__Practice Problems on Trains – Set 2__**1. If a train 280 metre long runs at the speed of 7.4 m/second, how much time will it take to cross a platform 460 metre long ?**

a) 95 sec.

b) 96 sec.

c) 98 sec.

d) 99 sec.

**Answer:**

**E)**

**Explanation:**

Total distance to be covered = 280 + 460 = 740 metre

Therefore, Time taken = 740 / 7.4 = 100 second

**2. A train running at the speed of 108 kmph, crosses a 365 metre long platform in 21 seconds. What is the length of the train ?**

a) 260
metres

b) 275
metres

c) 265
metres

d) 285
metres

e) None of
these

**Answer:**

**C)**

**Explanation:**

Speed of train = 108 kmph = [108 × (5/18)] m/ second = 30 m/ second

If the length of train be x metre, then

Speed of train = length of train and platform / time taken à 30
= (x+365) / 21

30 × 21 = x+365 => 630 = x+365

x = 630 – 365 = 265 metre

**3. A 380 metre long train crosses a platform in 23 seconds. What is the speed of train ?**

a) 146 kmph

b) 46 kmph

c) 49 kmph

d) Cannot
be determined

e) None of
these

**Answer:**

**D)**

**Explanation:**

Speed of train = length of train and platform / time taken in crossing

Here, the length of platform is not given. Hence cannot be determined.

**4. A 500 m long goods train crosses a platform in 36 seconds. If the length of the platform is 220 m then what is the speed of the goods train in km/hr ?**

a) 60

b) 72

c) 80

d) 85

e) None of
these

**Answer:**

**B)**

**Explanation:**

Speed of goods train

= length of (platform + goods train) / time taken in crossing = (220 +
500) / 36 m/sec

= 20 m/ sec = (20 × 18) / 5 kmph

= 72 kmph

**5. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/h and 36 km/hr . The faster train passes, the slower train in 36 sec. the length of each train is :**

a) 50m

b) 80m

c) 72m

d) 82m

e) None f
these

**Answer:**

**A)**

**Explanation:**

Let the length of each train be x metre. Relative speed = (46 – 36) kmph
= 10 kmph

=( (10 × 5)/18) m /sec = (25/9) m /sec

Now (x + x) / (25 / 9) = 36 => (25/9) × 36 = 2x

2x = 100 => x = 50 metre

**6. The length of a train and a platform is equal. The train at the speed of 90km/hr crosses the platform in 1 minute. What is the length of platform ?**

a) 750m

b) 690m

c) 760m

d) 810m

e) None of
these

**Answer:**

**A)**

**Explanation:**

Let the length f platform be x metre. Speed = 90 kmph

= [(90 × 5)/18 ] m/ sec = 25 m / sec

Time = 1 minute = 60 seconds

Therefore, 2x / 25 = 60 => 2x = 25 × 60

x = (25 × 60) / 2 = 750metre

**7. Train A crosses a pole and platform in 18 seconds and 39 seconds respectively. The length of platform is 157.5 metre. What will be the length of train B if it is equal to the sum of half of the length of train A and twice the length of the platform ?**

a) 382.5
metre

b) 328.5
metre

c) 238.5
metre

d) 315
metre

e) None of
these

**Answer:**

**A)**

**Explanation:**

Length of train A = x metre

Speed of the train

Therefore, x/18 = (x + 157.5) / 39 => 13x = 6x + 157.5 × 6

7x = 945 => x = 945 / 7 = 135 metre

Therefore, Length of train B =[ (135/2) + 2 × 157.5] metre

= (67.5 + 315) metre = 382.5 metre

**8. A 222 metre long train crosses a pole in 6 seconds. The same train crosses a man running in the same direction in 10 seconds. What will be the speed of man ?**

a) 15 m/
sec

b) 17 m /
sec

c) 18 m /
sec

d) 14 m /
sec

e) None of
these

**Answer:**

**A)**

**Explanation:**

Speed of train = 222 / 6 = 37 m /sec

If the speed of man be x m / sec, then 220 / (37 -x) = 10

220 = 370 – 10x => 10x = 370 – 220 = 150

X = 15 m /sec

**9. Trains leave a station A for another station B after a gap of every one hour. While trains leave station B for the station A also after a gap of every one hour. Each train takes 4 hours to complete the journey. Trains leave the stations A and B simultaneously after an interval of every one hour. If a person starts from the station A for the station B, how many trains will he cross before arriving at the station B ?**

a) 4

b) 5

c) 7

d) 8

e) None of
these

**Answer:**

**C)**

**Explanation:**

If the person starts at 7am from A, he will cross the trains starting
from B at 4am, 5am, 6am, 7am, 8am, 9am, 10am.

**10. A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B. 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:**

a) 100 km /
h

b) 110 km /
h

c) 120 km /
h

d) 130 km /
h

e) None of
these

**Answer:**

**C)**

**Explanation:**

Speed of car = x kmph

Speed of train = 3x / 2 kmph

Therefore, ( 75 / x) – [75 / (3x/2)] = 12.5/60

75 [(1/x) – (2/3x)] = 5/24 => 75 [(3-2) / 3x] = 5/24

75 / 3x = 5/24 => 15 × 8 = x

Therefore, x = 120 kmph