__Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS Clerk Mains – Set 6__**1. If the amount Rs. 102300 is distributed among 33 children. What would be the difference in the amount that each child would have got had the number of children been 100?**

a) 2385

b) 2077

c) 2763

d) 2173

**2. 8 students, each working for 10 hours a day, can complete a project in 16 days. If 4 students leave after 5 days, how many more hours per day should the remaining students put in so that the project is completed on time?**

a) 20 hours

b) 10 hours

c) 8 hours

d) 6 hours

e) 5 hours

**3. A trader makes a profit of 40% on an article after giving a discount of 30% on the marked price. What is the discount to be given on the marked price to get a profit of 50%?**

a) 25%

b) 33.33%

c) 50%

d) 20%

e) 24%

**4. 5 men, 8 women and 6 children can complete a piece of work in 25 days. 2 men, 5 women and 3 children can complete the work in 50 days. In how many days can 1 man, 1 woman and 1 child finish the work?**

a) 150 days

b) 125 days

c) 100 days

d) 75 days

e) 50 days

**5. The average weight of 20 students in a class is decreased by 500 g, when one boy whose weight is 45 kg is replaced by a new boy. What is the weight of the new boy?**

a) 35 kg

b) 32 kg

c) 36 kg

d) 34 kg

e) None of these

**Directions (6 – 10): In the following questions information about number of candidates interviewed by five commercial firms on different working days has been provided. You are required to read the table carefully and answer the questions given below:**

Number of candidates
interviewed by five firms on different working days.

**6. What is the respective ratio between the number of candidates interviewed by firm D on Friday and Saturday together and that of candidates’ interviewed by firm B on the same days?**

a) 35 : 38

b) 39 : 40

c) 43 : 44

d) 45 : 46

e) 35 : 36

**7. The number of candidates interviewed by firm C on Wednesday is what per cent of total number of candidates interviewed by all the firms on the same day?**

a) 24

b) 23

c) 38

d) 29

e) None of these

**8. In what firm the number of candidates interviewed decreased consistently from Monday to Saturday?**

a) A

b) E

c) C

d) D

e) None of the above

**9. What is the ratio of the number of candidates interviewed by all the firms on Monday and the number of candidates interviewed by all the firms on Thursday?**

a) 101:91

b) 51:46

c) 57:42

d) 49:47

e) 48:45

**10. By what per cent the number of candidates interviewed by firm E on Tuesday increased with respect to that of interviewed on the preceding day?**

a) 45

b) 26

c) 61

d) 56

e) 39

**Directions (11 – 15): What number should come next in the given number series?**

**11. 1,6,11,16,21,26**

a) 30

b) 41

c) 36

d) 31

e) None of these

**12. 10,11,13,16,20,25,31,38**

a) 43

b) 46

c) 45

d) 48

e) None of these

**13. 4608, 1152, 288, 72**

a) 18

b) 20

c) 16

d) 22

e) None of these

**14. 12,18,15,20,18,22,21,24**

a) 27

b) 22

c) 24

d) 23

e) None of these

**15. 1, 4, 13, 40, 121**

a) 196

b) 364

c) 256

d) 412

e) None of these

**Solutions:**

**1. B)**Amount received by each child = 102300/33 = 3100

If there were 100
children then the amount received by each child = 102300/100 = 1023

Hence the required
difference = 3100 - 1023 = 2077

**2. B)**The total amount of work required = 8*10*16

Work completed in 5 days
= 8*10*5

Work left = 8*10*11

Number of days remaining
= 11

Number of students = 4

So, number of hours to be
put in per day = 8*10*11/11*4 = 20 hours

So, number of additional
hours that each of the remaining students should put in to complete the work on
time = 20 - 10 = 10 hours.

**3. A)**Let the cost price be Rs 100.

A trader makes a profit
of 40% => SP = 1.4*100 = Rs 140

This is the price arrived
after giving a discount of 30%.

Therefore 30 = (MP – 140)/MP
* 100

=> 0.3MP = MP – 140 =>
MP = 140/0.7 = Rs.200

Therefore the marked
price of the article is Rs 200.

Now, to get a profit of
50%, the selling price of the article must be 1.5*100 = Rs 150.

Discount % = (200 – 150)/200
* 100 = 25%

**4. A)**5 men, 8 women and 6 children can complete a piece of work in 25 days.

So, they finish 1/25

^{th}part of the work in a day.
So, the equations are 5m
+ 8w + 6c = x/25 …. (a)

2m + 5w + 3c = x/50 ….
(b)

(a)-(b) => 3m + 3 w +
3c = x/25 - x/50=x/50

So, 3 men, 3 women and 3
children can finish the work in 50 days. Hence, 1 man, 1 woman and 1 child can
finish the work in 150 days

**5. A)**Let the initial average weight be W.

Total weight of the class
= 20W.

Total weight after the
new boy joined = 20*(W-1/2) = 20W-10 kg

So a total of 10 kg weight
is lost due to the new boy

So the weight of new man
= (45-10) kg = 35kg

**6. E)**As we can see that number of candidates interviewed by firm D on Friday and Saturday = (15+20) = 35

And
number of candidates interviewed by firm B on same days = 10+26 = 36

Hence,
required ratio will be = (15+20) : (10+26) = 35 : 36

**7. B)**As we can see that Number of candidates interviwed by firm C on wednesday = 23

And
total number of candidates interviewed on wednesday will be = 23 + 22 + 23 + 12
+ 18 = 98

Hence,
required percentage = 23/98 * 100 = 23.46%

**8. E)**From the table we can see that none of the firms has shown a consistent decrease in the number of candidates which have been interviewed. Hence the correct answer is option E.

**9. A)**Required number of persons interviewed on Monday = (17+18+23+25+18) = 101

Required
number of persons interviewed on Thursday = (24 + 14 + 12 + 23 + 18) = 91

Hence
the required ratio is 101:91

**10. E)**As we can see from the given table that number of persons interviewed by E on Wednesday is 18 and on Tuesday is 25

Hence,
percentage increase will be = (25 – 18)/10 * 100 = 39%

**11. D)**The given number series is in AP with a = 1 and d = 6-1 = 5.

Next
term in the series = 26+5 = 31

**12. B)**The difference between the consecutive terms is in AP.

11-10,
13-11, 16-13, 20-16, 25-20, 31-25, 38-31 is in AP.

The
next term would be 38+8 = 46

**13. A)**The given series is in GP with r = 1/4.

1152/4608
= 1/4, 288/1152 = 1/4, 72/288 = 1/4

Next
term = 72/4 = 18

**14. C)**The alternate term in the given series is in AP.

2,15,18,21
is in AP and 18,20,22,24 is in AP.

The
next term is 21+3 = 24.

**15. B)**In the given series, if the first term of the series is x, then the second term would be 3x+1.

The
next term is (121*3)+1 = 364