Current Affairs Daily Quiz: 14th September 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 14th September 2017
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams. This is the current affairs questions and answers section on September 14, 2017 Current Affairs with explanation for various examination like IBPS, SBI, SSC and UPSC and many other competitive exams and interview.
1. Which of the following country has topped World Economic Forum’s Global Human Capital Index 2017?
a) Switzerland
b) Finland
c) Denmark
d) Norway
Answer: D)
Explanation: India has been placed at a low 103 rank, the lowest among BRICS economies, on the World Economic Forum’s Global Human Capital Index. The list has been topped by Norway. Top 5 countries in the list are Norway, Finland, Switzerland, United States & Denmark.
2. The Union Government has decided to release commemorative coins of Rs 100 and Rs 10 denomination in honour of a former Chief Minister of Tamil Nadu. Name him.
a) J Jayalalithaa
b) C Rajagopalachari
c) MG Ramachandran
d) CN Annadurai
Answer: C)
Explanation: The Union Finance Ministry on 13 September 2017 decided to release a commemorative Coins of Rs 100 and Rs 10 denomination to celebrate the birth centenary of the popular politician and former Tamil Nadu Chief Minister Dr MG Ramachandran.
3. Which of the following state has become the first state to roll out an Electric Vehicle and Energy Storage Policy?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra
Answer: B)
Explanation: Karnataka is the first state to roll out an Electric Vehicle and Energy Storage Policy that looks not only at boosting sales of Electrical Vehicles but also setting up charging infrastructure and special manufacturing zones.
4. India will conduct its first tri-services military exercise, INDRA 2017 with which of the following Country?
a) USA
b) Romania
c) Japan
d) Russia
Answer: D)
Explanation: India and Russia have begun discussions to work out modalities for conducting their first tri-service military exercise INDRA 2017 in October 2017 in Russia. It will be India’s first bilateral military exercise with any country involving all three services.
5. Which of the following mission was launched by Sachin Tendulkar to improve the quality of lives of people living in M east ward of Mumbai?
a) Mission Clean
b) Mission 24
c) Mission Clean Mumbai
d) Mission 365
Answer: B)
Explanation: Former Indian cricketer Sachin Tendulkar launched “Mission 24” for Mumbai’s M east ward which is known to have one of highest slum population’s in the city.
6. Which of the following Operation was launched by Ministry of External Affairs to provided assistance to Bangladesh in response to the humanitarian crisis being faced by it due to large influx of Rohingya refugees from Myanmar?
a) Operation Sahara
b) Operation Bhakti
c) Operation Insaniyat
d) Operation Maitri
Answer: C)
Explanation: The Ministry of External Affairs has started ‘Operation Insaniyat’ to provided assistance to Bangladesh in response to humanitarian crisis being faced by it due to large influx of Rohingya refugees from Myanmar.
7. Who has been appointed as the chairman-cum-managing director (CMD) of Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) Ltd. for five years?
a) Nagaraja Sarma
b) Mahendra Pratap Mall
c) Rajiv Kumar
d) A B Pandey
Answer: B)
Explanation: The appointments committee of the Union cabinet has appointed ‘Mahendra Pratap Mall’ as the chairman-cum-managing director (CMD) of Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) Ltd. for five years.
8. Name the Whatsapp Co-founder who recently announced to resign to start his own non-profit venture?
a) Jim Goetz
b) Michael Gillon
c) Brian Acton
d) Jan Koum
Answer: C)
Explanation: WhatsApp co-founder Brian Acton on Wednesday announced his departure from the company. The decision comes three years after Facebook Inc. bought the messaging app for $22 billion. According to his Facebook post, Brian will soon start his own non-profit business.
9. Who has been appointed as the chairman-cum-managing director (CMD) of the United India Insurance Co. Ltd. for five years?
a) Nagaraja Sarma
b) Mahendra Pratap Mall
d) Bhavani Prasad Panda
d) Atul Agarwal
Answer: A)
Explanation: M. Nagaraja Sarma appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of the United India Insurance Co. Ltd. He is at present the general manager, Oriental Insurance Co. Ltd.
10. Name the state that recently announced cash incentives for meritorious differently-abled sportspersons?
a) Tamil Nadu
b) Telangana
c) Kerala
d) Bihar
Answer: A)
Explanation: Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K Palaniswamy has announced cash incentives for meritorious differently-abled sportspersons in the 7th World Dwarf Games in Canada. They will be given cash awards of five lakh rupees each for every gold medal, three lakh rupees each for every silver and two lakh each for every bronze.
11. On which date the Hindi Diwas is celebrated every year in India?
a) 12 September
b) 13 September
c) 14 September
d) 15 September
Answer: C)
Explanation: The National Hindi Divas is being observed on 14th September every year across the country. On the occasion Hindi Divas, President ‘Ram Nath Kovind’ gave away Rajbhasha awards for the Year 2016-17 at a function in New Delhi.
12. Name the payment bank that has partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) to launch a RuPay-powered digital debit card?
a) IPPB
b) Airtel Payment Bank
c) Aditya Birla Payment Bank
d) Paytm Payments Bank
Answer: D)
Explanation: Paytm Payments Bank has partnered with National Payments Corporation of India (NPCI) to announce RuPay-powered digital debit card. Through the new debit card, customers will be now able to transact at all merchants who accept payments via debit and credit cards.
13. Name the company that was awarded Krishi Pragati Award 2017, by National Commodity & Derivatives Exchange Limited (NCDEX), in New Delhi.
a) Raghunandan Industries Private Limited
b) Mithra Industries Private Limited
c) Remo Industries Private Limited
d) Sumithra Industries Private Limited
Answer: A)
Explanation: Raghunandan Industries Private Limited was awarded Krishi Pragati Award 2017, by National Commodity & Derivatives Exchange Limited (NCDEX), in New Delhi. This awarded to appreciate the outstanding contribution made by Raghunandan Industries in the area of Agricultural Commodities.
14. India has signed a MoU for the expansion of an international laboratory with which nation?
a) Germany
b) China
c) Japan
d) Belarus
Answer: C)
Explanation: India and Japan signed 15 agreements for enhancing bilateral cooperation in several key areas including investment promotion, civil aviation, expansion of an international laboratory and science and technology.
15. The US President Donald Trump has blocked attempts by a state-owned firm of this country to acquire an American semiconductor manufacturer.
a) China
b) Germany
c) Russia
d) Ukraine
Answer: C)
Explanation: President Donald Trump blocked attempts by a Chinese state-owned firm to acquire an American semiconductor manufacturer, citing national security concerns and drawing a rebuke from Beijing.