IBPS SO Agriculture Officer Practice Questions – Set 4

Mentor for Bank Exams
IBPS SO Agriculture Officer Practice Questions – Set 4
1. P content in DAP is
(a) 20%         
(b) 36%         
(c) 46%         
(d) 50%
2. Chemical formula of single superphosphate is
(a) Ca(H2PO4)         
(b) CaHPO4  
(c) Ca3(PO4)
(d) Ca(H2PO4) CaSO42H2O
3. Concentration of nitrogen in soil air is
(a) 70%         
(b) 74%         
(c) 78%         
(d) 82%
4. Which of the following is correct?
(a) P2O5 × 0.44 = P
(b) P2O5 × 2.29 = P
(c) P2O5 × 0.83 = P
(d) P2O5 × 1.20 = P
5. Sulphur content (%) in potassium sulphate is
(a) 50
(b) 22
(c) 17
(d) 12


6. Sodium adsorption ratio (SAR) can be calculated by using of formula
(a) SAR = Na+ /       
(b) SAR = Na+ /       
(c) SAR = Ca2+ + Mg2+ /   
(d) SAR = Na+ /
7. The exchangeable sodium ratio (ESR) can be calculated as
(a) ESR = Exchangeable (C2+ + Mg2+)/Exchangeable Na+
(b) ESR = Exchangeable Na+ /
(c) ESR = Exchangeable Na+ / Exchangeable (Ca2+ + K+)
(d) ESR = Exchangeable Na+ / Exchangeable (Ca2+ + Mg2+)
8. Which one of the following is not correctly matched?
Soil order      Pronunciation         
(a)       Entisols          Recent          
(b)       Aridisols        Arid   
(c)       Histosols       Organic         
(d)       Vertisols        Pedalfor       
9. A clay solid must contain at least _____ clay separate, to be designated a clay
(a) 70%         
(b) 80%         
(c) 40%         
(d) 35%
10. Select the wrong pair from the following given below:
(a) Stregite   :           FePO4.2H2O           
(b) Variscite  :           AlPO4.2H2O
(c) Gibbsite   :           Al2O3.3H2O
(d) Hematite:           FeOOH          


11. Boron content in borax (suhaga) is
(a) 11%         
(b) 25%         
(c) 19%         
(d) 39%
12. The rate of weathering is generally high in
(a) Arid tropical climate    
(b) Arid temperate climate          
(c) Humid tropical climate           
(d) Humid temperature climate
13. Which one of the following pair is mismatched?
(a) L value     :           Larsen           
(b) Integrated soil test approach            :           Colwell          
(c) Biogas      :           Desai 
(d) Law of limiting factor   :           Lundegardh 
14. Tick out the incorrect match:
List I (Ore)     List II (Mineral)       
(a)       Dolomite       CaCO3.MgCO3       
(b)       Gibbsite         Al2O3.3H2O
(c)       Gypsum         CaSO4.2H2O           
(d)       Geothite        Fe2O3           
15. The main constituent of biogas is
(a) H2
(b) H2S         
(c) N2
(d) CH4


16. Nalgonda technique is used for
(a) Chloride  
(b) Fluoride  
(c) Bromide 
(d) Cadmium


17. How many agro-climatic zones are found in India?
(a) 15
(b) 16
(c) 17
(d) 18
18. Which of the following anzymes is involved in the primary carboxylation in C4 plants?
(a) RUBP Carboxylase       
(b) PEP          
(c) Oxygenase         
(d) Carboxylase
19. The pH of normal rain is
(a) 6.5           
(b) 5.6           
(c) 4.6           
(d) 3.6
20. Which harmful gas is emitted by masonry building materials, even ground water?
(a) H2S          
(b) Radon     
(c) Ammonia
(d) CO2
Answers:
1. (a) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (d) 8. (d) 9. (d) 10. (d)
11. (a) 12. (c) 13. (d) 14. (d) 15. (d) 16. (b) 17. (a) 18. (b) 19. (b) 20. (b)