Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS Clerk – Set 19

Mentor for Bank Exams
Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS Clerk – Set 19
Directions (1 – 5): Study the following table to answer these questions.
The numbers of watches of different companies sold in various shop in a year.
No. of watches sold
Shop Name
Titan
Sonata
Fastrack
A
750
850
680
B
920
670
960
C
1050
470
850
D
710
780
820
1. What percentage of total numbers of watches sold by shop A were Titan watches?
a) 29.10
b) 32.89
c) 38.15
d) 28.67
e) 34.65
2. The total numbers of watches sold by shop D is what percentage of total numbers watches sold by shop B?
a) 78.91
b) 81.67
c) 90.59
d) 93.48
e) 110.39
3. By what percentage is the number of Fastrack watches sold by shop C more than the numbers of Fastrack watches sold by shop A?
a) 15
b) 35
c) 25
d) 20
e) None of these
4. In which shop the average numbers of watches were sold the highest?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) None of these
5. The numbers of Sonata watches were sold by Shop B is what percent of total numbers of Sonata watches sold by all shops together?
a) 28.32
b) 22.69
c) 27.52
d) 24.19
e) 16.97
Directions (6 – 10): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)
6. 9219.999 ÷ 25.002 × 13.996 = ?
a) 5623
b) 5163
c) 5610
d) 5603
e) 5633
7. 33.0003% of 529.999 = ?
a) 165
b) 185
c) 175
d) 170
e) 180
8. (24.001)^2 = ?
a) 570
b) 530
c) 576
d) 500
e) 540
9. 21212.12 + 22121.21 + 21122.22 = ?
a) 64400
b) 64456
c) 65000
d) 65555
e) 64556
10. 1251.01 – 429.99 + 549.99 = ?
a) 1370
b) 1420
c) 1340
d) 1410
e) 1320
11. Three pipes, P, Q and R are attached to a tank. Pipe P can fill the tank alone in 2 hours. Pipes Q and R when open together can fill the tank in 40 minutes. Pipe P is opened for 40 minutes. Now, pipe is closed and pipes Q and R are opened. How much more time will it take to fill the tank completely (in minutes)?
a) 13 1/3
b) 15
c) 16 2/3
d) 20
e) 26 2/3
12. Daniel invested a sum of Rs. 20000 for four years in compound interest at 10% per annum. How much money he should have invested in simple interest at same terms so as to earn same amount of interest in both cases (in rupees)?
a) 21300
b) 22876
c) 23205
d) 24200
e) 25245
13. Honey drives car at 50 km/hr while Sunny drives the car at 80 km/hr. They both have gone for a long drive and drive turn wise. What should be the ratio of distances for which Honey and Sunny drive so that they can cover a distance of 480 km in 8 hours?
a) 3 : 2
b) 5 : 4
c) 7 : 6
d) 5 : 3
e) 3 : 1
14. The marked price of a wooden frame is Rs. 900. A discount is offered on this frame. Accidentally, the cashier used the discount twice while making the bill. As a result, it was sold at a price of Rs. 576. Still, a profit of 20% is earned. What is the cost price of wooden frame?
a) Rs. 360
b) Rs. 440
c) Rs. 480
d) Rs. 450
e) Rs. 400
15. One year ago, Prapti was three times as old as her younger sister Sumona. Five years hence, Prapti’s age will exceed her younger sister’s age by 8 years. The ratio of the present ages of Prapti and her younger sister is:
a) 9 : 2
b) 11 : 3
c) 12 : 5
d) 13 : 5
e) 17 : 7


Solutions:
1. B) From the table,
Total watches sold in shop A = 750 + 850 + 680 = 2280
The Titan watches sold in shop A = 750
The required percentage = [(750/2280) × 100] = 32.89%
The 32.89% of total numbers of watches sold by shop A were Titan watches.
2. C) From the table,
No. of watches sold
Shop Name
Titan
Sonata
Fastrack
Total numbers of watches sold
B
920
670
960
920 + 670 + 960 = 2550
D
710
780
820
710 + 780 + 820 = 2310
 The required percentage = [(2310/2550) × 100]% = 90.58%
The total numbers of watches sold by shop D is 90.58% of total numbers watches sold by shop B.
3. C) From the table,
The numbers of Fastrack watches sold by shop A = 680
The numbers of Fastrack watches sold by shop C = 850
The increase in the sale of Fastrack watches = 850 – 680 = 170
The required percentage = [(170/680) × 100]% = 25%
The numbers of Fastrack watches sold by shop C is more than the numbers of Fastrack watches sold by shop A by 25%.
4. B) From the table,

The average numbers of watches were sold in shop B the highest.
5. D) From the table,
Total numbers of Sonata watches sold by all shops together = 850 + 670 + 470 + 780 = 2770
The numbers of Sonata watches sold by shop B = 670
The required percentage = [(670/2770) × 100]% = 24.18%
The numbers of Sonata watches were sold by Shop B is 24.18% of total numbers of Sonata watches sold by all shops together.
6. B)   7. C)   8. C)   9. B)   10. A)  
11. E) Pipe P can fill the tank alone in 2 hours or 120 minutes. Pipes Q and R when open together can fill the tank in 40 minutes.
In a minute, pipe P can fill 1/120 of tank, and pipes Q and R together can fill 1/40 of tank.
Suppose pipes Q and R are opened for T minutes.
40/120 + T(1/40) = 1
T = 40 × 2/3 = 80/3 = 26 2/3
80/3 more minutes are required to fill tank completely.
12. C) For same interest, 20000 × [(1 + 10/100)4 – 1] = (P × 10 × 4)/100
9282 = 0.4P
P = 23205
Daniel should have invested Rs. 23205 in simple interest.
13. B) Suppose Honey drove for T km and Sunny drove for (480 – T) km.
Time taken by Honey = T/50 hours
Time taken by Sunny = (480 – T)/80 hours
Also, total time is 8 hours.
=> T/50 + (480 – T)/80 = 8 => 8T + 2400 – 5T = 3200
T = 800/3
Ratio of distance for which Honey and Sunny drove = (800/3) : (480 800/3) = 800 : 640 = 5 : 4
14. C) On understanding the question statement properly, we observe that we are given selling price and profit percentage and we need to find cost price. The information regarding marked price and discount is a distraction only.
We know, Selling Price = Cost Price × (1 + (Profit %)/100)
Cost price of frame = Rs. 576/(1 + (20/100)) = Rs. 576/1.2 = Rs. 480
15. D) Let the age of Sumona in a year ago be x years.
One year ago, Prapti was four times as old as her younger sister Sumona. So, the age of Prapti in one year ago = 3x years.
Five years hence, Prapti’s age will exceed her younger sister’s age by 8 years.
So, we can write now,
(3x + 1) + 5 = [(x + 1) + 5] + 8 3x + 6 = x + 14 3x x = 14 6 2x = 8
x = 8/2 = 4
So, the present age of Sumona = 4 + 1 = 5 years.
And the age of Prapti = (4 × 3) + 1 = 13 years.
The ratio of the present ages of Prapti and her younger sister = 13 : 5.