Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS Clerk Mains – Set 4

Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS Clerk Mains – Set 4
Directions (1 – 5): Study the following table and answer the questions given below. The given table shows the total number of candidates appeared, passed and selected in SBI Probationary Officer exam from different regions for the period 2012 to 2017.
1. The total candidates passed in West region in the year 2012 is what percentage more than the total candidates passed in East region in the year 2015?
a) 66%
b) 46%
c) 59%
d) 52%
e) 56%
2. What is the difference between the average number of students selected in South region and that in North region during the whole period?
a) 9
b) 7
c) 6
d) 5
e) 12
3. The total number of students selected in East region is approximately what percentage of the total number of students selected in West region?
a) 75%
b) 79%
c) 70%
d) 65%
e) 85%
4. In the year 2012, which region had the highest percentage candidates passed over the candidates appeared?
a) West
b) South
c) East
d) North
e) None of these
5. In which of the following years is the percentage of selected candidates with respect to passed candidates the highest in North region?
a) 2017
b) 2016
c) 2015
d) 2013
e) 2012
6. In two alloys A and B the ratio of zinc to copper is 4:5 and 2:7 respectively. Eighteen kg of the alloy A and 45 kg of the alloy B are mixed together to form a new alloy. what will be the ratio of Zinc and copper in the new alloy?
a) 4:5
b) 2:5
c) 3:7
d) 2:3
e) None
7. If the manufacturer gains 10 %, the wholesale dealer 15 % and the retailer 25 %, then find the cost of production of a table if the retail price was Rs 1265
a) Rs 750
b) Rs 590
c) Rs 680
d) Rs 800
e) None
8. A began a business with Rs. 65,000. He was joined afterwards by B with Rs. 40,000. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 13 : 4?
a) 8
b) 5
c) 6
d) 9
e) None
9. After three successive equal percentage rise in the salary the sum of 100 rupees turned into 140 rupees and 49 paise. Find the percentage rise in the salary.
a) 10%
b) 15%
c) 8%
d) 12%
e) None
10. A dishonest milk man mixed 1 liter of water for every 3 liters of milk and thus made up 36 liters of milk. If he now adds 15 liters of milk to mixture, find the ratio of milk and water in the new mixture:
a) 10:3
b) 15:4
c) 14:3
d) 12:7
e) None
Directions (11 – 15): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
a) if x < y
b) if x > y
c) if x ≤ y
d) if x ≥ y
e) if x = y or no relationship can be established between x and y. Solutions:
1. E) Total candidates passed in West region in 2012 = 780
Total candidates passed in East region in 2015 = 500
Required %= (780 – 500)/500 × 100 = 280/5 = 56%
2. B) The total number of selected students in South region
= 75 + 72 + 104 + 112 + 60 + 75 = 498
Average = 498/6 = 83
The total number of selected students in North region
= 95 + 84 + 77 + 78 + 64 + 58 = 456
Average = 456/6 = 76
Difference = 83 – 76 = 7
3. A) Total number of students selected in East region
= 80 + 60 + 66 + 55+ 52 + 60 = 373
Total number of students selected in West region
= 80 + 120 + 72 + 96 + 64 + 68 = 500
Required% = 373/500 × 100 =74.6% = 75%
4. C) Percentage of candidates passed in West region
= 780/5600 × 100 = 13.92%
Percentage of candidates passed in South region
= 480/7500 × 100 = 6.4%
Percentage of candidates passed in East region
= 800/4800 × 100 =16.66%
Percentage of candidates passed in North region
= 700/7500 × 100 = 9.33%
Percentage of candidates passed in East region in 2012 is highest
5. D) Percentage of selected candidates in North region in 2012
= 95/700 × 100 = 13.57%
Percentage of selected candidates in North region in 2013
= 84/540 × 100 = 15.5%
Percentage of selected candidates in North region in 2014
= 77/660 × 100 = 11.6%
Percentage of selected candidates in North region in 2015
= 78/720 × 100 = 10.83%
Percentage of selected candidates in North region in 2016
= 64/640 × 100 = 10%
Percentage of selected candidates in North region in 2017
= 58/580 × 100 = 11.6%
The percentage of selected candidates with respect to passed candidates the highest in North region in 2013
6. B) Total Quantity of Zinc=4/9*18 + 2/9*45=8+10==>18
Total Quantity of Copper=5/9*18 + 7/9*45=10+35==>45
Ratio=18:45=2:5.
7. D) (125/100 *115/100*110/100 )*P =1265
(253/160) * P =1265
P=Rs800.
8. C) (65000*12)/(40000*x)=13/4
X= 3/2x=1/4
X=6.
9. D) 12% of 100 ==>112
12% of 112 ==>125.44
12% of 125.44 ==> 140.49.
10. C) Quantity of milk and water in the 36 liter mixture;
27 liter milk and 9 liter water.
Now, 15 liters milk is added then milk becomes 42 liters.
Now, ratio = 42:9 = 14:3.
11. A)   12. D)   13. E)   14. B)   15. D)