__Quantitative Aptitude Practice Quiz | IBPS 2017 (04 – 09 – 2017)__**Dear Aspirants,**

Welcome to

**Mentor for Bank Exams**, Quantitative Aptitude Quiz Section. The following quiz covers, Simplifications (10 Questions), Number Series (5 Questions), Data Interpretation (5 Questions) and Word Problems (10 Questions). All the best for upcoming**IBPS Exams 2017**.**Directions (1 – 5): what should come in place of questions mark (?) in the following questions?**

**1. [6/4 × 32/8 × 6/16] + [6/16 × 24/8 × 36/4] = ?**

a) 93/67

b) 99/8

c) 94/8

d) 99/13

e) None of these

**2. (6160 + 12320) ÷ ? = 660**

a) 35

b) 22

c) 25.5

d) 32.4

e) 28

**3. ? × (1047 + 137.5) = 46195.5**

a) 27.4

b) 26

c) 28.4

d) 39

e) 28

**4. (10 × 10 × 10) / (4 + 4 + 4 + 4) = ?**

a) 59.5

b) 50.5

c) 62.5

d) 67.5

e) 72.5

**5. (6/8) + (10/16) + (26/32) + (6/10) = ?**

a) 51/16

b) 26/9

c) 29/12

d) 53/16

e) None of these

**Directions (6 – 10): what approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? [you are not expected to calculate exact value]**

**6. (2914.01 ÷ 31.1) ÷ (1.99 ÷ 3.01) × 510.01 ÷ 169.99 = ?**

a) 405

b) 423

c) 340

d) 452

e) 567

**7. (4810 / √2310) × 22.678 + 130.13 = ?**

a) 2300

b) 2500

c) 2700

d) 2400

e) 2250

**8. 11.25% of 175 + 8.72% of 763 + 38% of 380 = ?**

a) 230

b) 295

c) 267

d) 195

e) 182

**9. (26.89 × 168.98 + 4317 – 6336.98) / √230 = ?**

a) 105

b) 195

c) 167

d) 325

e) 266

**10. √(1087.9996) + (5.1961)^2**

^{ }= ? ÷ (2 / 10.7960)
a) 44

b) 48

c) 30

d) 68

e) 11

**Directions (11 – 15): Find the missing number in the following number series:**

**11. 125, 225, 216, 324, 343, ?**

a) 196

b) 441

c) 576

d) 512

e) 451

**12. -37, -28, -3, 46, ? , 248**

a) 127

b) 110

c) 146

d) 128

e) 126

**13. 4, 18, ?, 100, 180, 294**

a) 40

b) 38

c) 57

d) 48

e) 28

**14. 10, 15, ?, 27, 33**

a) 21

b) 23

c) 24

d) 28

e) 25

**15. 17, 24, ? , 36, 42, 44**

a) 25

b) 26

c) 28

d) 32

e) 38

**16. A starts a business with a capital of Rs. 85,000. B joins in the business with Rs.42500 after some time. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?**

a) 5 months

b) 6 months

c) 7 months

d) 4 months

e) 8 months

**17. A can do a particular work in 6 days. B can do the same work in 8 days. A and B signed to do it for Rs. 3200. They completed the work in 3 days with the help of C. How much is to be paid to C?**

a) Rs. 380

b) Rs. 600

c) Rs. 420

d) Rs. 400

e) Rs. 500

**18. Two trains are moving in opposite directions with speed of 60 km/hr and 90 km/hr respectively. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. the slower train cross the faster train in _______ seconds**

a) 56

b) 48

c) 47

d) 26

e) 35

**19. Aarthi's age is 1/6th of her father's age. Aarthi's father's age will be twice the age of Gokul's age after 10 years. If Gokul's eighth birthday was celebrated two years before, then what is Aarthi's present age.**

a) 10 years

b) 12 years

c) 5 years

d) 8 years

e) 15 years

**20. A boat can travel with a speed of 22 km/hr in still water. If the speed of the stream is 5 km/hr, find the time taken by the boat to go 54 km downstream**

a) 5

b) 4

c) 3

d) 2

e) 6

**21. The ratio between two number is 3:4, if each number be increased by 9, the ratio becomes 18:23 find the sum of the number**

a) 135

b) 105

c) 155

d) 165

e) None of these

**22. The incomes of A of B are in the ratio 3:2 and their expenditure are in the ratio 5:3 if each saves rupees 2000, what is the income of B?**

a) 32000

b) 20000

c) 11900

d) 8000

e) None of these

**23. A mixture contains milk and water in the ratio of 3:2. If 4 litre of water is added to the mixture, milk and water in the mixture become equal find the quantities of milk and water in the mixture.**

a) 12, 8 litres

b) 4, 3 litres

c) 12, 6 litres

d) 10, 8 litres

e) None of these

**24. A and B working alone can finish a job in 5 days and 7 days respectively. They work at it alternately for a day. If A starts the work, find in how many days the job will be finished?**

a) 29/5

b) 11/5

c) 24/5

d) 21/5

e) None of these

**25. 6 men and 8 women can complete a work in 10 days. 26 men and 48 women can finish the same work in 2 days. 15 men and 20 women can do the same work in - days.**

a) 4 days

b) 6 days

c) 2 days

d) 8 days

e) 7 days

**Directions (26 – 30): The following graph shows the percentage profit of two banks YES Bank and HDFC Bank over the years. Study the graph carefully and answer following Questions.**

**26. For Yes Bank, in which year is the per cent increase in profit over that of previous year the highest?**

a) 2014

b) 2011

c) 2010

d) 2015

e) 2016

**27. If the expenditure of Yes Bank in the year 2010 was equal to the income of HDFC Bank in the year 2013 and it was Rs 90 lakh, then the profit of Yes Bank in the year 2010 is what per cent of the profit of HDFC Bank in the year 2013?**

a) 90%

b) 110%

c) 85%

d) 95%

e) 100%

**28. If the income of Yes Bank in the year 2016 was equal to the expenditure of HDFC Bank in the year 2009, then what was the ratio of the expenditure of Yes Bank in 2016 to the income of HDFC Bank in 2009?**

a) 17 : 39

b) 29 : 42

c) 16 : 35

d) 18 : 31

e) 16 : 42

**29. If the income of HDFC Bank in, the year 2015 is Rs 136 lakh, then what is its total profit (in Rs) in the year 2015?**

a) 64 lakh

b) 56 lakh

c) 47 lakh

d) 42 lakh

e) 60 lakh

**30. If the sum of the incomes of Yes Bank in the year 2010 and the year 2014 together is Rs 171.5 lakh, then what is the total profit of Yes Bank in the years 2010 and 2014 together?**

a) 57 lakh

b) 41 lakh

c) 38 lakh

d) 49 lakh

e) 45 lakh

**Solutions:**

**1. B)**

? = [ 6/4 × 32/8 × 6/16] + [6/16 × 24/8 × 36/4]

= (9/4) + (81/8) = 99/8

**2. E)**

(6160 + 12320) ÷ ? = 660

(6160 + 12320) / 660 = 18480/660 = 28

3. D)

3. D)

? × (1047 + 137.5) = 46195.5

? = 46195.5 / (1047 + 137.5)

? = 46195.5 / 1184.5 = 39

4. C)

4. C)

? = (10 × 10 × 10) / (4 + 4 + 4 + 4)

= 1000 / 16 = 62.5

5. E)

5. E)

? = (6/8) + (10/16) + (26/32) + (6/10)

? = (3/4) + (5/8) + (13/16) + (3/5)

? = 223/80

**6. B)**

? = (2914.01 -:– 31.1) ÷ (1.99 ÷ 3.01) x
510.01 ÷ 169.99

? = (2914 ÷ 31) ÷ (2/3) × (510/170)

= (2914/31) × (3/2) × (510/170) = (2914x3x3) / (31 ×
2)

= 47 x 9 = 423

7. D)

7. D)

? = (4810 / √2310) × 22.678 + 130.13

= (4810/48) × 22.7 + 130

= 100 × 22.7 + 130 = 2270 + 130 = 2400

8. A)

8. A)

? = [11.25 / 100] × 175 + (8.72 / 100)×763 +
(38/100)×380

= 20 + 66 + 144 = 230

**9. C)**

**? = (**26.89 x 168.98 + 4317- 6339.98) / √230

= (27 x 169 + 4317 – 6340) / √230

=( 4563 + 4317 – 6340) / 15

= (8880 – 6340) / 15 = 2540/15 = 167

10. E)

10. E)

√(1087.9996) + (5.1961)^2 = ? ÷ (2 / 10.7960)

? = [√(1089) + (5)^2] × (2/11)

= (33 + 25) x (2/11) = (58 × 2) / 11 = 11

**16. E)**Let B joins for x months.

Then A:B = 85000×12 : x× 42500 = 3 : 1

= 850×12 : 425x= 3 : 1

= 850×12/ 425x = 3/1 = 3

= 850×4 /425x = 1

= 2×4/x = 1

= x = 8

**17. D)**Amount of work A can do in 1 day = 1/6

Amount of work B can do in 1 day = 1/8

Amount of work A + B can do in 1 day = 1/6 + 1/8 =
7/24

Amount of work A + B + C can do = 1/3

Amount of work C can do in 1 day = 1/3 - 7/24 = 1/24

Work A can do in 1 day: work B can do in 1 day: work
C can do in 1 day

= 1/6 : 1/8 : 1/24 = 4 : 3 : 1

Amount to be paid to C = 3200 × (1/8) = 400

**18. B)**Relative speed = 60+90 = 150 km/hr (Since both trains are moving in opposite directions)

Total distance = 1.1+.9 = 2km

Time = 2/150 hr = 1/75 hr = 3600/75 seconds =
1200/25 = 240/5 = 48 seconds

**19. C)**Consider Aarthi's present age = x

Then her father's age = 6x

Given that Aarthi's father's age will be twice the
age of Gokul's age after 10 years

= Gokul's age after 10 years = ½(6x + 10) = 3x + 5

Also given that Gokul's eighth birthday was
celebrated two years before =>

Gokul's age after 10 years = 8 + 12 = 20 = 3x + 5 =
20 = x = 15/3 = 5

= Aarthi's present age = 5 years

**20. D)**Speed of the boat in still water = 22 km/hr

Speed of the stream = 5 km/hr

Speed downstream = (22+5) = 27 km/hr

Distance travelled downstream = 54 km

Time taken = distance/speed = 54/27 = 2 hours

**21. B)**Let the two numbers be 3x and 4x.

When they are increased by 9 they become 3x + 9 and
4x + 9.

It is given that the ratio is 18:23

Thus, (3x + 9)/(4x + 9) = 18:23

23(3x + 9) = 18(4x + 9)

69x + 207 = 72x + 162

69x – 72x = 162- 207

-3x = -45

x = 15

Thus two numbers are 3x15 = 45 and 4 x 15 = 60

And the sum is 60+45 = 105

**22. D)**Let the income be 3x and 2x. It is given that the saving of each is Rs. 2000.

Then, their expenditures are 3x – 2000 and 2x – 2000

Again, (3x – 2000)/(2x – 2000) = 5/3

=> 3(3x – 2000) = 5(2x – 2000)

=> 9x – 6000 = 10x – 10000

=> 9x -10x = -10000+ 6000

=> -x = -4000

=> x = 4000

Therefore, their salaries are 3 x 4000 = 12000

and 2 x 4000 = 8000

**23. A)**Let quantities of milk and water in the mixture be 3x and 2x. Then if 4 litres of water is added to the mixture the ratio of milk and water become 1:1.

It can be written as (3x): (2x + 4) = 1/1

Thus, 3x = 2x +4

x = 4

Therefore, the milk in the mixture is 4x3 = 12
litres and quantity of water = 4x2 = 8 litres

**24. A)**Work done by A in one day = 1/5 and work done by B in one day = 1/7

They are working alternately.

Therefore, Work done in first two day = (1/5 + 1/7)
= 12/35

Work done in first four day = 24/35

Work done in first 5 days = 24/35 + 1/5 = 31/35

Remaining work = 4/35

Day it will take B to complete = 4/35/1/7 = 4/5 of
the day.

Therefore Total days taken = 5 + 4/5 = 29/5 days

**25. A)**Let work done by 1 man in 1 day = m and work done by 1 woman in 1 day = b

Work done by 6 men and 8 women in 1 day = 1/10

=> 6m + 8b = 1/10

=> 60m + 80b = 1 --- (1)

Work done by 26 men and 48 women in 1 day = 1/2

=> 26m + 48b = 1/2

=> 52m + 96b = 1--- (2)

Solving equation 1 and equation 2, We get m = 1/100
and b = 1/200

Work done by 15 men and 20 women in 1 day

= 15/100 + 20/200 =1/4

=> Time taken by 15 men and 20 women in doing the
work = 4 days

**26. C)**In 2010 = 40 – 25/25 × 100 = 60%

In 2011 = 55 – 40/40 × 100 = 37.5%

In 2014 = 40 – 30/30 × 100 = 33.33%

In 2015 = 60 – 40/40 × 100 = 50%

In 2016 = 75 – 60/60 × 100 = 25%

In 2010 the per cent increase in profit over that of
previous year the highest

**27. A)**Expenditure of Yes Bank = Income of HDFC Bank = Rs 90 lakh

Income of Yes Bank = 90 × 140/100 = Rs 126 lakh

Profit of Yes Bank = 90 × 40/100 = Rs 36 lakh

Income of HDFC Bank = 90 lakh

Expenditure of HDFC Bank = 90 × 100/180 = Rs 50 lakh

Profit of HDFC Bank = 90 - 50 = Rs 40 lakh

Required % = 36/40 × 100 = 90%

**28. E)**% Profit of Yes Bank = 75% and % Profit of HDFC Bank = 50%

Income of Yes Bank = Expenditure of HDFC Bank

Expenditure of Yes Bank = Income of Yes Bank ×
100/175 and

Income of HDFC Bank = Expenditure of HDFC Bank ×
150/100

Expenditure of Yes Bank / Income of HDFC Bank = 100
× Income of Yes Bank /175 × 100/150 × Expenditure of HDFC Bank

= 100 × 100/175 × 150 = 16/42 = 16 : 42

**29. B)**Expenditure of HDFC Bank = Income of HDFC Bank × 100/100 + %profit = 136 × 100/170 = Rs 80 lakh

Profit of HDFC Bank = 136 – 80 = 56 lakh

**30. D)**Income of Yes Bank in 2010 + Income of Yes Bank in 2014

= 171.50 lakh

(Expenditure of Yes Bank in 2010 + Expenditure of
Yes Bank in 2014)

= 171.5 × 100/140 = Rs 122.5 lakh

{% profit is the same in year 2010 and 2014}

Total profit = 171.50 - 122.50 = 49 lakh