Quantitative Aptitude Practice Questions (30 – 09 – 2017)

Mentor for Bank Exams
Quantitative Aptitude Practice Questions (30 – 09 – 2017)
1. A portion of $6600 is invested at a 5% annual return, while the remainder is invested at a 3% annual return. If the annual income from the portion earning a 5% return is twice that of the other portion, what is the total income from the two investments after one year?
a) 200
b) 270
c) 250
d) 280
e) 290
2. Nishu invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?
a) 6400
b) 6500
c) 7200
d) 7500
e) 6800
3. A sum of Rs. 800 amounts to Rs. 920 in 3 years at simple interest. If the interest rate is increased by 3%, it would amount to how much?
a) 780
b) 992
c) 848
d) 700
e) 986
4. A certain sum is invested for T years. It amounts to Rs. 400 at 10% per annum. But when invested at 4% per annum, it amounts to Rs. 200. Find the time (T)?
a) 39 years
b) 41 years
c) 45 years
d) 50 years
e) 46 years
5. David invested certain amount in three different schemes A, B and C with the rate of interest 10% p.a., 12% p.a. and 15% p.a. respectively. If the total interest accrued in one year was Rs. 3200 and the amount invested in Scheme C was 150% of the amount invested in Scheme A and 240% of the amount invested in Scheme B, what was the amount invested in Scheme B?
a) Rs 5000
b) Rs 6500
c) Rs 8000
d) Rs 10000
e) Rs 12000
6. In a library 5 percent books are in English, 10 percent of the remaining are in hindi and 15 percent of the remaining are in Sanskrit. The remaining 11628 books are in French. Then find the total number of books in the library?
a) 8000
b) 12000
c) 16000
d) 20000
e) 18000
7. A student has to get 40 percent marks to pass an examination. He got 60 marks but fails by 20 marks. Find the maximum marks of the examination?
a) 150
b) 200
c) 300
d) 400
e) 450
8. One type of liquid contains 20 percent milk and in other liquid it contains 30 percent milk. If 4 parts of the first and 6 parts of the second are taken and formed a new liquid A. Find the percentage of milk in third liquid?
a) 26
b) 28
c) 29
d) 35
e) 37
9. 1000 sweets need to be distributed equally among the school students in such a way that each student gets sweet equal to 10% of total students. Then the number of sweets, each student gets?
a) 10
b) 12
c) 14
d) 16
e) 18
10. If the price of an article is increased by 15%, then by how much the household should decrease their consumption so as to keep his expenditure same?
a) 13(1/23) %
b) 13(2/23)%
c) 11(1/23)%
d) 11(2/23)%
e) 11(3/23)%
11. A and B working together can complete a piece of work in 12 days, while B and C can complete the same work in 16 days. A and B started working together but after 5 days A was replaced by C; after 5 more days B left the work. The remaining work was then completed by C in 13 days. In how many days would C alone be able to complete the whole work?
a) 16 days
b) 24 days
c) 32 days
d) 36 days
e) 48 days
12. The ratio of investments by 2 partners Prince and Deepak is 5 : 6 and the ratio of their profits is 4 : 3. If Deepak invested his money for 10 months, then for how many months did Prince invest his money?
a) 12
b) 10
c) 9
d) 8
e) 16
13. Ram invested Rs. 7,000 at the rate of 20% per annum and Rs. 8,000 at the rate of 26% per annum. What is the ratio of the respective amounts received by each of them at the end of one year?
a) 5 : 6
b) 6 : 5
c) 4 : 5
d) 5 : 4
e) None of these
14. In two alloys, aluminium and iron are in the ratio of 4 : 1 and 1 : 3. After mixing together 10 kg of the first alloy, 16 kg of the second and several kilograms of pure aluminium, an alloy was obtained in which the ratio of aluminium to iron was 3 : 2. Find the weight of the new alloy.
a) 15 kg
b) 25 kg
c) 65 kg
d) 95 kg
e) 35 kg
15. A shopkeeper purchased 6 kg rice at Rs. 12 per kg and mixed it with 2 kg white grains at Rs. 14 per kg. The mixture needs to be grinded before selling. Grinding of the mixture cost 20 paise per kg. At what price (in Rs. per kg) should the shopkeeper sell the mixture so as to gain 20% on the whole transaction?
a) Rs. 14.25
b) Rs. 13.20
c) Rs. 14.72
d) Rs. 15.24
e) None of these


Solutions:
1. B) 5x + 3y = z (total)
x + y = 6600
5x = 2(3y) [ condition given] 5x – 6y = 0
x + y = 6600
5x -6y = 0
Subtract both equations and you get x = 3600 so y = 3000
3600*.05 = 180
3000*.03 = 90
z (total) = 270

2. A) Let the sum invested in Scheme A be Rs. x and that in Scheme B be Rs. (13900 – x).
Then, ( x X 14 X 2 ) /100 + [(13900 – x) X 11 X 2] /100= 3508
28x – 22x = 350800 – (13900 X 22)
6x = 45000
x = 7500.
So, sum invested in Scheme B = Rs. (13900 – 7500) = Rs. 6400.

3. B) S.I = Rs. (920 – 800) = Rs. 120; P = Rs. 800, T = 3 yrs
use SI=Px R x T/100 so, R = Si x 100 /Px t = ( 100 X 120 ) / 800 X 3 = 5%
New rate = (5 + 3) % = 8%
New S.I. = Rs. (800 X 8 X 3)/100 == Rs. 192.
New amount = Rs. (800 + 192) = Rs. 992

4. D) We have, A1 = Rs. 400, A2 = Rs. 200, R1 = 10%, R2 = 4%
Time (T) = [A1 – A2] x 100 divide by A2R1 – A1R2
= [400 – 200]x 100 divide by [200 x 10 – 400 x 4]= 20000/400 = 50 Years.

5. A) Let x, y and z be the amounts invested in schemes A, B and C respectively. Then,
add individual interest to get total using Si= pxrxt/100
[x x 10 x 1]/100 + [y x 12 x 1]/100 + [z x 15 x 1]/100 = 3200
10x + 12y + 15z = 320000…. (i)Now, z = 240% of y =(12/5)y……… (ii)And, z = 150% of x =(3/2)x so,x=(2/3 )z = (2/3) x value of z from ii
x= (2/3) x (12/5) y = (8/5)y………..(iii)
From (i), (ii) and (iii), we have :
16y + 12y + 36y = 320000
64y = 320000
y = 5000
Sum invested in Scheme B = Rs. 5000


6. C) Let total books are A, then (95/100)*(90/100)*(85/100)*A = 11628

7. B) (40/100)*M – 20 = 60 (M is the maximum marks)

8. A) milk = 20 and water = 80 (in 1st liquid)
milk = 30 and water = 70 (in 2nd liquid)
milk in final mixture = 20*4 + 30*6 = 260
so (260/1000)*100 = 26%

9. A) No of students = T. Each student gets 10% of T. So, T students get T^2/10 sweets.
T^2/10 = 1000. We get T =10

10. A) Decrease in expenditure = (15/115)*100 = 300/23 %

11. E) Work done by A and B together in one day = 1/12
Work done by B and C together in one day = 1/16
A and B worked for 5 days, B and C worked together for 5 days and C worked alone for 13 days.
So, part of work completed by all is
5(1/12) + 5(1/16) + 13C = 1
=> C = 1/48
Therefore, C will take 48 days to complete the work.

12. E) The amount of profit given at the end of the period is proportional to the product of the capital invested and the number of months i.e
4/3 = 5/6* t/10
—> T = 4/3*6/5*10
—> T = 16 months

13. A) Amounts received after one year:
Amount at 20% = 7000 (1 + 20/100) = 8400
Amount at 26% = 8000 (1 + 26/100) = 10080
Required ratio = 8400/10080 = 5/6 or 5:6

14. E) Quantity of aluminum in first alloy = 4/5 * 10 = 8 kg
Quantity of aluminium in second alloy = ¼ * 16 = 4 kg
Let x kg of pure aluminium be mixed.
So, 8+ 4 + x = 3/5 (10 + 16 +x)
60 + 5x = 78 +3x
2x = 18
X = 9 kg.
So,  the weight of the new alloy = 10 + 16 + 9 = 35 kg.

15. D) Total cost = 6 * 12 + 2 * 14 + (6+2) (0.2) = 101.60
Total selling price = 101.60 * 1.2 = 121.92
So, selling price per kg = 121.92/8 = 15.24