Railway Exams Stage One Practice Set – 1

Mentor for Bank Exams
Railway Exams Stage One Practice Set – 1
1. An article was purchased for Rs. 17,520. Its price was marked up by 50% on the cost price. It was sold at a discount of 20% on the marked up price. What was the profit percent on the cost price?
a) 20
b) 16
c) 18
d) 15
Answer: A)
Explanation: Cost price of the article = Rs. 17520
It is marked up by 50%
Marked price of the article,
17520 + 17520 × 50/100 = Rs.26280
Discount given = 20%
Discounted price = 26280 26280 × 20/100 = Rs.21024
Profit = 21024 – 17520 = Rs. 3504
Profit percent = 3504/17520 * 100 = 20%
2. If tan x = 1 , then the value of : (8 sin x + 5 cos x)/(sin^3 x – 2 cos^3 x + 7 cos x) is
a) 2
b) 5/2
c) 3
d) 4/5
Answer: A)
Explanation: Given tanx = 1 => x = 45°
Substituting x = 45° in given equation we get, 2
3. The length of the diagonal of a square is 'P' cm. Which of the following represents the area of the square (in sq. cm)?
a) 2P
b) P/√2
c) P2/2
d) P2/4
Answer: C)
Explanation: From the formula Area of square = (Diagonal)^2/2
4. The product of three consecutive even numbers is 960. The product of the first and the second number is 80. What is eight times the third number?
a) 96
b) 100
c) 88
d) 92
Answer: A)
Explanation:
It's given that product of first two numbers is 80. This clearly implies that the two consecutive even numbers have to be 8 and 10.
Therefore the next number in the sequence will be = 12
and 8 times of 12 = 96
5. Top of two poles of height 48 m and 72 m are connected by a wire. If the wire makes an angle of 60° with the horizontal surface, then the length of wire is:
a) 12
b) 16√3
c) 12√3
d) 16
Answer: B)
Explanation:

DE = 72 – 48 = 24
from Δ ADE,
sin 60° = DE/AD
√3/2 = 24/AD
=> AD = (24 * 2)/ √3 = (3 * 8 * 2)/ √3 = 16√3
6. If PACKAGING is coded as RCEMCIKPI, then what is the code for ‘PROMOTION’?
a) RTQOQVKOP
b) RTQOQVKQP
c) RTQOQVKQS
d) RPQOQVKQP
Answer: B)
Explanation: For coding PACKAGING, we replaced each letter with the letter which is second to the right of it in the english alphabetical series.
Hence, "P" is replaced with "R", "A" is replaced with "C" and so on.
Similarly,
PROMOTION is coded as RTQOQVKQP
Directions (6 – 7): Read the given information carefully and answer the questions given beside.
'P + Q' means 'P' is the daughter of Q’
'P * Q' means 'P' is the mother of 'Q'
'P - Q' means 'P' is the father of 'Q'
6. Which of the following is definitely true from the given expression A + B - C + D?
a) C is the brother of A.
b) D is the wife of B.
c) C is the son of D
d) All are true.
Answer: C)



7. Which of the following would definitely mean that R is the granddaughter of M?
a) M - Q * R
b) M - Q + R
c) R + Q + M
d) None of these
Answer: C)
8. Arrange the given words in a meaningful order and select the option indicating the correct order.
A. Honey-formation   B. Filtration   C. Hive      D. Selling     E. Packaging    F. Extraction
a) EDBFCA
b) CABEDF
c) AFEBDC
d) CAFBED
Answer: D)
Explanation: The sequence comprises of “Hive” first where Honey bees are sheltered.
Then Honey is “formed”, after formation of honey it is “extracted” and then “filtered”.
After the filtration, it is “packed” in bottles. Then those packed bottles are “sold” in the market.
Thus the correct sequence is CAFBED.
9. Which of the given options completes the below mentioned pattern?

Answer: B)
Explanation: The arrow shows a movement of 45 degrees in clockwise direction and formation of another arrow on its back side.
Thus option B constitutes the next image of the series.
10. The following question has a statement followed by two assumptions. You have to decide which of the assumptions is/are “implicit” and mark the correct answer accordingly.
Statement: Narendra Modi is the first prime minister of India who is internationally acclaimed as a global leader of change.
Assumptions:
I. Narendra Modi shares a good bond with Israel’s prime minister.
II. Narendra Modi’s international visits played a key role in making his global image.
a) Only I is implicit
b) Only II is implicit
c) Both I and II are implicit
d) Either I or II is implicit
Answer: B)
Explanation: PM Modi being acclaimed as a global leader of change has nothing to do with his relations with Israel’s PM. Thus assumption I is not implicit.
The international visits of Narendra modi created his image in the minds of international agencies, which played a crucial role in acknowledging him as a global leader of change.
Thus assumption II is implicit.
11. What is the theme of the 2017 World Human Rights Day?
a) Stand up for someone’s rights today
b) Let’s stand up for equality, justice and human dignity
c) Our Rights, Our Freedoms, Always
d) Stand Up for Human Rights
Answer: B)
Explanation: The World Human Rights Day (WHRD) is observed every year on December 10 to commemorate the day in 1948 when the United Nations General Assembly (UNGA) adopted and proclaimed the Universal Declaration of Human Rights at the Palais de Chaillot in Paris.
The 2017 theme: Let’s stand up for equality, justice and human dignity



12. Which among the following was the First Revolutionary organization of Bengal?
a) Hindustan Socialist Party
b) Anushilan Samiti
c) India House
d) Jugantar Party
Answer: B)
Explanation: Anushilan Samiti was a Bengali Indian organisation that existed in the first quarter of the twentieth century, and propounded revolutionary violence as the means for ending British rule in India.
13. The maximum number of members that the Legislative Assembly of a State in India can have is:
a) 400
b) 450
c) 500
d) 600
Answer: C)
Explanation: Members of a Vidhan Sabha (Legislative Assembly) are direct representatives of the people of the particular state as they are directly elected by an electorate consisting of all citizens above the age of 18 of that state. Its maximum size as outlined in the Constitution of India is not more than 500 members and not fewer than 60 members.
14. Which among the following are primary colors?
a) Red, Green, Blue
b) Blue, Yellow, Green
c) Red, Magenta, Yellow
d) Yellow, Violet, Blue
Answer: A)
Explanation: Primary Colors - These are colors that cannot be created through the mixing of other colors. They are colours in their own right. The primary colors - RED - YELLOW - BLUE. Primary colors can be mixed together to produce Secondary colors.
15. Which one of the following contributes largely to the ‘greenhouse effect’ ? 
a) Ozone
b) Carbon monoxide
c) Carbon dioxide
d) Nitrogen
Answer: C)
Explanation: Carbon dioxide contributes largely to the ‘greenhouse effect’.
Over the last century the burning of fossil fuels like coal and oil has increased the concentration of atmospheric carbon dioxide (CO2). This happens because the coal or oil burning process combines carbon with oxygen in the air to make CO2.