__Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS Clerk/RBI Asst. Mains – Set 2__**Directions (1 – 5): Study the data carefully and answer the question given beside:**

**The 1st graph shows the percentage efficiency of different boys and the 2nd one shows the number of days taken by different girls to do a certain piece of work.**

**1. If Amulya starts the work alone and after 2 days Aadhya joins him and after 1 day later Aarushi joins them, then, in how many days will the whole work be completed?**

a) 4 days

b) 4 4/11 days

c) 5 6/11 days

d) 6 days

e) None of these

**2. Akshat’s efficiency is approximately how much percentage less than Anju’s efficiency?**

a) 46%

b) 50%

c) 40%

d) 60%

e) 65%

**3. Akshat started the work alone but after 6 days he found that he had done only 30% of the work. If he wants to complete the work on time, by how much (percentage) should he increase his efficiency?**

a) 16 2/3%

b) 12%

c) 37 1/3%

d) 20%

e) None of these

**4. Anmol and Akhil start working together and after 3 days Anmol leaves the work and Ananya joins him and completes the work. If instead of Ananya, Aishwarya would have joined, find the difference between the number of days taken in both cases.**

a) 1/5

b) 3/8

c) 1

d) ½

e) None of these

**5. What is the ratio of the number of days required if Aishwarya and Anmol work together to the number of days required if Akash and Arushi work together?**

a) 81 : 50

b) 21 : 44

c) 40 : 63

d) 2 : 1

e) None of these

**6. If 15 men or 24 women or 36 boys can do a piece of work in 12 days, working 8 hours a day, how many men must be associated with 12 women and 6 boys to do 2.25 times the work in 30 days working 6 hours a day?**

a) 8

b) 5

c) 9

d) 7

e) None of these

**7. A bag contains 5 blue and 7 yellow colour pen and another bag contains 6 yellow and 4 blue pen. If one pen is drawn from each bag, find the probability that one is yellow and another is blue.**

a) 12/57

b) 1/2

c) 13/30

d) 29/60

e) None of these

**8. In the month of September of a certain year, the average daily expenditure of a family on food was Rs. 72. For the first 11 days of the month, the average daily expenditure on food was Rs. 70 and for the last 15 days, Rs. 73. Find the average amount spent by the family for the rest 4 days.**

a) Rs.72.50

b) Rs.73.75

c) Rs.85

d) Rs.82.25

e) None of these

**9. A father has some money and he gives 25% of the total money to his daugther and rest of the money he divides into 2 equal parts and gives to his wife and his son. If the son gives his 2/7 th of the money to his sister, he is left with Rs. 810. Find the total money of father.**

a) Rs.2024

b) Rs.3024

c) Rs.2627

d) Rs.3224

e) Rs.2684

**10. Two pipes can fill a tank in 8 hours and 12 hours respectively whereas an escape pipe can empty it in 6 hours. If the three pipes are opened at 1 pm, 2 pm, and 3 pm respectively, at what time will the tank be filled?**

a) Next day morning at 7 am

b) Next day morning at 6 am

c) Next day morning at 4 am

d) Next day morning at 5 am

e) None of these

**Directions (11 – 15): What should come in place of question mark (?) in the following number series:**

**11. 0.12, 0.24, ? , 5.76, 34.56**

a) 0.48

b) 0.38

c) 0.96

d) 1.14

e) None of the above

**12. 169, 676, 1521, ?, 4225**

a) 2704

b) 3704

c) 2708

d) None

e) 1000

**13. 2209, 1600, 1089, ? , 361, 144,25**

a) 476

b) 676

c) 896

d) 834

e) None of the above

**14. 512, 16, 1, ?, 0.03 , 0.015**

a) 0.125

b) 1.25

c) 0.0125

d) 0.025

e) None of the above

**15. 0 , 50 , ?, 58830 , 1176580**

a) 2960

b) 1890

c) 1960

d) 1980

e) None of the above

**Solutions:**

**(1 – 5) Explanation:**

Anmol's efficiency is
12.5% so he can do the work in 100/ 12.5 = 8 days

Akash's efficiency is
8.33% so he can do the work in 100/ 8.33 = 12 days

Amulya's efficiency
is 16.16% so he can do the work in 100/
16.67 = 6 days

Akshat's efficiency is 6.67% so he can do the
work in 100/ 6.67 = 15 days

Akhil's efficiency is 10%
so he can do the work in 100/10 = 10 days

**1. B)**According to the question

Let the whole work will
be completed in x days

x/6 + (x – 2)/12 + (x –
3)/18 = 1

=> (6x + 3x – 6 + 2x –
6)/36 = 1

=> 11x – 12 = 36

=> 11x = 36 + 12

=> 11x = 48

=> x = 48/11 = 4 4/11
days

**2. C)**Akshat’s efficiency = 1/12

Anju’s efficiency = 1/9

Less % = (1/9 – 1/15)/(1/9)
× 100 = 6/132 × 9 × 100 = 40%

**3. A)**Let total work = 90

1 day;s work = 90/15 = 6

6 days work = 6 × 6 = 36

But he did = 90 × 30% =
27

In the remaining days (15
– 6) = 9 days he needs to complete (90 – 27) = 63 work

1 day's work = 63/9 = 7

Increased efficiency = (7
– 6)/6 × 100 = 16 2/3%

**4. B)**Anmol’s and Akhils 1 day work = 1/8 + 1/10

Anmol’s and Akhil’s 3 day
work = (1/8 + 1/10) × 3 = 27/40

Remaining work = 1 – 27/40
= 13/40

Ananya’s and Akhil’s 1
day work = 1/16 + 1/10

Time to complete the work
= 13/40 ÷ (1/16 + 1/10) = 13/40 ÷ 13/80 = 2 days

Instead of Ananya,
Aishwariya had joined,

Aishwariya's and Akhil's
1 day work = 1/10 + 1/10

Time to complete the work
= 13/40 ÷ (1/10 + 1/10) = 13/40 ÷ 1/5 = 13/8 days

Difference = 2 – 13/8 =
3/8days

**5. E)**Aishwariya and Anmol can do the work = 1 ÷ (1/10 + 1/8) = 40/9 days

Akash and Arushi can do
the work = 1 ÷ (1/18 + 1/12) = 36/5days

Therefore Ratio = 40/9 :
36/5 = 50 : 81

**6. A)**work done by 15 men = 24 women = 36 boys

=> 1 boy = 15/36 men
and 1 women = 15/24 men

⇒ (mens) × (days) × (hours) =
15 × 12 × 8

Let the number of men
required = x

⇒ x men + 12 women + 6 boys = (x + 12 × 15/24 + 6 × 15/36) men

= (x + 15/2 + 5/2) men

= x + 10 men

Thus by product constancy

(x + 10) × (30) × (6) =
(2.25) × 15 × 12 × 8

⇒ (x + 10) = 18

⇒ x = 8 men

**7. D)**If Blue from 1st bag and yellow from 2nd bag

= (5C1/12C1) × (6C1/10C1)
= 5/12 × 6/10 = 1/4

If Yellow
from 1st bag and blue from 2nd bag

= (7C1/12C1) × (4C1/10C1)
= 7/12 × 4/10 = 7/30

Total possibility = 1/4 +
7/30 = 29/60

**8. B)**According to the question,

72 × 30 = 11 × 70 + 15 ×
73 + 4 × x

=> 2160 – 770 – 1095 =
4x

=> 4x = 295

=> x = 73.75

**9. B)**Let money = x Rs.

Son’s share = x × 75% ×
1/2 = x × 37.5%

ATQ, x × 37.5 – x × 37.5%
× 2/7 = 810

(7x × 37.5 – x × 37.5 ×
2)/700 = 810

**10. A)**If the first pipe can fill the tank in 8 hours

⇒ Part fill by it in 1 hour = 1/8

If the second pipe can
fill the tank in 12 hours

⇒ Part fill by it in 1 hour = 1/12

If the escape pipe can empty the tank in 6 hr

⇒ part emptied by it in
1hour = 1/6

⇒ effective filling per hour is = 1/8 + 1/12 – 1/6

Let it take ‘t’ hours to
fill the tank starting from 1 pm

Then as per the
condition:

⇒ 18 hr after 1 pm is next day morning 7 am

**11. C)**

**Explanation**: Multiply the number by the last digit of the number itself to get the next number.

0.12×2=0.24;

**0.24×4=0.96;**0.96×6=5.76; 5.76×6=34.56**12. A)**

**Explanation**:

13

^{2 }=169
(13×2)

^{2}=676
(13×3)

^{2}=1521**(13×4)**

^{2}=2704
(13X5)

^{2}=4225**13. B)**

**Explanation**:

Square of numbers with
difference of 7

47

^{2}=2209
40

^{2}= 1600
33

^{2}=1089**26**and so on …upto 5

^{2}=676^{2}=25

**14. A)**

**Explanation**:

512 ÷32=16

16 ÷16=1

1 ÷8=

**0.125**
0.125 ÷4=0.03

0.03 ÷2=0.015

**15. C)**

**Explanation**:

(0 x50)+50=
50 , (50×40)-40=

**1960**, ( 1960 x30)+30= 58830 , (58830×20)-20= 1176580