Daily Current Affairs Quiz: 09 – September – 2017

Mentor for Bank Exams
Daily Current Affairs Quiz: 09 – September – 2017
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. The Daily Current Affairs Quiz section covers Current Affairs 09 September 2017 with explanation for various bank examinations like IBPS, SBI, Insurance exams and other competitive examinations.
1. Which team is at the top position in the latest ICC Test rankings?
a) India
b) Australia
c) New Zealand
d) Sri Lanka
Answer: A)
Explanation: India continued to be at the top in the latest ICC Test rankings but Australia slipped one rung to fifth in the latest list after drawing the series against Bangladesh. India with a score of 125 points is on the top of the table.
2. The Norwegian Nobel Institute announced that the Nobel Peace Prize awarded to whom cannot be revoked?
a) Obama
b) Aung San Suu Kyi
c) Mother Teresa
d) Juan Manuel Santos
Answer: B)
Explanation: Myanmar’s Suu Kyi received the Nobel Peace Prize in 1991 for “her non-violent struggle for democracy and human rights” while standing up against military rulers. An online petition signed by more than 386,000 people on Change.org is calling for her prize’s removal over the persecution of Myanmar’s Rohingya Muslims. The Norwegian Nobel Institute announced that prize awarded to Myanmar’s Aung Sang Suu Kyi cannot be revoked.
3. Researchers discovered a new species of edible freshwater fish in Pampa river in which state?
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka
Answer: C)
Explanation: A group of researchers discovered a new species of edible freshwater fish while exploring the waters of the Pampa river in Pathanamthitta in Kerala. As per the researchers, the newly found fish could possibly be farmed on a commercial scale.
4. Who was named as the Chief Coach of the Indian Senior Men Hockey Team?
a) Roelant Oltmans
b) Joseph Galibardy
c) Sjoerd Marijne
d) Leslie Claudius
Answer: C)
Explanation: Women’s national hockey coach Sjoerd Marijne was named chief coach of the men’s side. He has replaced Roelant Oltmans.
5. India in September 2017 slapped countervailing duty for period of 5 years on some steel products from this country to guard domestic players.
a) Germany
b) Ukraine
c) China
d) South Korea
Answer: C)
Explanation: The Union Finance Ministry has imposed 18.95% countervailing duty (CVD) on certain Chinese flat steel products for period of five years to protect domestic players from cheap subsidised imports.
6. Who has been appointed as the Interim GSTN chairman?
a) A.B. Pandey
b) Mahesh Arora
c) Vikranth Shobu
d) Surya Kiran Chaturvedi
Answer: A)
Explanation: The Unique Identification Authority of India’s (UIDAI) chief executive officer (CEO) A.B. Pandey was appointed the interim chairman of the Goods and Services Tax Network (GSTN).
7. Which online facility has been launched by the Union government to resolve foreign trade issues?
a) Contact@IDFT   
b) Contact@DGTI
c) Contact@DGFT  
d) Contact@FTID
Answer: C)
Explanation: The Union government has set up an online service facility that can be used by importers and exporters to resolve all foreign trade-related issues. The Directorate General of Foreign Trade (DGFT), which comes under Ministry of Commerce, has asked all exporters and importers to use the system – Contact@DGFT – for resolution of their matters. 
8. Which country was recently hit by 8.1 magnitude earthquake followed by
a) Mexico     
b) Myanmar
c) S Korea     
d) N Korea
Answer: A)
Explanation: An earthquake of magnitude 8.1 has struck off the southern coast of Mexico.
9. SNL has joined hands with this bank to roll out open mobile wallet Speedpay across 10 states in the country.
a) Punjab National Bank
b) State Bank of India
c) Dena Bank
d) Axis Bank
Answer: A)
Explanation: Punjab National and state-run firm BSNL today teamed up to roll out open mobile wallet Speedpay across 10 states in the country. PNB's Speedway wallet will operate like any other mobile wallet for paying bills, recharging phone besides its users will be able to deposit and withdraw money from authorised retail outlets.
10. Vice President M Venkaiah Naidu on 9 September 2017 laid the foundation stone of Greenfield Smart City at capital city of this state. Name the city.
a) Ranchi, Jharkhand
b) Lucknow, Uttar Pradesh
c) Dispur, Assam
d) Bhubaneshwar, Odisha
Answer: A)
Explanation: Vice President M Venkaiah Naidu will lay the foundation stone of Greenfield Smart City at Ranchi in Jharkhand. The proposed smart city will be spread over 656 acres in HEC area. The Vice President will lay the foundation stones for its three buildings- Urban Civic Center, Convention Center and Jharkhand Urban Planning Management Institute.
11. Minister of State in the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) Jitendra Singh on 9 September 2017 inaugurated the “North East Calling” festival in
a) Guwahati
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Allahabad
Answer: B)
Explanation: North East Calling, a two-day cultural festival, has been organised by the Ministry of Development of North East Region (DoNER) for the purpose of promoting North East art, food, music and culture and also to enlighten Delhi people about the Sister States. This will be held at the iconic India Gate, New Delhi.
12. The French fashion tycoon who died in September 2017 is
a) Pierre Berge
b) Gianni Versace
c) Joe Jamail
d) Alfred Taubman
Answer: A)
Explanation: The French fashion tycoon Pierre Berge — the business brains behind the Yves Saint Laurent empire — died on Friday aged 86. He was the longtime partner of designer Yves Saint Laurent and a campaigner for gay rights.
13. Which state Government Signs MoU with Google to Increase Digital Literacy?
a) Mizoram
b) Assam
c) Bihar
d) Gujarat
Answer: B)
Explanation: In a bid to take Internet connectivity to the remotest part of the state, Assam government signed a MoU with Google India. Through the MoU with Google, the state government would work to provide Internet connection to 26,000 villages and 1,500 tea garden areas to increase digital literacy.
14. First National Canine Seminar organized by NSG in which among the following states?
a) Punjab
b) Haryana
c) Jharkhand
d) Sikkim
Answer: B)
Explanation: The Minister of State for Home Affairs Shri Kiren Rijiju attended the first National Canine Seminar organized by National Security Guard (NSG), in NSG Campus, Manesar (Gurugram), Haryana. The theme of the two days National Canine Seminar is “Canine as Tactical Weapon in Fight against Terrorism”.
15. Telangana state Home Minister has inaugurated the first water ATM at Nalgonda X Roads in Hyderabad. Who is the present home minister of Telangana?
a) Naini Narasimha Reddy
b) N.Chinarajappa
c) G Parameshwara
d) None of these
Answer: A)
Explanation: Telangana Home Minister Nayani Narshima Reddy has inaugurated the first water ATM at Nalgonda X Roads in Hyderabad. A total of 200 ATMs will be set up to reach a targeted 150,000 people. In the first phase, 50 water ATMs will be operationalized by 2018.