 0 (perfect equality) to 1 (perfect inequality). A Gini Coefficient of zero means that everyone has the same income, while a Coefficient of 1 represent a single individual receiving all the income.
17. Who among the following swear-in the Governor of the states?
a) President
b) Chief Justice of India
c) Chief Justice of High Court
d) Speaker of Legislative assembly of the state
Answer: C)
Explanation: The Governor of the state is sworn -in by the Chief Justice of High Court.
18. Which of the following is NOT an example of inertia of direction?
a) Vehicles are provided with mudguards to save them from being spoilt
b) An apple falls down from the tree when its branch is shaken.
c) A stone tied to a string and whirled along a circular path and its string is suddenly broken.
d) While sharpening a knife, sparks flying off the grinding stone
Answer: B)
Explanation: The inherent property of a body by virtue of which it cannot change its direction of motion is called inertia of direction.
e.g.
(i) Vehicles are provided with mudguards to save them from being spoilt. This is due to the reason that the mud sticking to the wheels flies off tangentially.
(ii) A stone tied to a string and whirled along a circular path flies off tangentially when its string is suddenly broken.
(iii) While sharpening a knife, sparks fly off tangentially from the grinding stone.
19. Which eye disease increases the fluid pressure inside the eye, leading to loss of side vision and eventually total blindness?
a) Glaucoma
b) Retinitis Pigmentosa
c) Optic Nerve Hypoplasia
d) Astigmatism
Answer: A)
Explanation: Glaucoma: This disease increases the fluid pressure inside the eye, leading to loss of side vision and eventually total blindness. The increased pressure destroys the optic nerve.
20. The organs which have common origin and structure are called ______
a) Analogous Organs
b) Vestigial Organs
c) Homologous Organs
d) Gelatinous organs
Answer: C)
Explanation: Homologous Organs: The organs which have common origin and structure are called homologous organs.
Analogous Organs: The organs which have common form and function are called analogous organs.
Vestigial Organs: The organs which are non-functional and reduced in an organism are called vestigial organs.
21. Which of the following ecological pyramids is inverted?
a) Pyramid of numbers in a grassland
b) Pyramid of biomass on land
c) Pyramid of biomass in an aquatic ecosystem
d) Pyramid of Energy
Answer: C)
Explanation: In the aquatic system, the biomass can increase at higher trophic levels. For example, in Oceans, the food chain typically starts with phytoplankton and ends at predatory fish, which has largest biomass. Thus, the pyramid of biomass is inverted in the aquatic systems including marine, ponds etc.
22. In phase transition, when a substance changes from Plasma to Gas, it is known as ________
a) Ionization
b) Sublimation
c) Deposition
d) Recombination
Answer: D)
Explanation: In phase transition, when a substance changes from
Gas to Plasma is Recombination; Plasma to Gas is Ionization; Gas to Liquid is Condensation, Liquid to Gas is Vapourization, Liquid to Solid is Freezing, Solid to Liquid is Melting, Solid to Gas is Sunlimation, Gas to Solid is Deposition.
23. A Writ can be used by which of the following authorities?
a) Supreme Court only
b) Supreme Court and High Court only
c) Supreme Court, High Court and District courts
d) Supreme Court, High Court and all other subordinate courts
Answer: B)
Explanation: A Writ is a formal written order issued by a government entity and this government entity is mostly the Court in the name of the sovereign power. A warrant is also a type of writ. Article 32 of the Constitution of India empowers the Supreme Court to issue orders and writs to safeguard the fundamental rights guaranteed under part III of the Constitution of India.
The High Court is also empowered to issue writs in order to safeguard the fundamental rights under part III of the Constitution.
24. Which of the following Organelles of a Cell has the primary function to process and package the macromolecules such as proteins and lipids that are synthesized by the cell?
a) Endoplasmic Reticulum
b) Cytoplasm
c) Vacuoles
d) Golgi apparatus
Answer: D)
Explanation: Golgi apparatus
The primary function of the Golgi apparatus is to process and package the macromolecules such as proteins and lipids that are synthesized by the cell.
25. Which of the following is a warm, westerly wind found in western North America - Canada and the USA?
a) The Crachin Wind
b) The Chinook Wind
c) The Föhn Wind
d) The Gregale Wind
Answer: B)
Explanation: The Chinook Wind
A warm, westerly wind found in western North America - Canada and the USA, when air from the Pacific blows over the Rocky Mountains and other upland areas. On January 15th, 1972, the Chinook caused the temperature in Lorna, Montana to rise from -48°C to 9°C in 24 hours! The fastest wind speed recorded during a Chinook was 107mph, in Alberta, Canada.