__Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS Clerk – Set 20__**Directions (1 – 5): What should come in place of question mark (?) in following number series?**

**1. 2, 3, 6, 15, 45, ?**

a) 157.5

b) 257.5

c) 147.5

d) 247.5

**2. 10, 12, 16, 24, 40, ?**

a) 82

b) 72

c) 62

d) 52

e) 92

**3. 310, 220, 148, 92, 50, 20, ?**

a) 5

b) 0

c) 10

d) 4

e) 2

**4. 221, ?, 165, 140, 117, 96**

a) 102

b) 192

c) 172

d) 152

e) None of
these

**5. 7, 4, 5, 12, 52, 424, ?**

a) 3400

b) 6800

c) 4250

d) 4800

e) 6850

**Directions (6 – 10): What should come in place of question mark (?) in following simplification problems?**

**6. (6.5% of 300) – (0.8% of 200) = ?**

a) 17.9

b) 24.6

c) 17.3

d) 18.9

e) 17.4

**7. ? % of 430 + 46% of 280 = 257.8**

a) 34

b) 32

c) 21

d) 30

e) None of
these

**8. 78% of 450 + ? % of 250 = 441**

a) 32

b) 36

c) 42

d) 44

e) 48

**9. 0.01 × 0.1 – 0.001 ÷ 10 + 0.01 = ?**

a) 0.01009

b) 0.0101

c) 0.19

d) 0.109

e) None of
these

**10. (0.125) ÷ (0.25)^5 × (0.0625) = (0.5)^(1 + ?)**

a) -4

b) -2

c) -6

d) -5

e) -3

**11. The average age of 24 students and the class teacher is 16 years. If the class teacher’s age is excluded, the average reduces by one year. What is the age of the class teacher?**

a) 50 years

b) 45 years

c) 40 years

d) Data
inadequate

e) None of
these

**12. Dhiraj purchased 150 kg of rice. He sold 1/3 rd of it at 10% loss. At what per cent of profit must he sell the remaining rice so that he can make 10% profit on the whole?**

a) 20%

b) 15%

c) 10%

d) 12%

e) None of
these

**13. The opposite pairs of sides of a square are increased by 40% and 30%, respectively. The area of the resulting rectangle exceeds the area of the square by:**

a) 42%

b) 62%

c) 82%

d) 72%

e) None of
these

**14. A man spends Rs.500 in buying tables and chairs, total numbers of tables and chairs are 12. The cost of one table is Rs. 50 and that of one chair is Rs. 40. What is the ratio of the numbers of the chairs and the tables purchased?**

a) 5 : 4

b) 3 : 2

c) 1 : 5

d) 2 : 5

e) None of
these

**15. Ashokan is thrice as good a workman as Nitin and is therefore able to finish a piece of work in 40 days less than Nitin. Find the time in which they can do it working together.**

a) 15 days

b) 7 days

c) 16 days

d) 13 days

e) None of
these

**Solutions:**

**1. C)**×1.5, ×2, ×2.5, ×3 ………

**2. B)**+2, +4, +8, +16, ……

**3. B)**The series is of double difference

First
difference is -90, -72, -56, -42, -30, -20

Second
difference is -18, -16, -14, -12, -10

**4. B)**-29, -27, -25, -23, ……

**5. B)**×0.5 + 0.5, ×1 + 1, ×2 + 2, ×4 + 4, ×8 + 8, ×16 + 16

**6. A) 7. D) 8. B) 9. E) 10. A)**

**11. C)**Age of class teacher = (25 × 16) – (24 × 15) = 400 – 360 = 40yrs

**12. A)**Let the CP of 150kg rice be Rs.150

Therefore
SP of 50kg rice at 10% loss = 90/100 × 50 = Rs.45

For
10% of gain on the whole SP = 150 × 110/100 = Rs.165

Therefore
100kg rice should be sold for = 165 – 45 = Rs.120

Therefore
precentage gain = (120 – 100)/100 × 100 = 20/100 × 100 = 20%

**13. C)**Precent incerase in area = 40 + 30 + (40 × 30)/100 = 70 + 12 = 82%

**14. E)**ATQ, 50T + 40C = 500 and T + C = 12

=>
C = 10 and T = 2

Therefore
Required ratio = 10 : 2 = 5 : 1

**15. A)**Let, Ashokan can finish the work in x days.

Then
Nitin can finish the work in 3x days.

3x
– x = 40 => x = 20days and 3x = 60 days

So,
together they can finish the work in [(20 × 60)/(20 + 60)] = 1200/80 = 15 days