Current Affairs Weekly Updates: February 3rd Week

Mentor for Bank Exams

Current Affairs Weekly Updates: February 3rd Week
1. Which hockey team has won the 8th Senior National Women’s Hockey Championship tournament-2018:
Answer: Railway Sports Promotion Board.
2. The first-of- its-kind Centre for learning Sanskrit language has come up in which city:
Answer: Ahmedabad.
3. Asma Jahangir, the renowned human rights lawyer passed away. She hailed from which country:
Answer: Pakistan.
4. Which union minister has released India’s first-ever Highway Capacity Manual (Indo-HCM) in New Delhi:
Answer: Nitin Gadkari.
5. Who has been honored with the 2018 Ibrahim Prize for Achievement in African Leadership:
Answer: Ellen Johnson Sirleaf.
6. Johann Johannsson, the renowned musician has passed away. He hailed from which country:
Answer: Iceland.
7. Which union minister has launched ASH TRACK Mobile App to monitor fly ash from thermal plants:
Answer: R.K Singh.
8. The celebration of 70 years of India-Russia Agricultural Relations has held in which state:
Answer: Rajasthan. 
9. Bolla Bulli Ramaiah, the former Union minister has passed away. He was associated with which political party:
Answer: Telugu Desam Party.
10. Which country to host the 8th edition of Theatre Olympics 2018:
Answer: INDIA.
11. Muzaffar Hussain, the noted writer and journalist has passed away. He hailed from which state:
Answer: Madhya Pradesh. 
12. Which is the India’s first online radio station:
Answer: Radio Umang. 
13. Which Indian state hosted the 12th edition of International Conference on Corporate Social Responsibility (CSR-2018):
Answer: Karnataka.
14. Which union minister has inaugurated International Conference on Operations and Maintenance “Indian Power Stations 2018”:
Answer: R.K. Singh.
15. Pt. Buddhadev Dasgupta, who passed away recently, was a well-known maestro of which musical instrument:
Answer: Sarod.
16. Who has led Indian delegation at the 2018 Shanghai Cooperation Organisation (SCO) military cooperation meeting:
Answer: Ajay Seth.
17. Who will lead the Indian delegation at the 48th annual meeting of the World Economic Forum (WEF-2018):
Answer: Narendra Modi.
18. Which country’s team has won the 5th edition of Blind Cricket World Cup 2018:
Answer: India.



19. Who has become the new Governor of Madhya Pradesh:
Answer: Anandiben Patel.
20. Which city is hosting the Ramayana Festival of ASEAN Countries:
Answer: New Delhi.
21. Which city to host the 4th edition of India International Science Festival (IISF-2018):
Answer: Lucknow..
22. Which Indian app has won the best Best M-Govt Service Award at 2018 World Government Summit 2018:
Answer: Umang App.
23. Who has led Indian delegation at the 2018 Shanghai Cooperation Organisation (SCO) military cooperation meeting:
Answer: Ajay Seth.
24. Who will lead the Indian delegation at the 48th annual meeting of the World Economic Forum (WEF-2018):
Answer: Narendra Modi.
25. Which country’s team has won the 5th edition of Blind Cricket World Cup 2018:
Answer: India .
26. Who has become the new Governor of Madhya Pradesh:
Answer: Anandiben Patel.
27. Which union minister has inaugurated the World Sustainable Development Summit – 2018:
Answer: Narendra Modi.
28. Who has been sworn-in as new President of South Africa:
Answer: Cyril Ramaphosa.
29. Which Indian app has won the best Best M-Govt Service Award at 2018 World Government Summit 2018:
Answer: Umang App.
30. Who has led Indian delegation at the 2018 Shanghai Cooperation Organisation (SCO) military cooperation meeting:
Answer: Ajay Seth.



31. Who will lead the Indian delegation at the 48th annual meeting of the World Economic Forum (WEF-2018):
Answer: Narendra Modi.
32. Which country’s team has won the 5th edition of Blind Cricket World Cup 2018:
Answer: India .
33. Who has become the new Governor of Madhya Pradesh:
Answer: Anandiben Patel.
34. Which union minister has inaugurated the World Sustainable Development Summit – 2018:
Answer: Narendra Modi.
35. Who has been sworn-in as new President of South Africa:
Answer:  Cyril Ramaphosa.
36. Which state is hosting the National Banana Festival (NBF) 2018:
Answer: Kerala.
37. Which city is hosting the World Congress on Information Technology:
Answer: Hyderabad.
38. The 44th Khajuraho Dance Festival 2018 will held in which district of Madhya Pradesh:
Answer: Chattarpur.
39. Who will be the new Chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR):
Answer: Arvind. P.Jamkhedkar.
40. Which state to have India’s first artificial intelligence centre
Answer: Maharashtra.
41. What is the theme of the World Day of Social Justice 2018 :Workers on the Move:
Answer: the Quest for Social Justice.
42. The Botanical Survey of India (BSI) and UK’s Natural History Museum (NHM) have signed pact for cooperation in the field of genetic/taxonomic studies. Where is the headquarters of BSI:
Answer: Kolkata.