__Quantitative Aptitude Practice Questions for Bank/Insurance Exams (06 – 04 – 2018)__**1. Two candles of same height can burn completely in 7 hrs and 9 hrs respectively. If both are lighted at same time, then find after how much time ratio of their height become 3 : 4 ?**

(A) 5 hr 12 min

(B) 4 hr 12 min

(C) 4 hr 20 min

(D) 3 hr 20 min

**2. Javed can type 20 lines in 10 minutes but he leaves 8% margin in each line. In how much time will he type 23 pages with 40 lines on each page leaving 25% more margin than before ?**

(A) 6 hr 30 min

(B) 7 hr 45 min

(C) 6 hr 45 min

(D) 7 hr 30 min

(E) None of these

**3. In how many ways, the letters of word ASSASSINATION can be arranged so that the words always start with A and end with N?**

(A) 58200

(B) 49200

(C) 63900

(D) 69300

(E) None of these

**4. A car covered a certain distance at a uniform speed. If the car had been 6 km/h faster, then it would have taken 4 hours less than the scheduled time. If the car were slower by 6 km/h, then the car would have taken 6 hours more than the scheduled time, then find the length of the journey.**

(A) 700 km

(B) 740 km

(C) 720 km

(D) 760 km

(E) None of these

**5. Shyam went to the market to buy 10 kg of each of oranges, mangoes, bananas and grapes. The cost of 5 kg of oranges and 2 kg of mangoes together was Rs.310. The cost of 3 kg of mangoes and 3.5 kg of bananas together was Rs.230. The cost of 1.5 kg of bananas and 5 kg of grapes together was Rs.160. Find the total amount spent by Rohan.**

(A) Rs.1400

(B) Rs.1050

(C) Rs.1750

(D) Rs.2100

(E) None of these

**6. P can do a piece of work in 18 days and Q can do the same work in 12 days. P and Q starts the work together but after 3 days, Q leaves the job and R join with P. P and R complete the remaining works in 3 days. If for complete work Rs.24000 has been given, then what amount is received by R?**

(A) Rs.12000

(B) Rs.9000

(C) Rs.10000

(D) Rs.8000

(E) None of these

**7. Priti bought a bag with an additional 20% discount on the reduced price after deducting 10% on the labelled price. If the labelled price was Rs.1600, then at what price did she purchase the bag?**

(A) Rs.1242

(B) Rs.1152

(C) Rs.1008

(D) Rs.1120

(E) None of these

**8. In a 100 m race Ram beats Sohan by 10m and in a 300m race Sohan beats Sunil by 75m. If Ram beats Sunil by 10sec in the 100m race, then what is the area of the circle along which Sunil completes 1 round in 100sec? (in approximate value)**

(A) 8400 m2

(B) 8401 m2

(C) 8433 m2

(D) 8440 m2

(E) None of these

**9. Sunita driving her car at a speed of 45 km/hrs reaches her college 14 minute late. Next time she increase her speed by 5 km/hrs but finds that she is still late by 8 minutes. What is the distance between her college and her house?**

(A) 50 km

(B) 54 km

(C) 60 km

(D) 48 km

(E) None of these

**10. In a bag there are 4 red, 5 green and 6 pink balls. 3 balls are drawn one by one. If the first ball comes out to be of red, then 6 more red balls are added to bag. After the Second draw no new balls are added to bag. Find the probability that all the 3 balls drawn are of red.**

(A) 9/19

(B) 25/19

(C) 451/475

(D) 24/475

(E) None of these

**Solutions:**

**1. B)**Let the length of candles be 1 unit and after

*t*hours, the ratio of their length be 3 : 4.

ATQ, (1 – [1/7]t)/(1 – [1/9]t)
= 3/4

=> [(7 – t)/(9 – t)] *
9/7 = 3/4

=> t = 4 1/5 hrs = 4hr
12min

**2. B)**ATQ, Let time = x min, 1 page has 23 lines

Therefore, (100 – 8) *
20/10 = (100 * (128/100) * 8) * 23 * 40)/x

=> x = 450 min = 7hr
30min

**3. C)**Required no.of way = 11!/(3! * 4! * 2! * 2!) = 63900

**4. C)**Let the speed of Car be

*x*km/h and actual time taken is

*t*hrs.

In first case, distance =
(

*x +*6)*(t*– 6) km ........ (i)
In second case, distance
= (

*x*– 6) (*t*+ 6) ........ (ii)
Also distance =

*xt*from (i) and (ii)
(

*x*+ 6) (*t*– 4) = (*x*– 6) (*t*+ 6) ........ (iii)
Putting the value of ‘

*t*’ in eqn. (iii) we get,*x*= 30 km/hr

Therefore,

*t*= 25 hr
Thus, distance = 30 × 24
= 720

**5. A)**Let the price per kg of Orange, Mangoes, Bananas and Grapes be Rs.O, Rs.M, Rs.B and Rs.G respectively.

Given that

5 O + 2 M = 310 .........
(i)

3 M + 3.5B = 230 .........
(ii)

1.5 B + 5 G = 610
......... (iii)

Now, (i), (ii), (iii) we
get

5 O + 5 M +5 B + 5 G =
700

Therefore, 10 O + 10 M +
10 B + 10 G = 2 × 700 = Rs. 1400

**6. C)**P do the work for 3 days + 3 days = 6 days, Q work for 3 days and R work for 3 days.

6/13 + 3/12 + 3/R = 1
=> 3/R = 1 – 1/3 – 1/4 => 3/R = 5/12

Therefore 3 days work of
R = 5/12

P : Q : R = 6/18 : 3/12 :
5/12

Ratio of share = 12 : 9 :
15 = 4 : 3 : 5

Share of R = 5/12 * 24000
= Rs.10000

**7. B)**Labelled price = Rs.1600

As, the reduction price
is 10% lower than the labelled price,

Reduced price = 90% of
1600 = Rs.1440

Now, the price at which
Priti bought it is 20% lower than the reduced price, then

selling price = 84% of
1440 = Rs.1152

**8. B)**Ram/Sohan = 100/90 also Sohan/Sunil = 100/75 then Ram/Sunil = 40/27

So in a race of 40m, Ram
beats Sunil by 13m

In a race of 100m, Ram
beats Sunil by 32.5m

So, Sunil cover 32.5 m in
10 sec.

Speed of Sunil = 3.25
m/sec

Perimeter of circle =
3.25 × 100 = 325 m

Area = 325^2/4П = 8401
(approx.)

**9. E)**

**10. D)**Total balls initially in the bag = 4 + 5 + 6 = 15

There are 4 red balls

If on first draw, red
balls comes out then 6 more red balls are added

Therefore, The
probability of red balls on first draw = 4/15

Due to withdraw of one
red balls now there are only 3 red balls is left.

Also, there is no replacement
done so, total number of balls becomes 14.

After adding 6 new red
balls total number of balls becomes = 14 + 6 = 20

And total number of red
balls = 3 + 6 = 9

Now, if on the 2nd draw,
red balls is drawn, then,

The probability of red
balls on 2nd draw = 9/20

As there is no
replacement done so, total number of balls becomes 19

And total number of red
balls = 9 – 1= 8

Now, if on the 3rd draw,
red balls is drawn then

The probability of red balls
on 3rd draw = 8/19

Therefore, Final
probability if on both the draws red balls is drawn = 4/15 * 9/20 * 8/19 =
24/475

Hence, 24/475 is the
probability of all the 3 balls drawn are of red ball.