__Quantitative Aptitude Practice Questions (26 – 09 – 2017)__**1. A watch dealer sells watches at Rs.600 per watch. However, he is forced to give two successive discounts of 10% and 5% respectively. However, he recovers the sales tax on the net sale price from the customer at 5% of the net price. What price does a customer have to pay him to buy the watch?**

a) Rs.539.75

b) Rs.539.65

c) Rs.538.75

d) Rs.538.65

**2. A cylindrical container whose diameter is 12 cm and height 15 cm is filled with ice cream. The whole ice-cream is distributed to 10 children in equal cones having hemispherical tops. If the height of the conical portion is twice the diameter of its base, find the diameter of the ice-cream cone.**

a) 6 cm

b) 12cm

c) 3 cm

d) 18 cm

e) 15 cm

**3. A man walked for two days. On the second day, he walked 2 hrs longer and at an average speed of 1 Km per hour faster than he walked on the first day. If during the two days he walked a total of 64 Km and spent a total of 18 hrs walking, what was his average speed on the first day?**

a) 2 Km/h

b) 3 Km/h

c) 4 Km/h

d) 5 Km/h

e) none of
these

**4. Satyam and Shivam take a piece of work for Rs. 28,800. Satyam alone could do it in 36 days, the other in 48 days. With assistance they finish it in 12 days. How much remuneration the assistant should get?**

a) Rs.
10000

b) Rs.
18000

c) Rs.
16000

d) Rs.
12000

e) none of
these

**5. Sushma’s attendance for first two semesters out of four was 60% and 70%, respectively. What is the minimum attendance required in third semester so that her average attendance will be 80% throughout for semesters? (Assume equal number of days among the four semesters)**

a) 70%

b) 80%

c) 90%

d) 60%

e) None of
these

**6. Nayal and Gurmeet started a business in partnership by investing Rs. 10,000 and Rs. 4000 respectively. Condition of partnership is that Gurmeet got Rs. 100 per month for management of the business. After receiving 5% interest on the capital, annual profit has distributed in the ratio of their investment. Find the share of their profit (including interest), if the annual profit is Rs. 4000.**

a) Rs. 3000
and Rs1000

b) Rs. 2500
and Rs1500

c) Rs. 1500
each

d) Rs. 2000
each

e) None of
these

**7. Two qualities of tea are mixed in the ratio 4 : 1 and the mixture is sold at Rs. 72 per kg for a profit of 12.5%. If the tea of the second quality costs Rs. 3.25 more per kg then the tea of first quality, what is the cost per kg of the tea of the first quality?**

a) Rs.
63.35

b) Rs.
23.65

c) Rs.
70.62

d) Rs.
73.54

e) None of
these

**8. A steady stream flows into a cistern partly full which has a number of equal size holes at the bottom. If 12 holes are opened, the cistern is emptied in 4 hrs and if 10 holes are opened the cistern is emptied in 8 hrs. How many holes should be opened so as to empty the cistern in 2 hrs?**

a) 14

b) 16

c) 15

d) 12

e) None of
these

**9. In an election only two candidates X and Y contested. 30% of the voters did not vote and 1600 votes were declared as invalid. The winner, X got 4800 votes more than his opponent thus he secured 51% votes of the total voters on the voter list. Percentage votes of the loser candidate, Y out of the total voters on the voter list is:**

a) 5.6%

b) 3%

c) 6.2%

d) 5%

e) 4.6%

**10. How many numbers can be formed with the digits 1, 7, 2, 5 without repetition?**

a) 89

b) 56

c) 64

d) 72

e) None of
these

**11. A sum 8620 is divided in three parts and given loan to A,B & C at simple interest rates 2%, 4% & 6% respectively. If amount after 5 years for all three parts are equal then loan given to A is**

a) 2860

b) 2640

c) 3120

d) 4890

e) None

**12. A fully filled cubical tank of length 36 m is emptied to 1/3 rd by using cube shaped blocks of different sizes and having lengths in the ratio of 1:2:3. The length of the smallest sized block is 1 m. If no of blocks used of different size are equal. Then total no of blocks is**

a) 2962

b) 2592

c) 3428

d) 2096

e) None

**13. Akram has two types of grapes. One is the fresh grapes containing 80% water and dry grapes containing 25% water. He sells 20 kg dry grapes, by adding water to the dry grapes, at cost price. What is the total profit percentage when water is added in proportion to that of fresh grapes to the 20 kg of dry grapes?**

a) 275%

b) 200%

c) 80%

d) 125%

e) None of
these

**14. Three vessels whose capacities are in the ratio of 3:2: 1 are completely filled with milk and water. The ratio of milk and water in the mixture of vessels are 10: 4, 8: 2 and 16: 4 respectively. Taking 1/3 of first, ½ of second and 1/7 of third mixtures, a new mixture kept in a new vessel is prepared. The percentage of water in the new mixture is**

a) 21%

b) 22%

c) 23%

d) 24%

e) 25%

**15. Even after reducing the marked price of a mobile by Rs64, a shopkeeper makes a profit of 15%. If the cost price of fan is Rs640 what percent of profit would have been made if he had sold the mobile at the market price?**

a) 20%

b) 25%

c) 30%

d) 40%

e) 34%

**Solutions:**

**1. D)**Selling price of watch = Rs. 600

After
2 successive discounts S.P = 600 x 90/100 x 95/100 = Rs. 513

So,
customer have to pay including tax = 513 x 105/100 = Rs. 538.65

**2. A)**Let radius of the cone is r cm. So, height of the cone = 4r

Hence,
according to the question,

Volume
of the cylindrical container = 10 x (volume of the cone + volume of the
hemisphere)

=>
π x 6 x 6 x 15 = 10 x [(1/3 x π x r

^{2}x 4r) + (2/3 x π x r^{3})] = 10 x 2πr^{3}
=>
r

^{3}= 3 x 3 x 3
=>
r = 3 cm

So,
diameter of the cone = 2 x 3 = 6 cm

**3. B)**Let he walked for t hour on first day, so he walked for (t + 2) hour on second day.

Let
s km/h be the speed of the man on first day. Then (s + 1) km/h be the speed of
the man on second day.

So,
according to the question,

t
+ t + 2 = 18

=>
2t = 16

=>
t = 8 h

And
st + (s + 1)(t + 2) = 64

=>
8s + 10s + 10 = 64

=>
18s = 54

=>
s = 3 km/h

**4. D)**Work done by Assistant = 1/12 – 1/36 – 1/48 = 5/144

Ratio
of Satyam’s share, Shivam’s share and assistant’s share = 1/36 : 1/48 : 5/144 =
3 : 4 : 5

Hence,
assistant’s share = 5/12 x 28800 = Rs. 12000

**5. C)**Let x% be the 3

^{rd}semester attendance. And to calculate minimum attendance in 3

^{rd}semester, let in 4

^{th}semester Sushma’s attendance will be 100%

So,
from the question,

(60
+ 70 + x + 100)/4 = 80

=>
230 + x = 320

=>
x = 320 – 230 = 90%

**6. D)**Gurmeet’s profit share in 1 year = 12 x 100 = Rs. 1200

Nayal’s
interest = (10000 x 5 x 1)/100 = Rs. 500

Gurmeet’s
interest = (4000 x 5 x 1)/100 = Rs. 200

Total
profit of Nayal and Gurmeet = (1200 + 500 + 200) = Rs. 1900

Remaining
profit = 4000 – 1900 = Rs. 2100

So,
Ratio of their capital = 10000 : 4000 = 10 : 4 = 5 : 2

So,
Nayal’s share in remaining profit = 5/7 x 2100 = Rs. 1500

And,
Gurmeet’s share in remaining profit = 2/7 x 2100 = Rs. 600

Thus,
total profit of Nayal = (1500 + 500) = Rs. 2000

And
total profit of Gurmeet = (600 + 1200 + 200) = Rs. 2000

**7. A)**Let Rs. X be the 1

^{st}quantity C.P then, Rs. (X + 3.25) be the 2

^{nd}quantity C.P.

According
to the question,

[4X
+ (X + 3.25)]/(4 + 1) = 72 * 100/112.5

=>
5X + 3.25 = 64 * 5 = 320

=>
X = (320 – 3.25)/5

=>
X = Rs. 63.35

**8. B)**Let the steady stream can fill the cistern in X hr and in one hole can empty the cistern in y hr.

In
1 hr, stream can fill the cistern = 1/x th part

And
in 1 hr one hole can empty the cistern = 1/y th part

So,
in 1 hr 12 holes can empty the cistern = 12/y th part

Hence,
emptied part of the cistern in 1 hr = 1/x – 12/y

Thus,
emptied part of the cistern in 4 hr = 4 * (1/x – 12/y) ---(1)

So,
emptied part of the cistern by 10 holes in 8 hr = 8 * (1/x – 10/y) ---(2)

So,
from the question,

4
* (1/x – 12/y) = 8 * (1/x – 10/y)

=>
2/x – 1/x = 20/y – 12/y

=>
1/x = 8/y

=>
Emptied part of the cistern by n holes in 2 hr = 2 * (1/x – n/y) ----(3)

So,
4 * (1/x – 12/y) = 2 * (1/x – n/y)

=>
2/x – 1/x = (24 – n)/y

=>
1/x = (24 – n)/y

=>
8/y = (24 – n)/y

=>
n = 24 – 8 = 16

**9. B)**Let x be the total voters on the voter list.

From
the question,

0.51x
+ 0.51x – 4800 = 0.70x – 1600

=>
1.02x – 4800 = 0.70x – 1600

=>
(1.02 – 0.70)x = 4800 – 1600 = 3200

=>
0.32x = 3200

=>
x = 10000

Votes
of the loser candidate = 5100 – 4800 = 300

Percentage
votes of the loser candidate = 300/10000 * 100 = 3%

**10. C)**1 digit number = 4

2
digit no = 4 * 3 = 12

3
digit no = 4 * 3 * 2 = 24

4
digit no = 4 * 3 * 2 * 1 = 24

Total
= 4 + 12 + 24 + 24 = 64

**11. C)**According to the question,

A
+ (5 x 2 x A/100) = B + (5 x 4 x B/100) = C + (5 x 6 x C/100)

=>
A + A/10 = B + 2B/10 = C + 3C/10

=>
11A= 12B=13C

=>
A+B+C=8620

=>
A=3120

**12. B)**2/3*36*36*36 = (1+8+27)*x

X=
864 total= 864*3=2592.

**13. A)**

**14. D)**

**15. B)**Profit = 15% = 3/20. So

CP…………SP

20…………23

640……….736

M.P
= 736+64 = 800

Profit
% = 160/640* 100 = 25%