__Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS Clerk – Set 5__**1. The MRP of a article is 60% above its manufacturing cost. The article is sold through a retailer, who earns 19% profit on his purchase price. What is the approx. profit percentage for the manufacturer who sells his article to the retailer? The retailer gives 15% discount on MRP.**

a) 15.2%

b) 14.2%

c) 13%

d) 12.5%

**2. In an exam of 100 marks, the average marks of a class of 40 students are 76. If the top 3 scorers of the class leave, the average score falls “down by 1. If the other two toppers except “the highest topper scored not more than 85. “then what is the minimum score the topper can score?**

a) 86

b) 98

c) 95

d) 92

e) 85

**3. What is the total surface area of a rectangular parallelopiped having volume 408 c.c. and a base area of 24 sq.cm? The length of the cuboid is one-sixth the base area.**

a) 326

b) 382

c) 388

d) 438

e) 398

**4. Rashid borrowed Rs. 15000 at the rate of 10% p.a. rate of compound interest, compound annually. He repaid a certain amount at the end of the first. Then he paid Rs. 12100 at the end of the 2**

^{nd}year to completely discharge the loan. What amount did he repay at the end of 1^{st}year?
a) 4500

b) 5500

c) 6500

d) 5800

e) 5400

**5. There are three athletes A, B and C at a same point. A starts running from a point at a speed of 40 m/min. After 5 minutes, B starts running after A with a speed of 50 m/min. Simultaneously, C also starts running after A at 60 m/min. What distance has C covered (in m) when he catches A?**

a) 500/3

b) 1300/3

c) 700/3

d) 600

e) None of these

**6. The hourly wages of a mason have increased by 25%. Since the increase, the number of hours he works daily has reduced by 16%. If he was earning Rs. 120 per day before the increase, how much (in Rs.) is he earning now?**

a) 124.5

b) 115.5

c) 126

d) 120

e) None of these

**7. There are 3 green, 4 orange and 5 white color bulbs in a bag. If a bulb is picked at random, what is the probability of having either a green or a white bulb?**

a) 3/4

b) 2/3

c) 4/3

d) 2/5

e) 3/5

**8. Three men Ashok, Bindusar and Chankya invested ₹ 11000, ₹ 12000 and ₹ 17000 in a partnership business for a year. After a year, they got a return of ₹ 100000. If they decide to divide the amount on the basis of their shares of investment, then what amount will Chankya receive more than Ashok?**

a) 12000

b) 15000

c) 27000

d) 35000

e) None of these

**9. A boat takes 6 hours to cover 100 km downstream and 30 km upstream. If the boat goes 75 km downstream and returns back to its starting point in 8 hours, what is the speed of the boat in still water and the rate of the stream (in kmph) respectively?**

a) 25 and 4

b) 25 and 5

c) 30 and 10

d) 20 and 5

e) 20 and 10

**10. A and B are the two alloys which were made by mixing aluminium and silver in the ratio 5 : 7 and 9 : 11. If 30 grams of alloy A and 50 grams of alloy B are melted and mixed to form another alloy C, what is the ratio of aluminium and silver in the new alloy C?**

a) 7 : 9

b) 3 : 4

c) 4 : 11

d) 7 : 6

e) 8 : 5

**11. A cistern can be filled by two pipes in 15 minutes and 25 minutes respectively. Both pipes are opened together for a certain time, only 5/6 of quantity of water flows through the former and 5/8 through the other pipe. The obstruction is removed, the cistern is filled by in 5 minutes from that moment. How long was it before the full flow began?**

a) 168/29 min.

b) 115/21 min.

c) 145/12 min.

d) 125/11 min.

e) 144/13 min.

**12. There are two articles and the sum of cost prices of these articles is Rs. 500. One of them was sold at a profit of 20% and another at a loss of 20%. Besides if the selling prices of both the articles were same, find the loss.**

a) Rs.40

b) Rs.32

c) Rs.25

d) Rs.20

e) Rs.30

**13. Divide Rs. 2000 into two sums such that, if the first be put out at simple interest for 6 years at 3(1/2) per cent, and the second for 3 years at 4(1/2) per cent, the interest of the first sum would be double that of the second. Find the second part.**

a) Rs.800

b) Rs.758

c) Rs.875

d) Rs.790

e) Rs.755

**14. In a zoo , the zoo authority announces 40% discount on every on every ticket which costs 50 paise in order to attract more visitors. For this reason, sale off ticket increase by 50%. Find the percentage increase in the number of visitors.**

a) 90%

b) 150%

c)100%

d) 98%

e) 112%

**15. In an office the average age of all the female employees is 21 years and that of male employees is 32 years, where the average age of all the (male and female) employees is 28 years. Find the total number of employees in the office.**

a) 150

b) 231

c) 200

d) 180

e) 115

**Solutions:**

**1. B)**The manufacturer sells the product to retailer, and then retailer sells to the customer.

Assume manufacturing cost
= 100 and manufacturer profit = x

As Maximum Retail Price
(MRP) of a product is 60% above its manufacturing cost,

MRP = 160% of 100 = 160

The retailer gives 15%
discount on MRP. So, customer price is 85% of MRP.

Buyer Price = 85% of 160
= 136

Manufacturer makes x
rupees profit, and then retailer makes 19% profit.

So, 119% of (100 + x) =
136

⇒ 119 (100 + x) = 13600

⇒ (100 + x) = 114.28

⇒ x = 14.28

Hence, Manufacturer
profit = 14.2%

**2. C)**Total score of 40 students = (40 × 76) = 3040

Total score of top 3 scorers
= 3040 – (37 × 75) = 265

To minimize the score of
the top scorer, we assume the other two top scorers score the maximum they can
= 85 marks each.

So, the top scorer scored
= 265 – 170 = 95 marks.

**3. C)**Length = 1/6 × 24 = 4cm

Base area = l × b = 24
sqcm

Therefore Breadth (b) = 24/4
= 6cm

Colume of Cuboid (lbh) =
408

Therefore, Height (h) =
408/24 = 17cm

∴ Total Surface area =
2(lb + bh + lh)

= 2(4 × 6 + 6 × 17 + 17 ×
4) = 2(24 + 102 + 68) = 388 sq.cm

**4. B)**Rs. 15000 borrowed at 10% p.a. will become Rs. 16500 at the end of the 1st year. Let k be the amount repaid at the end of the first year. Then the balance is Rs. 16500 - k will become the principal for the second year.

⇒ 110% of (16500 – k) = 12100

⇒ 16500 – k = 11000

⇒ k = Rs. 5500.

**5. D)**When B started, A is ahead by 40 × 5 = 200 m

But C will catch A before
the B as he is faster than the B.

Since A and C run in the
same direction, relative speed of C = 60 − 40 = 20 m/min

∴ Time taken by C to
actually catch A = 200/20 = 10min

Distance actually covered
by C in this duration = 10 × 60 = 600 m

**6. C)**Daily wages = hourly wages × work hours.

Let the original hourly
wages and work hours be Rs. x and y hours respectively.

Since he used to earn Rs.
120 earlier, xy = 120

New hourly wages = Rs.
(1.25x) and new working hours = 0.84y

**∴**New daily wages = (1.25x)(0.84y) = 1.05xy = 1.05 × 120 = Rs. 126

**7. B)**Let E1, E2 be the event of picking a green bulb and white bulb respectively.

Total no. of bulbs in a
bag = 3 + 4 + 5 = 12

E1 = 3/12 = 1/4; E2 =
5/12

P(E

_{1}or E_{2}) = P(E_{1}) + P(E_{2}) = 1/4 + 5/12 = 8/12 = 2/3**8. B)**Chankya invested ₹ 17000 of the total (11000 + 12000 + 17000) = ₹ 40000. So, his share s 17/40 of the total amount.

(17/40 – 11/40) = 6/40 =
3/20

Ashok will receive of the
total amount.

So, Chankya will receive
of the total amount more than Ashok = 3/20 × 100000 = 15000

**9. D)**Let the speed of the boat be x and speed of stream be y.

∴ Upstream speed = (x − y) and downstream speed = (x + y)

So we get, 100/(x + y) +
30/(x – y) = 6

Let 1/(x + y) = a and
1/(x – y) = b

∴ 100a + 30b = 6

**.....(i)**
Similarly,

75a + 75b = 8

**.....(ii)**
Solving both the eqations
simultaneously we get,

a = 1/25 and b = 1/15

**∴**

**x + y = 25 and x − y = 15**

Solving for x and y, x =
20 and y = 5

**10. A)**Aluminium in alloy C = [30 × 5/12] + [50 × 9/20] = 35

Silver in alloy C = [30 ×
7/12] + [50 × 11/20] = 45

Ratio of aluminium and
silver in alloy C = 35 : 45 = 7 : 9

**11. A)**Pipe I ———– Pipe II

15——————25

LCM = 75

Pipe I = 5*(5/6) = 25/6

Pipe II = 3*(5/8) = 15/8

Decreased efficiency =
(25/6)+(15/8) = 145/24

Pipe I + Pipe II = (3+5
efficiency both take 5 minutes = 8 * 5 = 40 unit

Pipe I and Pipe II = 75 –
40 = 35 units

Therefore, time take to
fill the cistern =(35*24)/145 = 168/29 minutes

**12. D)**x*(120/100) = (500-x)(80/100)

=> x = 200

CP of article sold at
profit = 200

CP of article sold at
loss = 300

Common SP = 300* 80/100
or = 200* 120/100 = 240

Loss = CP – SP = 500 –
(2*240)= Rs.20

**13. C)**Let the first part be x and the second part be (2000-x)

Interest on the first
part = (x*6*7)/(100*2) = 21x/100

Interest on the second
part = [(2000-x)*3*9]/(100*2) = [27*(2000-x)]/(200)

Now,

21x/100 = 2*
[27*(2000-x)]/200 => x = 1125

Hence, first part = Rs.
1125 and second part =(2000-1125)= Rs.875

**14. B)**Let the number of visitors be 100.

Total revenue = 0.50 *
100 = Rs.50

New price = 0.50
*(60/100) = 30 paise

New revenue =
50*(150/100) = Rs.75

Number of visitors =
75/0.30 = 250

% change in number =
[(250 -100)/100]*100 = 150%

**15. B)**

21 32

28

4 : 7

4+7 = 11

Hence,

The total number of
employees should be multiples of 11.