Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS PO Mains – Set 3

Mentor for Bank Exams
Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS PO Mains – Set 3
Directions (1 – 5): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Number of trees planted (in Hundreds) by five different NGOs in six
Different years in two different states
1. Number of trees planted by NGO-Dayavan in the Odisha in the year 2007 was approximately what percentage of the number of trees planted by NGO-Aarambha in the Kerala in the year 2009?
a) 46
b) 52
c) 70
d) 58
e) None of these
2. Which NGO planted the second highest number of trees in both the states together in the year 2009?
a) Aarambh
b) Bhumitra
c) Chitsukh
d) Dayavan
e) Energy
3. What was the approximate percentage decrease in the number of trees planted by NGO-Chitsukh in Odisha in the year 2007 as compared to the previous year?
a) 28
b) 22
c) 26
d) 14
e) None of these
4. What was the average number of trees planted by NGO-Chitsukh in the Kerala over the years together?
a) 1005
b) 1050
c) 1015
d) 1205
e) None of these
5. What was the respective ratio between the number of trees planted by NGO-Aarambha in the year 2006 in Kerala and the number of trees planted by NGO-Energy in the year 2008 in Odisha?
a) 36 : 11
b) 36 : 7
c) 11 : 7
d) 14 : 9
e) None of these
Directions (6 – 10): Study the pie-chart carefully to answer the questions that follow:
Percentage-wise break-up of spending pattern of a family in a month
Total amount spent in a month = Rs. 60,000
6. Total amount spent by the family on Commuting and Telephone Bills together forms approximately what per cent of the amount spent on Groceries?
a) 153
b) 148
c) 135
d) 112
e) 96
7. Amount invested by the family on Savings forms what per cent of the amount spent on Health?
a) 123
b) 81.25
c) 120.50
d) 85.75
e) None of these
8. What is the ratio of the amount spent by the family on Groceries to the amount spent on House Rent?
a) 23:18
b) 13:28
c) 18:23
d) 28:13
e) None of these
9. What is the total amount spent by the family on Telephone Bills, Health and Electricity together?
a) Rs. 13,800
b) Rs. 18,600
c) Rs. 17,400
d) Rs. 20,400
e) None of these
10. What is the amount spent by the family on Commuting?
a) Rs. 9,600
b) Rs. 8,400
c) Rs. 7,200
d) Rs. 6,000
e) None of these
Directions (11 – 15): Study the following paragraph and answer the questions
In St. Mary University, the first year is a foundation program for all the students after which in second year the students can opt for their major subject. In 2013, only 70% of the students passed the first year examination and all of those who passed joined in the second year. In 2013, only 20% of students of first year who passed the first year examination joined Physical Sciences, 30% joined the Arts stream, while remaining joined Commerce stream.
Apart from these some students from other Universities who passed their first year also joined St. Mary University. Such students were 20% of the number of first year students from St. Mary University who passed 2013 examination. The break-up of the number of students from other universities across Physical Sciences, Arts and Commerce streams at St. Mary University was in ratio 2:3:5 respectively. In 2013, the number of students in Arts stream in  St. Mary University in second year was 504.
6.How many first year students of St. Mary University appeared for the first year examination in 2013?
a) 2000
b) 2500
c) 3000
d) 2600
e) None of these
12. What was the number of students in second year Commerce stream in St. Mary University in 2013?
a) 900
b) 840
c) 880
d) 700
e) None of these
13. In 2013, what percent of science stream students in second year at St. Mary University were first year pass outs from St. Mary University only?
a) 16.66%
b) 83.33%
c) 86%
d) 20%
e) cannot be determined
14. If after second year, 10% of Commerce stream students changed to Physical Science stream then what would have been the number of students in third year in Physical Science at St. Mary University in 2014? (Assume no outside student was admitted to third year and no student failed in second year examination in St. Mary University)?
a) 420
b) 380
c) 480
d) 460
e) None of these
15. If the number of girls in second year at St. Mary University in 2013 are distributed in the ratio 2:5:3 across Physical Sciences, Commerce and Arts streams respectively, then what is the number of the girls in second year in 2013 at St. Mary University?
a) 350
b) 255
c) 380
d) 385
e) Cannot be determined


Solutions:
1. D) Number of trees planted by NGO-Dayavan in the Odisha in the year 2007 = 630
Number of trees planted by NGO-Aarambha in the Kerala in the year 2009 = 1080
Required Percentage = 630/1080 × 100 = 58.33% ≈ 58%
2. B) Number of trees planted by NGO-Aarambha in both the states together in the year 2009= 1080 + 1240 = 2320
Number of trees planted by NGO-Bhumitra in both the states together in the year 2009= 1260 + 620 = 1880
Number of trees planted by NGO-Chitsukh in both the states together in the year 2009= 860 + 640 = 1500
Number of trees planted by NGO-Dayavan in both the states together in the year 2009= 840 + 520 = 1360
Number of trees planted by NGO-Energy in both the states together in the year 2009= 690 + 380 = 1070
Clearly, NGO-Bhumitra planted the second highest number of trees in both the states together in the year 2009
3. D) Number of trees planted by NGO-Chitsukh in Odisha in the year 2006= 440
Number of trees planted by NGO-Chitsukh in Odisha in the year 2007= 380
Percentage decrease = (440 – 380)/440 × 100 = 13.63% ≈ 14%
4. E) Required average = (450 + 690 + 540 + 720 + 860 + 1130)/6 = 4390/6 = 731.66
5. B) Number of trees planted by NGO-Aarambha in the year 2006 in Kerala = 2160
Number of trees planted by NGO-Energy in the year 2008 in Odisha = 420
Required ratio = 2160 : 420 = 36 : 7
6. E) Total amount spent by the family in a month = Rs. 60,000
Percentage spent on commuting = 12%
Percentage spent on Telephone Bills = 10%
Total percentage spent on Commuting and Telephone Bills together = 12 + 10 =22%
Total amount spent by the family on Commuting and Telephone Bills together = 22% of 60000 = Rs. 13200
Percentage spent on Groceries = 23%
Amount spent by the family on Groceries = 23% of 60000 = Rs. 13800
Required percentage = 13200/13800 × 100 = 22/23 × 100 = 95.65% ≈ 96%
7. B) Total amount spent by the family in a month = Rs. 60,000
Percentage invested by the family on Savings = 13%
Percentage spent on Health = 16%
Amount invested by the family on Savings = 13/100 × 60000 = Rs.7800
Amount spent on Health = 16/100 × 60000 = Rs.9600
Required percentage = 7800/9600 × 100 = 13/16 × 100 = 81.25%
8. A) Total amount spent by the family in a month = Rs. 60,000
Percentage spent on Groceries = 23%
Percentage spent on House Rent = 18%
Amount spent by the family on Groceries = 23% of 60000
Amount spent by the family on House Rent = 18% of 60000
Required ratio = 23% of 60000: 18% of 60000 = 23:18
9. D) Total amount spent by the family in a month = Rs. 60,000
Percentage spent on Telephone Bills = 10%
Percentage spent on Health = 16%
Percentage spent on Electricity = 8%
Total percentage spent by the family on Telephone Bills, Health and Electricity together = 10 + 16 + 8 = 34%
Total amount spent by the family on Telephone Bills, Health and Electricity together = 34% of 60000 = Rs. 20400
10. C) Total amount spent by the family in a month = Rs. 60,000
Percentage spent on commuting = 12%
Amount spent by the family on Commuting = 12% of 60000 = Rs. 7200
(11 – 15): Explanation:
Let us assume the total number of first year students in St. Mary University be p
Then, as per data, number of students who passed in first year = .7p
Students in science ,commerce and arts stream becomes : .14p , .35p , .21p respectively
Total number of students from other universities = 20% of .7p = .14p
Ratio of students from other universities in different streams is
Science =.028p , Arts = .042p , Commerce =.07p
Given that number of students in arts stream = 504
Therefore, 0.42p+0.21p =504
.252p = 504 therefore, P=2000
Hence  total number of students in first year = 2000
Total students in promoted to second year = 1400
Students from other universities joining St. Mary University = .14p=280
Total Students studying in St. Mary University in second year=1400+280=1680
11. A) Total number of students in first year = 2000
12. B) Total number of students in commerce stream in 2013
= 0.35p + 0.07p = 0.42p = 0.42p*2000 = 840
13. B) Total Science students in St. Mary University= .14p + .028p = 336students.
First year pass outs of St. Mary joining science stream = 0.14p = 280
Required Percentage = 286/336*100 = 83.33
14. B) Total number of commerce students in 2013 = 0.35p + 0.07p = 0.42p = 840
Total number of science students in 2013 = 0.14p + 0.028p = 0.168p = 336
10% of Commerce Students = 84
So, total number of science students in 2014 = 336 + 84 = 420
15. E) No bifurcation of students among boys and girls is given.