RRB General Awareness MCQ’s (Set – 2)

Mentor for Bank Exams
RRB General Awareness MCQ’s (Set – 2)
1. Which of the following is used as anesthetic?
A) NH3
B) NO
C) NO2
D) N2O
Answer: D)
Explanation: Nitrous oxide (N2O) is used as anesthetic. An anesthetic (or anaesthetic) is a drug to prevent pain during surgery.
2. Dichlorodifluoromethane (R-12) is a colorless gas usually sold under the brand name ____________.
a) Galena
b) Freon-12
c) Gypsum
d) Borax
Answer: B)
Explanation: Dichlorodifluoromethane (R-12) is a colorless gas usually sold under the brand name Freon-12, and a chlorofluorocarbon halomethane (CFC) used as a refrigerant and aerosol spray propellant.
3. The Money Market is where financial instruments with high liquidity and ___________ are traded.
a) short maturities
b) long maturities
c) negotiable instruments
d) sale of shares
Answer: A)
Explanation: The money market is where financial instruments with high liquidity and very short maturities are traded. It is used by participants as a means for borrowing and lending in the short term, with maturities that usually range from overnight to just under a year.
4. Which of the following countries shares shortest boundaries with India?
a) Bhutan
b) Tibet
c) Afghanistan
d) Nepal
Answer: C)
Explanation: India shares 106 km long boundaries with Afghanistan which is shortest one.
5. The Residuary power of legislation under Indian constitution rest with:
a) Prime Minister
b) Parliament
c) President
d) None of these
Answer: B)
Explanation: Residuary powers of legislation:
1. Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter not enumerated in the Concurrent List or State List.
2. Such power shall include the power of making any law imposing a tax not mentioned in either of those Lists.
6. Which of the following games was known to the people of the Indus Valley?
a) Chariot Racing
b) Polo
c) Horse riding
d) Game of dice
Answer: D)
Explanation: Game of dice was known to the people of the Indus Valley.
7. The Upanishads are the _____________.
a) Great Epics
b) Books of story
c) Source of Hindu Philosophy
d) Law Books
Answer: C)
Explanation: The Upanishads are a collection of texts of religious and philosophical nature, written in India probably between c. 800 BCE and c. 500 BCE, during a time when Indian society started to question the traditional Vedic religious order. Some people during this time decided to engage in the pursuit of spiritual progress, living as ascetic hermits, rejecting ordinary material concerns and giving up family life.
8. Which of the following rivers is also known as Tsangpo in Tibet?
a) Krishna
b) Brahmaputra
c) Gandak
d) Kos
Answer: B)
Explanation: Tsangpo is another name of Brahmaputra River in Tibet. It is one of the last largely free-flowing rivers emanating from the Tibetan Plateau.
9. The largest herbarium of India is located at:
a) Kolkata
b) Lucknow
c) Mumbai
d) Coimbatore
Answer: A)
Explanation: The largest herbarium of India is located at Kolkata.
10. Temperature of distant luminous bodies can be determined by:
a) Mercury thermometers
b) Gas thermometers
c) Pyrometers
d) Colour thermometers
Answer: C)
Explanation: A pyrometer is a type of remote-sensing thermometer used to measure the temperature of a surface. Various forms of pyrometers have historically existed. In the modern usage, it is a device that from a distance determines the temperature of a surface from the spectrum of the thermal radiation it emits, a process known as pyrometry and sometimes radiometry.


11. Who among the following is the author of the ‘A Suitable Boy’?
a) Amit Chaudhuri
b) Vikram Seth
c) Morarji Bhai Desai
d) Khushwant Singh
Answer: B)
Explanation: A Suitable Boy is a novel by Vikram Seth, published in 1993. The book is one of the longest novels ever published in a single volume in the English language. A sequel, to be called A Suitable Girl, is due for publication in 2017.
12. Who among the following is the winner of Nobel Prize in Physics for 2017?
a) Joachim Frank
b) Jeffrey C. Hall
c) Barry Barish
d) None of these
Answer: C)
Explanation: Kip Thorne, Rainer Weiss, and Barry Barish are the Nobel Prize Winner in Physics for 2017.
13. Which of the following cities is situated on the bank of river Gomti?
a) Lucknow
b) Kolkata
c) Gaya
d) Gorakhpur
Answer: A)
Explanation: The Gomti River, Lucknow's chief geographical feature, meanders through the city and divides it into the Trans-Gomti and Cis-Gomti regions. Situated in the middle of the Indus-Gangetic Plain, the city is surrounded by rural towns and villages: the orchard town of Malihabad, Kakori, Mohanlalganj, Gosainganj, Chinhat, and Itaunja. To the east lies Barabanki, to the west Unnao, to the south Raebareli, while to the north lie the Sitapur and Hardoi. Lucknow city is located in a seismic zone III.
14. In human body, stone cancer occurs due to:
a) Acid rain
b) Global Warming
c) Radioactivity
d) Bacterial Action
Answer: A)
Explanation: In human body, stone cancer occurs due to acid rain. Humans are affected when they breath in air pollution, this can cause breathing problems, and even cancer. Drinking water which has been contaminated with acid rain can cause brain damage over time.
15. Who among the following discovered the first antibiotic?
a) Howard Florey
b) Robert Koch
c) Alexander Fleming
d) Louis Pasteur
Answer: C)
Explanation: Sir Alexander Fleming was a Scottish physician, microbiologist, and pharmacologist. His best-known discoveries are the enzyme lysozyme in 1923 and the world's first antibiotic substance benzylpenicillin (Penicillin G) from the mould Penicillium notatum in 1928, for which he shared the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1945 with Howard Florey and Ernst Boris Chain.
16. Which of the following type of radiation does not originate within the nucleus?
a) Alpha
b) Beta
c) Gamma
d) X-rays
Answer: D)
Explanation: X-rays is a one the types of radiation that does not originate within the nucleus. X-rays are similar to gamma radiation, with the primary difference being that they originate from the electron cloud. This is generally caused by energy changes in an electron, such as moving from a higher energy level to a lower one, causing the excess energy to be released. X-Rays are longer-wavelength and (usually) lower energy than gamma radiation, as well.
17. ‘Sunabeda Tiger Reserve’ is located in which of the following states?
a) Madhya Pradesh
b) Odisha
c) Kerala
d) Assam
18. ‘Bucharest’ is the capital of which of the following countries?
a) Finland
b) Romania
c) Poland
d) Ecuador
19. Which of the following cricket players has recently scored his third double century in ODI?
a) AB de Villiers
b) Rohit Sharma
c) Chris Gayle
d) Virat Kohli
Answer: B)
Explanation: Rohit Sharma is the only man to smash more than one double hundred in ODIs. He struck his third during the India vs Sri Lanka ODI in Mohali.
20. USB is which type of storage device?
a) Primary
b) Secondary
c) Tertiary
d) None of these
Answer: C)
Explanation: USB is tertiary type of storage device. Tertiary storage or tertiary memory provides a third level of storage. Typically, it involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system's demands; such data are often copied to secondary storage before use.
21. What is the glowing surface of the sun called?
a) Southern Hemisphere
b) Northern Hemisphere 
c) Photosphere
d) Atmosphere
Answer: C)
Explanation: The photosphere is the visible "surface" of the Sun. The Sun is a giant ball of plasma (electrified gas), so it doesn't have a distinct, solid surface like Earth. Sunlight that is created by nuclear fusion in the Sun's core (center) gradually works it's way outward, colliding over and over with atoms in the Sun's interior. After a million-year journey, the sunlight finally reaches a level where the plasma is less dense and photons stop running into atoms and can finally escape into space. This level is what we see as the glowing "surface" of the Sun - the photosphere.
22. Which among the following is the largest mammal?
a) Elephant
b) Whale
c) Dinosaur
d) Rhinoceros
Answer: B)
Explanation: The largest mammal is the blue whale, a baleen whale (Mysticeti). Its closest competitors are also baleen whales, the fin whale, which can reach a size of 27 m in length and weight of 109 tonnes and the bowhead and North Pacific right whale, both measured up to 21.2 m and estimated at that length to weigh about 133 tonnes.
23. The decimal numeral system, including the concept of zero was invented in India during which of the following dynasty?
a) Saka
b) Gupta
c) Chola
d) None of these
Answer: B)
Explanation: Scholars of Gupta period include Varahamihira and Aryabhata, who is believed to be the first to come up with the concept of zero, postulated the theory that the Earth moves round the Sun, and studied solar and lunar eclipses. Kalidasa, who was a great playwright, who wrote plays such as Shakuntala and marked the highest point of Sanskrit literature is also said to have belonged to this period. The famous Sushruta Samhita, which is a Sanskrit redaction text on all of the major concepts of ayurvedic medicine with innovative chapters on surgery, dates to the Gupta period.
24. Mention the place where Buddha attained enlightenment?
a) Sarnath
b) Bodh Gaya
c) Kapilvastu
d) Rajgriha
Answer: B)
Explanation: Bodh Gaya is a religious site and place of pilgrimage associated with the Mahabodhi Temple Complex in Gaya district in the Indian state of Bihar. It is famous as it is the place where Gautama Buddha is said to have obtained Enlightenment under what became known as the Bodhi Tree.
25. Which of the following persons was the President of the Constituent Assembly?
a) Pt. Jawahar Lal Nehru
b) Sardar Patel
c) Dr. Rejendra Prasad
d) Dr. B R Ambedkar
Answer: C)
Explanation: Dr. Sachchidananda Sinha was the first elected chairman (temporary) of Constituent Assembly. Later Dr. Rajendra Prasad was elected as the president and its vice-president was Harendra Coomar Mookerjee, a Christian from Bengal and former vice-chancellor of Calcutta University.