RRB General Awareness MCQ’s (Set – 1)

Mentor for Bank Exams
RRB General Awareness MCQ’s (Set – 1)
1. Where is Indravati National Park located?
a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Chhattisgarh
d) Odisha
Answer: C)
Explanation: Indravati National Park is a national park located in Bijapur district of Chhattisgarh state of India. It derives its name from the nearby Indravati River. It is home to one of the last populations of rare wild buffalo.
2. In Microsoft Excel, which function key edits the current active cell?
a) F2
b) F3
c) F4
d) F6
Answer: A)
Explanation: Common functions of F2 in windows:
In Windows renames a highlighted icon, file, or folder in all versions of Windows.
In Microsoft Excel edits the current active cell.
Alt+Ctrl+F2 opens document window in Microsoft Word.
Ctrl+F2 displays the print preview window in Microsoft Word
3. What is the commercial name of Calcium Sulphate?
a) Epsom salt
b) Gypsum
c) Washing soda
d) Bleaching powder
Answer: B)
Explanation: Gypsum is a soft sulphate mineral composed of calcium sulphate dihydrate, with the chemical formula CaSO4·2H2O. It is widely mined and is used as a fertilizer, and as the main constituent in many forms of plaster, blackboard chalk and wallboard.
4. Khashaba Dadasaheb Jadhav was the Bronze medallist in 1952 Helsinki Olympics in which sport category?
a) Shooting
b) Archery
c) Weight lifting
d) Wrestling
Answer: D)
Explanation: Khashaba Dadasaheb Jadhav was an Indian athlete. He is best known as a wrestler who won a bronze medal at the 1952 Summer Olympics in Helsinki. He was one of the first athletes from India to win a medal in the Olympics.
5. 'Measles' is an example for
a) Viral disease
b) Bacterial disease
c) Fungal disease
d) Protozoan disease
Answer: A)
Explanation: Measles, or rubeola, is a viral infection of the respiratory system. Measles is a very contagious disease that can spread through contact with infected mucus and saliva. An infected person can release the infection into the air when they cough or sneeze. The measles virus can live on surfaces for several hours. As the infected particles enter the air and settle on surfaces, anyone within close proximity can become infected.
6. Project Tiger was launched in which year?
a) 1973
b) 1976
c) 1980
d) 1982
Answer: A)
Explanation: Project Tiger is a tiger conservation programme launched in 1973 by the Government of India during Prime Minister Indira Gandhi's tenure. The project aims at ensuring a viable population of Bengal tigers in their natural habitats and also to protect them from extinction, and preserving areas of biological importance as a natural heritage forever represented as close as possible the diversity of ecosystems across the tiger's distribution in the country.
7. First Buddhist council was held in which place?
a) Vaishali
b) Pataliputra
c) Rajgir
d) Kundalavana
Answer: C)
Explanation: According to the scriptures of all Buddhist schools, the first Buddhist Council was held soon after the death of the Buddha, dated by the majority of recent scholars around 400 BCE, under the patronage of the king Ajatashatru with the monk Mahakasyapa presiding, at Sattapanni caves Rajgriha (now Rajgir). Its objective was to preserve the Buddha's sayings (suttas) and the monastic discipline or rules (Vinaya).
8. What is the unit of Electric current?
a) Ampere
b) Candela
c) Farad
d) Ohm
Answer: A)
Explanation: An electric current is a flow of electric charge. In electric circuits this charge is often carried by moving electrons in a wire. It can also be carried by ions in an electrolyte, or by both ions and electrons such as in an ionised gas (plasma). The SI unit for measuring an electric current is the ampere, which is the flow of electric charge across a surface at the rate of one coulomb per second. Electric current is measured using a device called an ammeter.
9. Veeranatyam is the folk dance form of which state?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh
Answer: D)
Explanation: Veeranatyam or Dance of the brave (veera means brave; natyam means dance) is an ancient form of dance from the state of Andhra Pradesh, with associated religious significance. Veeranatyam started as a ritual that was performed in Shiva (shaivite) temples in honour of Lord Shiva. The followers of Veerabhadra are best known for performing this style of dance, in particular the Veeramusti community in the state of Andhra Pradesh.
10. Which part of Indian constitution deals with the 'Panchayats'?
a) Part X
b) Part IV
c) Part IX
d) Part XIII
Answer: C)
11. Which type of unemployment occurs when people change from one job to another and remain unemployed during this interval period?
a) Structural unemployment
b) Frictional unemployment
c) Disguised unemployment
d) Cyclical unemployment
Answer: B)
Explanation: Frictional unemployment is the unemployment that results from time spent between jobs when a worker is searching for, or transitioning from one job to another. It is sometimes called search unemployment and can be based on the circumstances of the individual.
12. Who discovered the Ultra-Violet Rays?
a) Roentgen
b) Marconi
c) Hertz
d) Ritter
Answer: D)
Explanation: Johann Ritter is best known for his discovery of ultraviolet light in 1801. A year earlier, in 1800, William Herschel discovered infrared light. This was the first time that a form of light beyond visible light had been detected.
13. Which of the following is a cold current?
a) Benguela current
b) Brazilian current
c) Agulhas current
d) Kuroshio current
Answer: A)
Explanation: Cold currents: Benguela current, Oyashio current, Labrador current, Californian current.
Warm currents: Kuroshio current, Agulhas current, Brazilian current, Mozambique current.
14. Which among the following domestic supports under WTO restricts the agriculture production?
a) Amber box
b) Green box
c) Blue box
d) All of the above
Answer: C)
Explanation: In WTO terminology, subsidies in general are identified by 'boxes' which are given the colours of traffic lights: green (permitted), amber (slow down - i.e. be reduced), red (forbidden). Green Box subsidies include the amounts spent on Government services such as research, disease control, and infrastructure and food security. This also includes the subsidies given to the farmers that directly don't affect production such as for restructuring the agriculture. The Amber box subsidies with conditions designed to reduce distortion are placed in Blue Box. They include the direct payment to the farmers to reduce production. Blue Box contains subsidies which can be increased without limit, so long as payments are linked to production-limiting programs.
15. Which of the following is an anti-tank missile of India?
a) Akash
b) Nag
c) Pinaka
d) Prithvi
Answer: B)
Explanation: Nag is a third generation 'fire-and-forget' anti-tank missile developed in India. It is one of five missile systems developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) under the Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP).
16. Which among the following statements is incorrect with respect to the velocity of sound?
a) Pressure does not affect the velocity of sound
b) The Velocity of sound varies inversely as square root of density
c) The velocity of sound in air increases with an increase in the temperature of the air
d) The velocity of sound increases with decrease in the humidity of the air
Answer: D)
Explanation: • Effect of Pressure: Pressure does not affect the velocity of sound because an increase in pressure increases the density and a decrease in pressure decreases the density of air.
• Effect of density: Velocity of sound varies inversely as square root of density. Ex: Velocity of sound is more in H2 than in O2 as the density of oxygen is greater than the density of hydrogen.
• Effect of temperature: If other factors remain the same, the velocity of sound in air increases with an increase in the temperature of the air.
• Effect of humidity: The velocity of sound increases with humidity. This shows that the velocity of sound in moist air is greater than the velocity of sound in dry air. As a result, the velocity of sound is more during the night than during the day. Also, it is more during the rainy season than during the dry season.
17. Chaukhandi Stupa is located in which Indian state?
a) Bihar
b) Madya Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Uttar Pradesh
Answer: D)
Explanation: Chaukhandi Stupa is an important Buddhist stupa in Sarnath, located 13 kilometres from Varanasi, Uttar Pradesh, India. Stupas have evolved from burial mounds and serve as a shrine for a relic of the Buddha.
18. Which of the following is the only active volcano in the mainland of Europe?
a) Mt. Krakatau
b) Mt. Vesuvius
c) Mt. Pelee
d) Mt. Merapi
Answer: B)
Explanation: Vesuvius is the only active volcano in mainland Europe, and has produced some of the continent's largest volcanic eruptions. Located on Italy's west coast, it overlooks the Bay and City of Naples and sits in the crater of the ancient Somma volcano. Vesuvius is most famous for the 79 AD eruption which destroyed the Roman cities of Pompeii and Herculaneum. Though the volcano's last eruption was in 1944, it still represents a great danger to the cities that surround it, especially the busy metropolis of Naples.
19. Who was the publisher of the weekly newspaper - 'Samvad Kaumudi' in 19th century?
a) Annie Besant
b) Subhash Chandra Bose
c) Raja Ram Mohan Roy
d) Ishwarchadra Vidyasagar
Answer: C)
Explanation: Samvad Kaumudi was a Bengali weekly newspaper published from Kolkata in the first half of the 19th century by Ram Mohan Roy. It was a noted pro-Reformist publication that actively campaigned for the abolition(stop) of the Sati Pratha.
20. The 'Loop of Henle' is associated with which organ of the human body?
a) Stomach
b) Kidney
c) Heart
d) Liver
Answer: B)
Explanation: In the kidney, the loop of Henle or Henle's loop, is the portion of a nephron that leads from the proximal convoluted tubule to the distal convoluted tubule. Named after its discoverer, the German anatomist Friedrich Gustav Jakob Henle, the loop of Henle's main function is to create a concentration gradient in the medulla of the kidney.
21. Who introduced the Permanent Settlement system in British India?
a) Charles Cornwallis
b) Warren Hastings
c) Mount Batten
d) Thomas Munro
Answer: A)
Explanation: The Permanent Settlement, also known as the Permanent Settlement of Bengal which was an agreement between the East India Company and Bengali landlords to fix revenues to be raised from land, with far-reaching consequences for both agricultural methods and productivity in the entire British Empire and the political realities of the Indian countryside. It was concluded in 1793 by the Company administration headed by Charles Cornwallis, also known as Lord Cornwallis.
22. Which among the following writs is issued by a higher court to a lower court or tribunal either to transfer a case pending with the latter to itself or to squash the order of the latter in a case?
a) Mandamus
b) Certiorari
c) Quo Warranto
d) Prohibition
Answer: B)
Explanation: Certiorari: In the literal sense, it means 'to be certified' or 'to be informed'. It is issued by a higher court to a lower court or tribunal either to transfer a case pending with the latter to itself or to squash the order of the latter in a case. It is issued on the grounds of excess of jurisdiction or lack of jurisdiction or error of law. Thus, unlike prohibition, which is only preventive, certiorari is both preventive as well as curative. Like prohibition, certiorari is also not available against legislative bodies and private individuals or bodies.
23. Which state government has announced the setting up of a 'State Ayush Society' to give a boost to alternative medicine in the state?
a) Maharashtra
b) Karnataka
c) Kerala
d) Bihar
Answer: D)
Explanation: The Bihar government has gave its nod for setting up a "State Ayush Society" to give a boost to alternative medicine in the state. The Society will be set up as part of the Centres "National Ayush Mission" and registered under the Society Registration Act.
24. Which acid is commonly used in the manufacture of explosives?
a) Sulphuric acid
b) Hydrochloric acid
c) Nitric acid
d) Benzoic acid
Answer: C)
Explanation: Nitric acid (HNO3) is an extremely important chemical used in the manufacture of fertilisers and explosives. It is made from ammonia by the Ostwald Process (developed in 1902 by the German chemist Wilhelm Ostwald, who got the Nobel prize in 1909). 100% pure, anhydrous nitric acid is a colourless anhydrous solid. What we call 'concentrated nitric acid' is actually a solution of 68% by weight HNO3 in water (16M), and is often pale yellow as a result of photochemical decomposition which gives NO2. By dissolving even more NO2 into the pure material produces red 'fuming' nitric acid, which is an extremely powerful acid and oxidising agent using in the semiconductor industry for cleaning silicon wafers.
25. Who among the following has been honoured with Indira Gandhi Peace Prize - 2017?
a) Dr Manmohan Singh
b) Pranab Mukherjee
c) Hamid Ansari
d) Pratibha Patil
Answer: A)
Explanation: Former prime minister Manmohan Singh has been named for the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development this year for his leadership of the country between 2004 and 2014 and for enhancing India's stature globally.
The international award named after former prime minister Indira Gandhi was instituted in 1986. The last two recipients have been the Indian Space Research Organisation and the UN High Commission for Refugees.