Current Affairs Q & A: 01 and 02 April 2018

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Q & A: 01 and 02 April 2018
1. Kidambi Srikanth has been appointed as the Deputy Collector of which state?
Answer: Andhra Pradesh
Explanation: Indian shuttler Kidambi Srikanth was appointed as a Deputy Collector in the state government by the CM of Andhra Pradesh N Chandrababu Naidu. K Srikanth was recently being awarded the Padma Shri award, India's fourth highest civilian honour. The Cabinet also announced a reward of Rs 2 crore for the shuttler, who originally hails from Guntur district in the state.
2. Along with which country India agreed to resolve issues related to treatment of diplomats in line with 1992 Code of Conduct?
Answer: Pakistan
Explanation: India and Pakistan announced that they have agreed to mutually resolve all issues about the treatment of diplomats says external affairs ministry. The agreement follows claims and counter-claims by the two countries about harassment of each other's diplomats.
3. Union Cabinet of India has approved MoU to establish bilateral cooperation activities in the field of Intellectual Property (IP) which which country?
Answer: Canada
Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given its ex-post approval for the Memorandum of Understanding (MoU) between India India and Canada.   The MoU was signed to establish bilateral cooperation activities in the field of Intellectual Property (IP). The MoU is intended to promote innovation, creativity and economic growth in both countries.
4. With which logistics company does YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions ties up for truck loans?
Answer: Rivigo.
Explanation: Rivigo, a homegrown logistics start-up that owns as well as acts as an aggregator of trucks is tying up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform.
5. Recently United States of America, New Jersey State Assembly has declared month ‘April’ as
Answer: ‘Sikh Awareness and Appreciation Month’
Explanation: New Jersey’s State Assembly made the declaration in a joint resolution, saying it was an effort to combat the “increasing and unacceptable levels of anti-Sikh bigotry“.
6. Name the person who has been elected the Chairman of Confederation of Indian Industry (CII), Southern Region for the 2018-19 period.
Answer: R Dinesh.
Explanation: The joint managing director of T V Sundram Iyengar and Sons, R. Dinesh, has been elected chairman, Confederation of Indian Industry (CII), Southern Region for 2018-19. Mr. Dinesh is also the chairman, CII Institute of Logistics Advisory Council and chairman, Logistics Sector Skill Council. 
7. Name the latest intercontinental ballistic missile that has been tested by Russia recently.
Answer: SARMAT
Explanation: Russia has successfully test fired its latest nuclear Inter Continental Ballistic Missile (ICBM) RS-28 Sarmat. This missile can carry an array of warheads capable of dodging missile defenses. The test was carried out at the Plesetsk Cosmodrome, as spaceport in the west of Russia, close to the Arctic Circle.
8. Which Indian state will host the Asia’s largest startup ecosystem congregation on April 6 & 7?
Answer: Kerala.
Explanation: Asia's largest startup ecosystem congregation, Huddle Kerala, will be held at Kovalam. The initiative is envisaged to provide a platform for start-ups to pitch their products and interact with a wide array of technology and industry leaders from around the world.
9. Twitter has introduced _______ to share a key moment from long, live videos.
Answer: “Timestamps”
Explanation: Twitter has ntroduced “Timestamps” - a new feature that will make it easier for its users to share a key moment from long, live videos. This will help to draw attention to the specific moment in a live video
10. Which state Cricket Association has appointed Irfan Pathan as the Coach-cum-mentor of team?
Answer: Jammu and Kashmir
Explanation: The Jammu and Kashmir Cricket Association (JKCA) appointed former India all-rounder Irfan Pathan as the coach-cum-mentor of its senior state side for the 2018-19 season.
11. Name the Indian bank that to lauch first artificial intelligence-powered voice-bot recently.
Answer: Kotak Mahindra Bank.
Explanation: Private sector lender Kotak Mahindra BankBSE 0.45 % has launched 'Keya' an AI-powered voice bot integrated with Kotak’s phone-banking helpline aimed at augmenting the traditional interactive voice response (IVR) system in both English and Hindi. The platform has been developed by the bank in partnership with Nuance a Nasdaq listed firm based out of Massachusetts, USA.
12. India’s longest elevated road was inaugarated by Uttar Pradesh Chief Minister at Ghaziabad cost worthing of Rs.1147 crore. Who is UP Chief Minister?
Answer: Shri Yogi Adityanath
Explanation: Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath on Friday inaugurated a 10.30-km-long elevated road, touted to be the longest of its kind in the country, connecting UP Gate and Rajnagar Extension here. Built at a cost of ₹1,147 crore, the six-lane elevated road is supported on 227 pillars.

13. Name the annual military exercise between US and South Korea that was kicked off recently?
Answer: ‘Foal Eagle drill’
Explanation: The United States and South Korea began their joint military training exercise named 'Foal Eagle. More than 11,500 U.S. troops and nearly 300,000 South Korean forces will take part in the four-week exercises.
14. ______ city becomes the first in India to roll-out Euro VI fuel.
Answer: Delhi.
Explanation: Delhi became the first city in India to supply ultra-clean Bharat Stage (BS) VI grade fuel (both petrol and diesel) with an aim to combat the rising levels of air pollution in Delhi-NCR region.
15. What is the theme of India’s 1st Insect Museum that was unveiled at Tamil Nadu Agricultural University campus in Coimbatore, Tamil Nadu?
Answer: Bugs are Kings.
Explanation: A Rs 5 crore insect museum with the state-of-the-art amenities was unveiled by Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswamy at the Tamil Nadu Agricultural University. The museum, established at a 6,691 sqft area, is fully dedicated to insects and is first of its kind in the country.

16. The continuation of Nutrient Based Subsidy and City Compost Scheme was approved by
Answer: CCEA (Cabinet Committee on Economic Affairs).
Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved for continuation of Nutrient Based Subsidy (NBS) Scheme and City Compost Scheme beyond 12th Five Year plan till 2019-20. The proposal was forwarded by Department of Fertilizers.