__Data Interpretation Practice Questions – Set 96__**Directions (1 – 5): Study the following graph and table carefully and answer the questions given below.**

**Time taken to travel (in hours) by six vehicles on two different days**

**1. Which of the following vehicles travelled at the same speed on both the days?**

(a) Vehicle A

(b) Vehicle C

(c) Vehicle F

(d) Vehicle B

(e) None of these

**2. What was the difference between in speed of vehicle A on day 1 and the speed of vehicle C on the same day?**

(a) 7 km/h

(b) 12 km/h

(c) 11 km/h

(d) 8 km/h

(e) None of these

**3. What was the speed of vehicle C on day 2 in terms of metres per second?**

(a) 15.3

(b) 12.8

(c) 11.5

(d) 13.8

(e) 12.5

**4. The distance travelled by vehicle F on day 2 was approximately what per cent of the distance travelled by it on Day 1?**

(a) 80

(b) 65

(c) 85

(d) 95

(e) 90

**5. What is the ratio of the speeds of vehicle D and vehicle E on day 2?**

(a) 15 : 13

(b) 17 : 13

(c) 13 : 11

(d) 17 : 14

(e) None of these

**Directions (6 – 10): Study the following graphs carefully to answer the given questions.**

**6. Scheme of M offers simple interest at a certain rate of interest (p.c.p.a). If the difference between the interest earned by Gautam and Rudra from scheme M after 4 yr is Rs. 4436.520, what is the rate of interest (p.c.p.a)?**

(a) 17.8

(b) 18

(c) 16.5

(d) 20

(e) 15

**7. What is the ratio of the total amount invested by Gautam in schemes O and Q together to the total amount invested by Rudra in the same schemes together?**

(a) 31 : 44

(b) 31 : 42

(c) 27 : 44

(d) 35 : 48

(e) 29 : 38

**8. If scheme P offers compound interest (compounded half-yearly) @ 16 p.c.p.a. What would be sum of interest earned by Gautam and Rudra from scheme P after 1 yr?**

(a) Rs. 10244

(b) Rs. 10464

(c) Rs. 9872

(d) Rs. 9984

(e) Rs. 9442

**9. The scheme O offers compound interest (compounded annually) @ 12 p.c.p.a. What is the difference between the interests earned by Gautam and Rudra from scheme O after 2 yr?**

(a) Rs. 1628.16

(b) Rs. 1584.38

(c) Rs. 1672.74

(d) Rs. 1536.58

(e) Rs. 1722.96

**10. What is the average amount invested by Gautam in schemes M, N, O, P and Q together?**

(a) Rs. 29248

(b) Rs. 30562

(c) Rs. 31126

(d) Rs. 29688

(e) Rs. 28848

**Solutions:**

**(1 – 5): Explanation:**

Speed of vehicle A on 1

^{st}day = 832/16 = 52kmph
Speed of vehicle A on 2nd
day = 864/16 = 54kmph

Speed of vehicle B on 1

^{st}day = 516/12 = 43kmph
Speed of vehicle B on 2nd
day = 774/18 = 43kmph

Speed of vehicle C on 1

^{st}day = 693/11 = 63kmph
Speed of vehicle C on 2nd
day = 810/18 = 45kmph

Speed of vehicle D on 1

^{st}day = 552/15 = 46kmph
Speed of vehicle D on 2nd
day = 765/15 = 51kmph

Speed of vehicle E on 1

^{st}day = 935/17 = 55kmph
Speed of vehicle E on 2nd
day = 546/14 = 39kmph

Speed of vehicle F on 1

^{st}day = 703/19 = 37kmph
Speed of vehicle F on 2nd
day = 636/12 = 53kmph

**1. D)**The speed of vehicle B on both the days = 43 km/h

**2. C)**Required speed of A on 1st day = 52 km/h

Speed of C on 1st day =
63 km/h

∴ Difference = 63 - 52 = 11 km/h

**3. E)**Speed of vehicle C on 2nd day = 45 km/h

=45×5/18 = 12.5 m/s

**4. E)**Required percentage =636/703×100 = 90.46 ≈ 90%

**5. B)**Required Ratio = Speed of vehicle D on 2

^{nd}Day/Speed of vehicle E on 2

^{nd}Day

= 51/39 = 17/13 or 17 :
13

**6. C)**Difference between percentage amounts of Gautam and Rudra = (54 – 46) = 8%

Rate = (4436.52 × 100)/(4
× 8 × 840) = (4436.520 × 100)/(4 × 6720) = 443652/26880 ≈ 16.5%

**7. A)**Required Ratio = [(22000 × 40/100) + (42 × 64000/100)]/[(22000 × 60/100) + (58 × 64000/100)] = (320 × 40 + 42 × 640)/(320 × 60 + 58 × 640) = (12800 + 26800)/(19200 + 37120) = 39680/56320 = 3968/5632 = 31/44 or 31 : 44

**8. D)**If compared half-yearly, then R = R/2% and Time T = 2T

Here, R = 16/2 = 8% and
Time = 2year

Again, applying rule (x +
y + xy)/100

R = 8 + 8 + (8 × 8)/100 =
16.64%

Sum of Interest = [(600 ×
30 × 16.64)/100 + (600 × 70 × 16.64)/100]

= 2995.2 + 6988.8 =
Rs.9984

**9. A)**Amount invested by Gautam = (32000 × 40)/100 = Rs.12800

Amount invested by Rudra
= 32000 × 60/100 = Rs.19200

Now applying rule (x × y
+ xy/100)

Rate of interest = 12 +
12 + (12 × 12)/100 = 25.44%

Therefore required
diffenence in interest earned by Rudra and Gautam

= (19200 × 25.44/100) – (12800
× 25.44/100) = 4884.48 – 3256.32 = Rs.1628.16

**10. A)**Average = (840 × 54 + 720 × 60 + 320 × 40 + 600 × 30 + 640 × 42)/5

= (45360 + 43200 + 12800
+ 18000 + 26800)/5 = 146240/5 = Rs.29248