__High Level Data Interpretation Practice Questions | IBPS | Insurance Exams__**Directions (1 – 5): Study the following graph carefully to answer the given question :**

**Percent profit earned by three persons Shirish, Manoj and Kapil over the years**

**Profit = Income – Expenditure**

**Profit % = Profit/Expenditure * 100**

**1. If the expenditure of Kapil in 2003 and 2005 was equal, what was the ratio between his income in 2003 and 2005?**

a) 32 : 27

b) 31 : 29

c) 32 : 29

d) Cannot be determined

e) 31 : 28

**2. If expenditure of each person in 2007 was Rs.2,50,000/-, what was the total profit earned by three persons in that year?**

a) Rs.1,32,400/-

b) Rs.1,36,000/-

c) Rs.1,55,000/-

d) Rs.1,56,800/-

e) Rs.1,30,000/-

**3. In case of Manoj, expenditure in each year was equal to the income in previous year. What was the percent profit earned in 2006 as against the expenditure in 2004? (rounded off to nearest integer)**

a) 56

b) 63

c) 48

d) 67

e) 43

**4. In 2001, expenditure of Shirish, Manoj and Kapil was Rs.18 lakhs, Rs.15 lakhs and Rs.24 lakhs respectively. If income of each person in 2001 was equal to the expenditure of respective person in 2002, what was the total income of three persons is 2002?**

a) Rs.7,26,610/-

b) Rs.7,62,810/-

c) Rs.6,72,810/-

d) Rs.7,82,610/-

e) Rs.7,86,710/-

**5. If expenditure of Shirish in 2003 was Rs.1,40,000/- and expenditure in 2004 equal to the income of 2003, what was his income in 2004?**

a) Rs.1,96,884/-

b) Rs.1,89,996/-

c) Rs.1,92,886/-

d) Rs.1,99,892/-

e) Rs.1,88,992/-

**Directions (6 – 10): Study the following table carefully and answer the question :**

**6. What is the difference between men engineers from company P and the total administrative women employees from the same company?**

a) 288

b) 108

c) 118

d) 116

e) 228

**7. What is the respective ratio between total number of women engineers from companies T & R together and the total number of men clerks from these two companies together?**

a) 13 : 15

b) 15 : 16

c) 13 : 16

d) 14 : 15

e) 13 : 14

**8. Number of women employed as officers in companies P & Q together is what percent of the total number of technical staff in these two companies together? (rounded off to nearest integer)**

a) 29

b) 31

c) 32

d) 24

e) 26

**9. What is the difference between total no. of officers and total number of managers from all the companies together?**

a) 650

b) 750

c) 700

d) 680

e) 720

**10. What is the difference between total number of men and women managers from all the five companies together?**

a) 82

b) 76

c) 92

d) 88

e) 86

**Directions (11 – 15):**

**Study the following information carefully and answer the question given below.**

**11. If the ratio between the interest rate of E and D is 1:4, and the ratio between the total amounts of D and B is 1:2, then what is the Principal amount (P) of B?(rounded off to nearest value)**

a) 35000

b) 38090

c) 36510

d) 34208

e) 30250

**12. If rate of interest and principal of A is same as D, then what is total amount earned by A, total amount earned by D after 2 years is 16500 (in Rs)?**

**(Rate of interest of D is taken from the question 11)**

a) 17200

b) 18500

c) 17250

d) 17750

e) 17900

**13. If the ratio of Principal of C to that of A is 2:5 and the rate of interest is 25% more than that of C, then total amount of C is what percentage of total amount of A?**

a) 33.7%

b) 44.7%

c) 37.6%

d) 33.2%

e) 50.5%

**14. If the Principal (P) of B is 25% more than that of principal of D, then what is the total amount of B?**

a) Rs.22694.60

b) Rs.21705.46

c) Rs.22584.80

d) Rs.21484.80

e) Rs.25684.60

**15. If total amount of A is equals to six times that of his Principal then what is the Rate of Interest (%)?**

a) 122.22%

b) 144.44%

c) 133.33%

d) 166.66%

e) None of the Above

**Solutions:**

**1. B)**Let Kapil’s expenditure in 2003 and 2005 = Rs.x

Profit percent in 2003 = 24%

Using above formula: P% = P/E * 100

24 = P(2003)/x * 100 => P(2003) = 24x/100

Now Income = E + P = x + 24x/100 = 124x/100 =
I(2003)

Similarly I(2005) = 116x/100

Now,

I(2003)/I(2005) = 124/116 = 31/29 = 31 : 29

**2. E)**In year 2007:

Profit percent of Kapil = 21%

Using above formula: P% = P/E * 100

=> 21 = P(K)/250000 * 100 => P(K) = 21 * 2500
= 52500

Similarly, Profit of Manoj P(M) = 42500 and Profit
of Shirish P(S) = 35000

Therefore Total Profit = P(K) + P(M) + P(S) = 52500
+ 42500 + 35000 = 130000

**3. D)**Let the income of 2003 = Rs.x (each)

expenditure of 2004 = Rs.x (each)

% profit of 2004, 2005, 2006 are respectively 15%,
22% and 19%

Therefore, Income in 2006 = 115% of 122% of 119% of
x = (115 * 112 * 119 * x)/100

Profit = [(115 * 112 * 119 * x)/100] – x = (1669570x – 1000000x)/1000000 = 0.669570x

Profit % = 0.669570x/x * 100 = 66.95% = 67%
(approx.)

**4. A)**Total expenditure = (18 + 15 + 24) lakhs = 57 lakhs

121% of 118% of 18 + 116% of 116% of 15 + 114% of
112% of 24

= 25.7004 + 20.184 +3 0.6432 = 76.5276 lakh

(116% of 116% of 18 + 118% of 121 % of 15 + 112% of
114% of 24) lakh

= 24.2208 + 21.4170 + 30.6432 = 76.281 lakh

= 76,28,100

**5. D)**Income of shirish in year 2014;

118% of 121% of 140000 = Rs.1,99,892

**6. B)**In Company P

No. of Male Engineers = 11/16 * 480 = 330

No. of Women in Administration = 8/13 * 520 + 5/8 *
160 + 3/10 * 60

= 320 + 100 + 18 = 438

Therefore difference = 438 – 330 = 108

**7. E)**No. of Women Engineers in companies T and R = 7/18 * 540 + 9/23 * 460 = 210 + 180 = 390

No. of Male clerk in Companies T and R = 14/31 * 620
+ 7/16 * 320 = 280 + 140 = 420

Therefore Required ratio = 390/420 = 13/14

**8. A)**No. of female Officers in companies P and Q

= 5/8 * 160 + 14/25 * 250 = 100 + 140 = 240

Total No. of technical Employees = 480 + 340 = 820

Required percentage = 240/820 * 100 ≈ 29%

**9. C)**Total number of officers :-

= [160 + 250 + 350 + 230 + 180] = 1170

Total number of manager :-

= [60 + 90 +130 + 110 + 80] = 470

Therefore, Difference = 1170 – 470 = 700

**10. A)**Total No. of men manger = 7/10 * 60 + 3/5 * 90 + 7/13 * 130 + 6/11 * 110 + 5/8 * 80

= 42 + 54 + 70 + 60 + 50 = 276

Total No. of women managers = 3/10 * 60 + 2/5 * 90 +
6/13 * 130 + 5/11 * 110 + 3/8 * 80

= 18 + 36 + 60 + 50 + 30 = 194

Therefore, required difference = 276 – 194 = 82

**11. D)**Rate of interest of D=2×4=8%

Amount of D =P+PNR/100

=15000+(15000×4×8)/100

=Rs.19800

Amount of B=2×19800=Rs.39600

Principal of B= P (1 +(R/100))

^{n}
39600=P (1 +(5/100))

^{3}
P=(39600×100×100×100)/(105×105×105)=Rs.34207.96=Rs.34208

**12. C)**Total amount of D=16500

Interest =16500-15000=1500

Interest rate=(1500×100)/(2×15000)=5%

Principal of A=15000

Amount=15000+(15000×3×5)/100=15000+2250=Rs.17250

**13. C)**Principal of A=3000/2×5=1500

Rate of interest=1.25×4=5%

Total A=P+PNR/100

=7500+(7500×3×5)/100

=7500+1125=Rs.8625

Total C=P(1+R/100)

^{n}
=3000×(1+4/100)

^{2}
=3000×104/100×104/100

=3244.8

Required percentage=(3244.8/8625)×100=37.6%

**14. B)**Principal of B=125/100×15000=18750

Amount of B=18750×(105/100)

^{3}
=18750×(105×105×105)/(100×100×100)=Rs.21705.46

**15. D)**Amount of A=P+PNR/100

6P=P+PNR/100

6=1+3R/100

R=(5×100)/3=166.66%