Railway Exams Stage One Practice Set – 2

Mentor for Bank Exams
Railway Exams Stage One Practice Set – 2
Directions (1 – 2): Use the following passage for the questions based on it.
Rahul and Kusum are good in Hindi and Maths. Sameer and Rahul are good in Hindi and Biology. Gita and kusum are good in Marathi and Maths. Sameer, Gita and Mihir are good in History and Biology.
1. Who is good in both Biology and Marathi?
A. Geeta
B. kusum
C. sameer
D. mihir
Answer: A)
2. Who is good in only Hindi, Marathi and Maths?
A. Sameer
B. Rahul
C. Kusum
D. Gita
Answer: C)
Solution (1 – 2):

3. A piece of paper is folded and punched as shown below. From the given responses indicate how it will appear when opened.
Answer: A)
4. In the following Venn diagram, identify the Politicians from Urban Areas who are Corrupt.
A. 4
B. 5
C. 9
D. 6
Answer: C)
5. Choose the alternative which is closely resembles the mirror image of the given combination.
6. A number, when divided successively by 4, 5 and 6, leaves remainders 2, 3 and 4 respectively. The least such number is
A. 250
B. 253
C. 190
D. 214
Answer: D)
Solution:



7. The ratio of the sum of two numbers and their difference is 5 : 1. The ratio of the greater number to the smaller number is
A. 2 : 3
B. 3 : 2
C. 5 : 1
D. 1 : 5
Answer: B)
Solution:
(x + y)/(x – y) = 5/1
=> x + y = 5x – 5y => 4x = 6y
=> x/y = 3/2
8. If the sum of two numbers be multiplied by each number separately, the product so obtained are 247 and 114. The sum of the numbers is
A. 19
B. 20
C. 21
D. 23
Answer: A)
Solution:
Let the two numbers be x and y. Then ATQ,
(x + y) * x = 247 and (x + y) * y = 114
Then, HCF of this numbers will be the value of (x + y) i.e 19
19 * x = 247 => x = 13
Similarly, 19 * y = 114 => y = 6
And value of (x + y) = 19
9. If x 8 y = (x + 3)^2 (y – 1), then the value of 5 * 4 is
a) 192
b) 182
c) 180
d) 172
Answer: A)
Solution:
Given, x * y = (x + 3)^2 (y – 1)
Therefore, 5 * 4 = (5 + 3)^2 * (4 – 1) = 64 * 3 = 192


10. The product of two numbers is 2028 and their H.C.F. is 13. The number of such pairs is
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: B)
Solution:
Let the numbers be 13x and 13y.
ATQ, 13x * 13y = 2028 => xy = 12
Coprime pairs of 12 = (1, 12) and (3, 4)
11. How many bits does an IP address contain?
A. 64 bits
B. 32 Bits
C. 128 Bits
D. 256 Bits
Answer: B)
12. Steam locomotive was invented by?
A. Simon Stevin
B. George Stephenson
C. Gary Starkweather
D. Percy Spencer
Answer: B)
Explanation: George and his son Robert's company Robert Stephenson and Company built the first steam locomotive to carry passengers on a public rail line, which is between Stockton and Darlington Railway in 1825.
13. Medulla oblongata is a part of which of the following?
A. Heart
B. Brain
C. Lungs
D. Stomach
Answer: B)
Explanation: The medulla oblongata helps regulate breathing, heart and blood vessel function, digestion, sneezing, and swallowing. This part of the brain is a center for respiration and circulation.
14. ___________ is a typically onecelled, reproductive unit capable of giving rise to a new individual without sexual fusion.
A. Egg
B. Spore
C. Sperm
D. Seed
Answer: B)
Explanation: In biology, a spore is a unit of sexual or asexual reproduction that may be adapted for dispersal and for survival, often for extended periods of time, in unfavourable conditions. Spores form part of the life cycles of many plants, algae, fungi and protozoa.
15. Bacteria was discovered by
A. Antonie van Leeuwenhoek
B. Belarus
C. Hugo de Vries
D. Robert Brown
Answer: A)