IBPS SO Agriculture Officer Practice Questions – Set 3

Mentor for Bank Exams
IBPS SO Agriculture Officer Practice Questions – Set 3
Dear Students,
Welcome to Mentor for Bank Exams. IBPS SO (Agriculture - Officer) Exam 2017 is going to be conducted, we hope you all have been preparing well for this exam. To brush up your preparation at this stage, here are some most important questions from previous papers for IBPS SO (Agriculture Officer) exam. All the best!!!
1. Stomata are regulated by
(a) N  
(b) P  
(c) K   
(d) Ca
2. Maximum density of water exists at
(a) 0°C           
(b) 4°C          
(c) 40°C        
(d) 100°C
3. Plant lost water in transpiration upto the extent of
(a) 80%         
(b) 90%         
(c) 95%         
(d) 99%
4. The chemical nature of GA3 is
(a) Phenolic 
(b) Terpene  
(c) Purine     
(d) Indole
5. Guttation is not favoured under
(a) Low humidity    
(b) High humidity   
(c) Low root pressure        
(d) High humidity and low root pressure
6. The xylem and phloem elements in the plant are surrounded by a layer of living cells called
(a) Casparian strips
(b) Pericycle
(c) Stele        
(d) Endodermis
7. A plant hormone, which is primary regulator of abscission process is
(a) Ethylene 
(b) Auxin      
(c) ABA         
(d) Gibberellins
8. Growing of plant in soilness nutrient solution is referred as
(a) Aeroponics        
(b) Hydroponics      
(c) Xeroponics         
(d) Thaloponics
9. Most commonly grown crop plants are included in
(a) halophytes         
(b) Glycophytes      
(c) Sciophytes         
(d) Xerophytes
10. Optimum temperature for maximum crop development in wheat is
(a) 10-15°C  
(b) 20-25°C  
(c) 25-30°C  
(d) 30-35°C


11. ‘Little leaf’ and ‘rosette’ of apple, ‘white bud’ of maize are the deficiency symptoms of
(a) Fe 
(b) Zn
(c) Cl  
(d) Mo
12. In citrus plant, die back diseases is the result of deficiency of
(a) N  
(b) P  
(c) Boron      
(d) Copper
13. Acid rains are due to which of the following gases?
(a) CO2 and CO       
(b) Ozone and CO2
(c) NO2 and SO2    
(d) NH3 and CO2
14. Which one of the following is a most harmful pollutant by automobiles?
(a) SO2         
(b) CO
(c) N2O         
(d) CO2
15. Callus is induced to form roots in the medium of
(a) Auxin       
(b) Cytokinins only 
(c) Morecytokinins than auxin    
(d) Moreauxin than cytokinins
16. Blue light is always less efficient in photosysthesis than
(a) White      
(b) Red          
(c) Orange    
(d) Violet
17. Protein content in pulses ranges from
(a) 10-15%   
(b) 20-25%   
(c) 25-30%   
(d) 40-45%
18. Protein content of cereals ranges from
(a) 8-12%     
(b) 12-15%   
(c) 15-20%   
(d) 20-25%
19. Natural inhibitor of IAA oxidases is
(a) Caffeic Acid       
(b) Coumaric acid   
(c) ABA         
(d) Lactic Acid
20. How many ATP are required to produce 1 mole of hexose in photosynthesis?
(a) 8   
(b) 18
(c) 28
(d) 38
Answers:
1.(c) 2.(b) 3.(d) 4.(b) 5.(c) 6.(b) 7.(c) 8.(b) 9.(b) 10.(b)
11.(b) 12.(d) 13.(c) 14.(b) 15.(d) 16.(b) 17.(b) 18.(a) 19.(b) 20.(b)