IBPS SO Agriculture Officer Practice Questions – Set 2

Mentor for Bank Exams
IBPS SO Agriculture Officer Practice Questions – Set 2
1. Fresh water prawns yield eggs at
(a) 100 nos./g         
(b) 500 nos./g         
(c) 1000 nos./g       
(d) 5000 nos./g
2. The inland fish production is almost how much % of total fish production in India
(a) Over 50%           
(b) 30%         
(c) 20%         
(d) 40%
3. Minamata Bay diseases in Japan happened due to
(a) Methyl Mercury           
(b) Cadmium poisoning    
(c) Hydrochloric acid         
(d) Methyl isocyanides
4. Indian hill trout is                      
(a) Schizothorax     
(b) Rohu       
(c) Marieus bola     
(d) Catla
5. For spawing of 1 Kg of carp, how much water is required in hatchery
(a) 1 m3        
(b) 10 m3     
(c) 50 m3     
(d) 80 m3
6. Larvae of fresh water mussle (L. marginalis) is
(a) Tocophor           
(b) Pedivelligen       
(c) Glochidium        
(d) Spat
7. Widely distributed and cultured fish species in world is
(a) Silver carp          
(b) Grass carp         
(c) Common carp   
(d) L. rohita
8. Central Institute of Fresh water Aquaculture is located at
(a) W.B         
(b) Bihar       
(c) M.P.        
(d) Bihar
9. The main causative agent of Epizootic Ulcerative Syndorme (EVS) is
(a) Aphanomyces invadens          
(b) A. hydrophilla   
(c) Pseudomonas maxima
(d) Myxobolus cyprinid
10. Species contributimg largest to fish catch in India
(a) Indian mackerel
(b) Sardin     
(c) Bombay duck    
(d) Tuna
11. Indian river prawn is associated with
(a) M. rosenbergii  
(b) M. lameraii        
(c) M. malcomsonii
(d) M.idea




12. The national fish of India is 
(a) Rastrelliger kanagurta
(b) Labeo rohita     
(c) Catla Catla         
(d) Clarias batrachus
13. The fertilized eggs of Catla take about _ to _ hrs for hatching at 30°C
(a) 10 to 12 
(b) 12 to 14 
(c) 14 to 18  
(d) 18 to 24
14. Match the following:
1. LH – RH – A                      A. Minnow  
2. Lates calcarifer               B. Salmon    
3. Pangasius pangasius     C. Toxicant  
4. Azolla                                D. Insect                   
5. Calcium carbide             E. Fertilizer 
6. Smolt                                F. Predator  
7. Esomus dandricus          G. Nitrogen fixation         
8. Potamogeton                  H. Reproduction    
9.  Anisops                            I. Grass carp
10. Biogas slurry                 J. Molluscs  
Answer of matching                       
(a) 1 H, 2 F, 3 J, 4 G, 5 C, 6 B, 7 A, 8 I, 9 D, 10 E
(b) 1 A, 2 J, 3 F, 4 E, 5 C, 6 I, 7 H, 8 D, 9 B, 10 G
(c) 1 F, 2 J, 3 H, 4 G, 5 C, 6 B, 7 A, 8 I, 9 D, 10 E
(d) 1 H, 2 F, 3 H, 4 C, 5 B, 6 G, 7 I, 8 A, 9 E, 10 D
(e) 1 J, 2 B, 3 A, 4 C, 5 D, 6 E, 7 F, 8 G, 9 H, 10 I
15. Match the following:
            Product         Protein         
(A)      Milk               (i) keratin
(B)       Egg                 (ii) Myosin
(C)       Meat              (iii) Casein
(D)      Wool              (iv) Albumen
(a) A-iv, B-ii, C-iii, D-i         
(b) A-i, B-iii, C-iv, D-ii         
(c) A-iii, B-iv, C-ii, D-i          
(d) A-ii, B-iv, C-iii, D-i
16. Highest milk producing country in the world is
(a) USA         
(b) CIS           
(c) Switzerland        
(d) India
17. Match the following:
            Revolutions Related to
(A)      White                        (i) Fishery
(B)       Blue               (ii) Agriculture
(C)       Yellow           (iii) Milk       
(D)      Green                        (iv) oil seeds
(a) A-iii, B-iv, C-ii, D-i         
(b) A-ii, B-iii, C-i, d-iv          
(c) A-iv, B-ii, C-i, D-iii          
(d) A-iii, B-ii, C-iv, D-ii
18. Mycology is a study of          
(a) Bacteria  
(b) Virus       
(c) Fungi       
(d) Parasites
19. Antibiotics are products of  
(a) Bacteria and fungi       
(b) Fungi and parasites     
(c) Parasites and bacteria
(d) Fungi and viruses
20. Bird flu is caused by  
(a) Avian adenovirus         
(b) Avian influenza virus   
(c) Avian poxvirus  
(d) Avian leucosis virus
Answers:
1.(c) 2.(a) 3.(a) 4.(c) 5.(a) 6.(c) 7.(b) 8.(d) 9.(a) 10.(b)
11.(c) 12.(a) 13.(d) 14.(a) 15.(c) 16.(d) 17.(d) 18.(c) 19.(a) 20.(b)