Current Affairs Q & A: 05 April 2018

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Q & A: 05 April 2018
1. India’s first city to have 8 police station with women in-charges is
Answer: Mumbai
Explanation: Mumbai, also known as the financial capital of India, has added another feather to its cap, becoming the first city of the country to have as many as eight women police station in-charges.

2. Who has been appointed as Leader of House in Rajya Sabha?
Answer: Arun Jaietly
Explanation: Finance Minister Arun Jaitley was appointed as the Leader of the Rajya Sabha (RS) following his re-election to the House. In June 2014, Mr Jaitley was appointed the leader of the House in Rajya Sabha.

3. What is the theme for International Mine Awareness Day 2018?
Answer: Advancing protection, Peace and Development
Explanation: The General Assembly declared that 4 April of each year shall be observed as the International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action. Theme for International Mine Awareness Day 2018 is Advancing protection, Peace and Development.

4. Who has been appointed to become the first woman to head UN political affairs?
Answer: Rosemary DiCarlo
Explanation: Long-serving American diplomat Rosemary DiCarlo was appointed to become the first woman to head UN political affairs, one of the most high-profile positions at the world body.

5. Japan International Cooperation Agency has signed a MOU with India to provide intelligent transport systems in _____.
Answer: Chennai
Explanation: Japan International Cooperation Agency (JICA) has signed an agreement with the Government of India to provide loan assistance of 8,082 million Japanese Yen (approximately Rs 500 crore) for installation of intelligent transport systems in the Chennai.

6. World-Class Tourist amenities unveiled by by the Union Petroleum Minister Dharmendra Pradhan at _______.
Answer: Konark Sun Temple, Odisha  
Explanation: A world-class interpretation center and other tourist facilities for visitors were inaugurated at the Konark Sun Temple, Odisha. It coincided with Utkal Diwas, Odisha's foundation day.


7. NIRF India Rankings 2018 released. IISc Bengaluru adjudged best institution in India. Expand NIRF.
Answer: National Institutional Ranking Framework (NIRF)
Explanation: The Union Minister of Human Resource Development, Mr. Prakash Javadekar, released the NIRF India Rankings 2018 in various categories. Indian Institute of Science (IISc Bengaluru) has emerged as the best Overall institute in India.

8. Who is the Flag-bearer for India at 21st edition of the Commonwealth Games that begun in Gold Coast, Australia.
Answer: P V Sindhu
Explanation: The 21st edition of the Commonwealth Games will begin in Gold Coast, Australia. Carrara Stadium has been chosen as the venue to host the opening ceremony. India will be represented at the opening ceremony by a contingent of over 200 athletes who will be led by flag-bearer P V Sindhu.

9. The trial run of the first container train between India and Bangladesh was flagged off from
Answer: Kolkata
Explanation: The trial run of the first container train between India and Bangladesh was flagged off from Kolkata city. The train left for Bangladesh with 60 containers loaded with almost 1,200 tonnes of de-oiled cake, used as a raw material for animal feed.

10. Union Commerce and Industry and Civil Aviation Minister, launched digital initiatives by EIC for ease of export at New Delhi. Who is Union Commerce and Industry and Civil Aviation Minister of India?
Answer: Suresh Prabhu
Explanation: Union Commerce and Industry and Civil Aviation Minister, Suresh Prabhu launched digital initiatives by Export Inspection Council (EIC) for ease of export at New Delhi. In order to continue the vision for credible inspection and certification, three portals have been developed to reduce transaction time and cost in a transparent manner.

11. HRD Ministry Constitutes Committee To Prevent Exam Paper Leakages This committee will be headed by ______________.
Answer: Vinay Sheel Oberoi
Explanation: The Ministry of Human Resource Development has constituted a High Powered Committee to examine the entire system of conducting Class X and Class XII examination conducted by the CBSE with a view to prevent leakages. This committee will be headed by Vinay Sheel Oberoi.


12. With which lender Indian Army has signed an MoU on the Defence Salary Package?
Answer: HDFC Bank
Explanation: A Memorandum of Undertaking (MoU) was signed between the Indian Army and HDFC Bank on the Defence Salary Package on 03 Apr 2018. The MoU is tailor made to suit the requirements of serving soldiers, pensioners and families.

13. The India-Japan-US trilateral was elevated to ministerial level in 
Answer: September 2015
Explanation: The crucial dialogue between the three leading democratic powers (viz. India, Japan and the USA) of the Indo-Pacific region was held in New Delhi. The India-Japan-US trilateral was launched in December 2011. It was elevated to ministerial level in September 2015. The last ministerial dialogue was held in New York in September 2017.

14. Who won the Miami Open tennis tournament Men’s Singles Title 2018?
Answer: John Isner
Explanation: Men’s Single winner John Isner, Women’s Singles title won by Sloane Stephens, Bob and Mike Bryan Win Men's Doubles Title and Vandeweghe and Barty Win Women's Doubles Title.

15. Name the lender that has received RBI's approval to buy the securities services arm of IL&FS.
Answer: IndusInd Bank
Explanation: Private sector lender IndusInd Bank has received RBI's approval to buy the securities services arm of IL&FS.  In March 2017, the bank entered an agreement with Infrastructure Leasing and Financial Services, the promoter shareholder of IL&FS Securities Services Ltd (ISSL), to acquire 100% stake in ISSL.