Current Affairs Daily Quiz: 12 September 2017

Mentor for Bank Exams
Current Affairs Daily Quiz: 12 September 2017
Dear Aspirants,
Welcome to Mentor for Bank Exams Current Affairs Daily Quiz section. This is the current affairs questions and answers section on September 11, 2017 Current Affairs with explanation for various examination like IBPS, SBI, SSC and UPSC and many other competitive exams and interview.
1. Who among the following has been elected as the new president of the automobile industry body Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM)?
a) Abhay Firodia
b) Satyendra Firodia
c) Mahesh Firodia
d) Arjun Firodia
Answer: A)
Explanation: Force Motors Chairman Abhay Firodia has been elected as the new president of the automobile industry body Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM). Firodia headed SIAM in 1990-91 and 1991-92 as well.
2. Name the Indian Economist who has been awarded with Balzan Prize 2017.
a) James P Allison
b) Bina Agarwal
c) Michael Gillon
d) Jan Assmann
Answer: B)
Explanation: The International Balzan Foundation has announced the winners of the 2017 Balzan Prize. This year, Indian Economist Bina Agarwal was recognised among other awardees for her work on women’s contributions to agriculture in India.
3. Prakash Padukone is associated with which sport?
a) Tennis
b) Kabbadi
c) Badminton
d) Volley Ball
Answer: C)
Explanation: Badminton Prakash Padukone conferred with the first Lifetime Achievement Award instituted by the Badminton Association of India (BAI) for his rich contribution to the sport. He is the first recipient of the lifetime achievement award.
4. India's second largest software services firm Infosys has completed the acquisition of Brilliant Basics. This company belongs to
a) France
b) Washington
c) Berlin
d) London
Answer: D)
Explanation: India's second largest software services firm Infosys has completed the acquisition of London-based Brilliant Basics. Infosys had acquired the company in a cash deal worth GBP 7.5 million, including earn-out and employee retention amounts.
5. The Asian Development Bank (ADB) will provide a USD __ million to Nepal for the implementation and enhancement of its power transmission and distribution.
a) 152
b) 162
c) 142
d) 132
Answer: A)
Explanation: The Asian Development Bank (ADB) will provide a USD 152 million to Nepal for the implementation and enhancement of its power transmission and distribution. ADB and Nepal’s Ministry of Finance signed the loan agreement in Kathmandu.
6. This city tops in 2017 Global Financial Centres Index.
a) New York
b) London
c) Tokyo
d) Hong Kong
Answer: B)
Explanation: London topped in the 2017 Global Financial Centres Index (GFCI) among 92 financial centres released by the Z/Yen and China Development Institute. It was ranked at 60th position, up by three positions compared to the previous edition.
7. International Day for South-South Cooperation 2017 observed globally. This year, the Global South-South Development Expo 2017 will be hosted by which among the following cities?
a) Singapore
b) Sydney
c) Turkey
d) Tokyo
Answer: C)
Explanation: International Day for South-South Cooperation 2017 observed globally. This year, the Global South-South Development Expo 2017 will be hosted by Turkey and will take place in Antalya from 27 to 30 November 2017. The theme of this Expo will be 'South-South Cooperation in the Era of Economic, Social and Environmental Transformation: Road to the 40th Anniversary of the Adoption of the Buenos Aires Plan of Action (BAPA+40)'.
8. Nirmala Sitharaman recently flagged-off the Navika Sagar Parikrama from Panaji. In this regard, consider the following statements.
I. The Navika Sagar Parikrama is a project wherein a team of women officers of the Indian Navy will go around the globe on an Indian-built sail boat Indian Naval Sailing Vessel Tarini.
II. It is the first-ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew.
Which of the statements is/are true?
a) Only (I)
b) Only (II)
c) Both (I) and (II)
d) Neither (I) nor (II)
Answer: C)
Explanation: Nirmala Sitharaman, Union Defence Minister, flagged-off the Navika Sagar Parikrama from Panaji. The Navika Sagar Parikrama is a project wherein a team of women officers of the Indian Navy will go around the globe on an Indian-built sail boat Indian Naval Sailing Vessel Tarini (INSV Tarini). It is the first-ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew. The crew will attempt to circumnavigate the globe on Indian Navy’s sailing vessel INSV Tarini.
9. This organization has launched a nationwide online platform to bring in transparency in food safety inspection and sampling.
a) FASSAI
b) Department of Food Safety
c) Food and Drug Administration
d) None of the above
Answer: A)
Explanation: Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) launched ‘FoSCoRIS’, a nationwide online platform to bring in transparency in food safety inspection and sampling. The system will help to verify compliance with food safety and hygiene standards by food businesses as per the government norms.
10. Cabinet approves MoU between India and Morocco in the field of health. In this regard, consider the following statements.
I. Non-communicable diseases, including child cardiovascular diseases and cancer.
II. Hospital twinning for exchange of good practices.
III. Training in administration and management of health services and Hospitals.
Which of the above MOU’s were signed?
a) Only i
b) Only i and ii
c) Only i and iii
d) All the above
Answer: A)
Explanation: The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Morocco on cooperation in the field of health.
11. The Union Government reconstituted six Committees of the Cabinet after recent ministry reshuffle. Who will chair the Cabinet Committee on Accommodation (CCA)?
a) Prime Minister
b) Home Minister
c) President
d) Finance Minister
Answer: B)
Explanation: The Union Government reconstituted six Committees of the Cabinet after recent ministry reshuffle. Cabinet Committee on Accommodation (CCA) is chaired by the Home Minister of India. It is responsible for the allotment of accommodation for various top positions in the Government of India.
12. The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) announced that the upper age limit for joining the National Pension Scheme (NPS) had been raised to 
a) 63 years
b) 64 years
c) 65 years
d) 70 years
Answer: C)
Explanation: The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) announced that the upper age limit for joining the National Pension Scheme (NPS) had been raised to 65 years, from the current 60. It is currently open for people between 18 and 60, and the Board has approved raising the age limit for joining to 65.
13. Sumit Nagal is associated with which sport?
a) Golf
b) Badminton
c) Swimming
d) Tennis
Answer: D)
Explanation: Sumit Nagal of India blasted Colin van Beem of the Netherlands 6-3, 6-0 in the singles final to justify the top billing in the 8th MCC – S R Subramaniam Memorial ITF Futures Men’s tennis championship in Chennai.
14. Which Indian city to host BWF Senior Badminton World Championships 2017?
a) Chennai
b) Kochi
c) Bengaluru
d) Vishakhapatnam
Answer: B)
Explanation: This is the first time in India, Badminton World Federation (BWF) World Senior Badminton Championship tournament started in Rajiv Gandhi Indoor Stadium of Kochi which will continue till 17th September.
15. Belarus signed 10 agreements to expand cooperation recently at the two day visit of the countries President. Who is the President of Belarus?
a) Jigme Khesar Namgel
b) Rumen Radev
c) Joseph Kabila
d) A G Lukashenko
Answer: D)
Explanation: India and Belarus signed 10 agreements to expand cooperation. India Prime Minister Narendra Modi and Belarus President A G Lukashenko during their extensive talks agreed to focus on ramping up economic engagement between the two countries, holding that there was a huge scope for boosting trade and investment.