RRB General Awareness MCQ’s (Set – 10)

Mentor for Bank Exams
RRB General Awareness MCQ’s (Set – 10)
Dear Aspirants,
As you all know that Railways has released huge number of vacancies this year for Group D, Assistant Loco Pilot (ALP) and Technicians post. General Awareness play an important role for selection in RRB Group D & RRB ALP, Technician Examination that can be solved in less time with more accuracy. We are providing here RRB General Awareness MCQ’s on daily basis. Kidnly do make use of these and prepare well for the examinations. All the best!!!
1. Which of the following vitamins is NOT correctly matched with its function?
a) Vitamin A helps form and maintain healthy teeth, bones, soft tissue, mucus membranes, and skin.
b) Vitamin E helps the body form red blood cells
c) Vitamin K, without it blood would not stick together
d) Vitamin B12 promotes wound healing.
Answer: D)
Explanation: Vitamin A helps form and maintain healthy teeth, bones, soft tissue, mucus membranes, and skin.
Vitamin E is an antioxidant also known as tocopherol. It helps the body form red blood cells and use vitamin K.
Vitamin K is not listed among the essential vitamins, but without it blood would not stick together (coagulate). Some studies suggest that it is important for bone health.
Vitamin B12, like the other B vitamins, is important for metabolism. It also helps form red blood cells and maintain the central nervous system.
Vitamin C, also called ascorbic acid, is an antioxidant that promotes healthy teeth and gums. It helps the body absorb iron and maintain healthy tissue. It also promotes wound healing.
2. Which of the following Electromagnetic waves are used to check the purity of gems?
a) X-rays
b) UV radiations
c) Gamma Rays
d) Infrared radiations
Answer: B)
Explanation: Electromagnetic waves are used for various purposes-
Gamma rays- Information about atomic nucleus
X-rays- Diagnostic tool in medicine
UV radiation- used for sterilisation, to check the purity of gems and eggs, to check counterfeit currency
Infrared radiation- in physical therapy
3. Which of the following gases is used for welding and cutting?
a) Ethylene oxide
b) Butene
c) Propene
d) Acetylene
Answer: D)
Explanation: Acetylene production plants produce acetylene for various industrial and commercial purposes. Acetylene gas features properties that make it an extremely useful gas in various applications and industries. Acetylene is mainly manufactured for chemical synthesis. The second most common application of acetylene is welding and cutting.
4. Which of the following is NOT correct about Concave lenses?
a) It creates a virtual upright image
b) Images look bigger than its actual size
c) It is used for the correction of problem in short sight.
d) They are unable to form an image on a screen
Answer: B)
Explanation: Concave and convex are two basic types of lenses. A convex lens focuses light rays, whereas a concave lens causes the light rays to diverge.
A convex lens focuses light rays, and therefore is also known as a converging lens. The focal point is the point where the light rays meet. They produce real images, and therefore are mainly used in various optical instruments. A convex lens enables a thing to look bigger than its actual size. Light that passes through a convex lens can be focused on a surface like a screen.
A concave lens diverges the light rays. The emerging rays do not actually intersect. However, they seem to intersect on the incidence side by tracing the emerging rays backward. This phenomenon is responsible for the creation of virtual images. Therefore, the image created by a concave lens is always a virtual image rather than a real image. They are unable to form an image on a screen. Images Formed are Virtual, upright and smaller than the object between object and the lens. Used for the correction of problem in short sight.
5. If the offices of both the President and the Vice-President fall vacant, the Chief Justice of India acts as President. This happened for the first time in which year?
a) 1962
b) 1967
c) 1969
d) 1974
Answer: C)
Explanation: If the offices of both the President and the Vice-President fall vacant by reason of death, resignation, removal etc. the Chief Justice of India or in his absence the seniormost judge of the Supreme Court acts as President.
For the first time, in 1969, when the President Dr. Zakir Hussain died and the Vice-President V.V. Giri resigned, the Chief Justice Md. Hidayatullah acted as President.
6. Which of the following will have lower dissolved oxygen (DO) concentration in water?
a) Water at low altitudes than at high altitudes
b) Water with high concentrations of dissolved minerals
c) Cold water
d) Fast-moving streams
Answer: B)
Explanation: Water with high concentrations of dissolved minerals such as salt will have a lower DO concentration than fresh water at the same temperature.
The colder the water, the more oxygen can be dissolved in the water.
Oxygen is more easily dissolved into water at low altitudes than at high altitudes, because of higher atmospheric pressure.
Dissolved oxygen levels are increased by supplementing wind and wave action, adding plants to water and exposing water to purified oxygen.
In fast-moving streams, rushing water is aerated by bubbles as it churns over rocks and falls down hundreds of tiny waterfalls.
7. Which of the following countries is not a part of G8?
a) Ireland
b) Italy
c) Canada
d) Portugal
Answer: D)
Explanation: G-8: The Group of Eight (G-8) consists of Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, the United States of America, and Russian Federation. The hallmark of the G-8 is an annual economic and political summit meeting of the heads of government with international officials, though there are numerous subsidiary meetings and policy research. The Presidency of the group rotates every year. For the year 2006 it was held by Russia.
8. Which of the following is NOT a chromosomal disorder?
a) Turner's Syndrome
b) Klinefelter's Syndrome
c) Down's Syndrome
d) Guillain-Barré Syndrome
Answer: D)
Explanation: Guillain - Barré syndrome (GBS) is a rapid-onset muscle weakness caused by the immune system damaging the peripheral nervous system
Down's Syndrome- The cause of this genetic disorder is the presence of an additional copy of the chromosome number 21 (trisomy of 21). This disorder was first described by Langdon Down (1866)
Klinefelter's Syndrome - This genetic disorder is also caused due to the presence of an additional copy of X chromosome resulting into a karyotype of 47, XXY.
Turner's Syndrome - Such a disorder is caused due to the absence of one of the X chromosomes, i.e., 45 with X0. Such females are sterile as ovaries are rudimentary besides other features including lack of other secondary sexual characters
9. 'Great Red Spot' is a special feature of which planet?
a) Mercury
b) Venus
c) Mars
d) Jupiter
Answer: D)
Explanation: The Great Red Spot is a persistent zone of high pressure, producing an anticyclonic storm on the planet Jupiter, 22° south of the equator.
10. Which of the following scenarios will lead to currency depreciation in an economy?
a) If a country's goods are relatively cheap
b) Expansionary monetary policies of a country
c) Deflation in an economy
d) All of the above
Answer: B)
Explanation: Relative Product Prices - If a country's goods are relatively cheap, foreigners will want to buy those goods. In order to buy those goods, they will need to buy the nation's currency. It will lead to currency appreciation.
Monetary Policy - Countries with expansionary (easy) monetary policies will be increasing the supply of their currencies, which will cause the currency to depreciate.
Inflation Rate Differences - Inflation is associated with currency depreciation. Deflation is associated with currency appreciation.
11. Which of the following is NOT correct about Norwesters?
a) It is a local rain fall and thunder storm in Eastern India
b) It generally happens in the month of April - May in India.
c) It is harmful for the tea cultivation in Assam
d) It is beneficial for jute and rice cultivated in West Bengal
Answer: C)
Explanation: Nor'westers or the Kalbaishakhi is a local rain fall and thunder storm which occurs in India and Bangladesh. Kalbaishakhi occurs, with increasing frequency, from March till monsoon establishes over North-East India.
During this time Odisha, West Bengal, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Bangladesh and North-Eastern states of India are affected by violent thunderstorms.
They cause considerable damage to life and property and are known as Kalbaisakhi or the calamity of Baishakhi, the month of April - May in India.
However, the rainfall in these storms is beneficial for the tea cultivated in Assam and for the jute and rice and tea cultivated in West Bengal.
12. Which country is the world's top oat producer?
a) Russia
b) China
c) Canada
d) USA
Answer: A)
Explanation: Russia is the world's top oat producer accounting for over 20% of the world production.
13. Which ancient traveller to India received the name 'Mokshdeva'?
a) Hieun Tsang
b) Fa-Hien
c) I-tsing
d) Ibn Batuta
Answer: A)
Explanation: The Chinese scholar Hieun Tsang received here the Indian name of Mokshdeva. In ancient universities, the professors were "rishis," who (in imparting both worldly and spiritual knowledge) concerned themselves with the "total education" of their students
14. Satyendra Prasad Sinha became the first Indian to join the Viceroy's Executive Council by which Indian Council Act?
a) Indian Council Act 1919
b) Indian Council Act 1892
c) Indian Council Act 1861
d) Indian Council Act 1909
Answer: D)
Explanation: Satyendra Prasad Sinha became the first Indian to join the Viceroy's Executive Council by Indian Council Act 1909.
Indian Councils Act of 1909, also called Morley-Minto Reforms, series of reform measures enacted in 1909 by the British Parliament, the main component of which directly introduced the elective principle to membership in the imperial and local legislative councils in India.
15. There are many limitations to using GDP as a way to measure current income and production. National income is a good alternative. National income is computed by subtracting which of the following from GDP?
I. indirect business taxes
II. the net income of foreigners
III. depreciation
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All I, II and III
Answer: D)
Explanation: There are many limitations to using GDP as a way to measure current income and production.
National income is computed by subtracting indirect business taxes, the net income of foreigners, and depreciation from GDP. It represents the income earned by a country's citizens. National income can also be computed by summing interest, rents, employee compensation (wages and benefits), proprietors' income and corporate profits.
16. 'Bhitauli' is a festival celebrated in which state?
a) Himachal Pradesh
b) Uttarakhand
c) Sikkim
d) Jammu and Kashmir
Answer: B)
Explanation: 'Bhitauli' means 'to meet' is celebrated in Uttarakhand. This auspicious festival is devoted to the married females who wait for the month of Chaitra (the first month of the Hindu calendar) to celebrate the fest. The newly married women receive their first Bhitauli in the month of Baisakh after which it is given each year in the month of Chaitra. During this festival, the parents visit their married daughters and take delicious homemade sweets cooked with love. This heartwarming festival is very special for married women as it reminds them of the nostalgic memories they had at their paternal home.
17. Which of the following factors will decrease the electrical resistance of a conductor?
a) increasing the length of a wire
b) increasing the area of cross-section of a wire
c) increasing the temperature of a wire
d) All of the above
Answer: B)
Explanation: Factors affecting the resistance of a conductor
The electrical resistance of a conductor depends upon the following factors:
Effect of length of conductor: On increasing the length of a wire, its resistance increases, and on decreasing the length of a wire, the resistance will reduce. Actually, the resistance of a wire is directly proportional to its length.
Effect of area of cross-section of conductor: It has been found that the resistance of a conductor is inversely proportional to the area of the cross-section of the conductor which is used in the circuit.
Effect of nature of material of conductor: The electrical resistance of a conductor depends on the nature of the material of which it is made.
20. AKASH was successfully tested recently at Chandipur. It is what type of missile?
a) air-to-air missile
b) air-to-surface missile
c) surface-to-surface missile
d) surface-to-air missile
Answer: D)
Explanation: The Surface to Air Missile (SAM) AKASH was successfully tested with indigenous radio frequency seeker against target UAV Banshee. It was successfully launched from Launch Complex-III at ITR Chandipur. Akash (means sky in English) is a mid-range surface-to-air missile (SAM). It is medium range nuclear capable supersonic missile. It has been indigenously developed by Defence Research and Development Organisation (DRDO) under Integrated Guided-Missile Development Programme (IGMDP).
19. Which of the following is correct about Agenda 21?
a) Agenda 21 is a binding, action plan
b) It is a product of the Earth Summit held in 2002
c) Agenda 21 comprises 14 sections
d) "21" in Agenda 21 refers to the 21st Century
Answer: D)
Explanation: Agenda 21 is a non-binding, action plan of the United Nations with regard to sustainable development. It is a product of the Earth Summit (UN Conference on Environment and Development) held in Rio de Janeiro, Brazil, in 1992. The "21" in Agenda 21 refers to the 21st Century.
Agenda 21 comprises 4 sections:
Section I: Social and Economic Dimensions
Section II: Conservation and Management of Resources for Development
Section III: Strengthening the Role of Major Groups
Section IV: Means of Implementation
20. Which of the following are known as suicide bags of a cell?
a) Golgi Apparatus
b) Lysosomes
c) Endoplasmic Reticulum
d) Ribosomes
Answer: B)
Explanation: Lysosomes are membrane-enclosed organelles that contain an array of enzymes capable of breaking down all types of biological polymers. One of its functions is to digest materials taken up from outside the cell. That process is called endocytosis. That's why it is called the SUICIDAL BAG of the cell.
21. Which of the following Vedangas is NOT correctly matched with its contents?
a) Siksha- Pronunciation
b) Chhandas- Astronomy
c) Kalpa- Sacrificial rituals
d) Nirukta- Etymology
Answer: B)
Explanation: The Vedangas were considered important for understanding
the Vedas but they are not included in Vedic literature.
They are six in number:
i) Siksha- Pronunciation
ii) Chhandas- Metre (Pingal wrote Chhanda shastra)
iii) Vyakarana- Grammar (Panini wrote Astadhyayi)
iv) Nirukta- Etymology (Yaksha wrote Nirukta)
v) Jyotisha- Astronomy
vi) Kalpa- Sacrificial rituals
22. 'The Prince' is a famous work of which philosopher?
a) Thomas Aquinas
b) Aristotle
c) Plato
d) Machiavelli
Answer: D)
Explanation: The Prince is at once the most famous and infamous work of Machiavelli in the canon of political thought. Instead of considering questions of justice and the ideal state, Machiavelli proposed to advise a "new" prince on how to successfully maintain power
23. What are the conditions essential for 'chemical smog or reducing smog'?
1. warm, dry and sunny climate
2. cool and humid climate
3. sulphur dioxide content high in air
4. NO2 content high in air
a) 1 and 3
b) 1 and 4
c) 2 and 3
d) 2 and 4
Answer: C)
Explanation: Classical smog: This type of smog is formed by the combination of smoke, dust and fog containing sulphur dioxide from polluted air. It is formed in those areas which have cool and humid climate and where sulphur dioxide in air is very high. This is also called chemical smog.
24. Which of the following is the major component of tear gas?
a) sulpha carbon
b) cyanocarbon
c) halothane
d) enflurane
Answer: B)
Explanation: TEAR GAS SPRAY-The The compound 2-chlorobenzalmalononitrile (also called o-chlorobenzylidene malononitrile; chemical formula: C10H5ClN2), a cyanocarbon, is the defining component of a tear gas commonly referred to as CS gas, which is used as a riot control agent.
25. Mir Qasim was defeated at the Battle of Buxar under the lordship of ________
a) General Gerard Lake
b) General Hector Munro
c) General Sir Hugh Gough
d) General Rollo Gillespie
Answer: B)
Explanation: The Battle of Buxar was fought on 22 October 1764 between the forces under the command of the British East India Company led by Hector Munro and the combined armies of Mir Qasim, the Nawab of Bengal; the Nawab of Awadh; and the Mughal Emperor Shah Alam II.